用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)  

引用:回復+tttw1+的帖子 我個人比較樂觀自我,

原帖由 akys 於 13-05-30 發表
回復 tttw1 的帖子

我個人比較樂觀自我,別人對我影響不大。片中有個校長話學費只是其一,對“少年人談及 ...
如你當年是這情況,我相信現在可能更差。

引用:Quote:原帖由+Band5+於+13-05-30+發表假如

原帖由 tttw1 於 13-05-30 發表
家長,學生,學校都沒有太多選擇。現今局面是由政府一手做成。我相信社會上在教育方面的矛盾只會愈來愈大。 ...
正確,政府不改變,其他持份者只可以跟著走!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:akys 的帖子

你的個性是十分適合你的學校。

小兒的情況在中間,不是極端。所以沒有你的顧慮。而且他們都懂得遷就,一同午餐都就住全部同學,去玩都以大局為重,我覺得學校及家庭的工作到位。

所有學校都不會調查學生家庭收入,不會有具體數據,如果有數據,我就擔心了。

而且學生就算拿獎助學金或減免,其他同學都不會知道。

階級觀念在學生心目中不是重點,家長反而多些顧慮。校內當然有學生誇耀自己家底,如果人品差,肯定俾人玩!

yiphalook    發表於 13-5-30 09:24
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-5-29 22:19
回復 cathyming1 的帖子

No matter how hard the school stated for blind admission policy, but most pa ...

題外話。 學校就算唔睇入息,但睇唔睇是否單親家庭?教會學校會否介意單親家庭?

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-5-29+22:19+回復

原帖由 Yanamami 於 13-05-30 發表
題外話。 學校就算唔睇入息,但睇唔睇是否單親家庭?教會學校會否介意單親家庭? ...
不應扯到教會或教會學校身上。

在教會或非教會機構都見不少單親的情況,離婚率高,問題便突顯。現今社會包容性大了是事實!

我不知道學校是否介意,就算收了,誰敢肯定家中會沒有變化。當然大人不懂處理,對小孩子一定有不良映響。

但不應作收生考慮,考慮了,你都無從得知真正原因!

回覆:Yanamami 的帖子

應該學校有支援,可上校網看看,但最起碼係入表申請,收到唔收,讀定唔讀,主動權係家長到。

回復 ANChan59 的帖子

坦白講,能入到一間好學校,我点辛苦都會去做,如果係差嘅學校,就算學費全免,有專車接送,天天buffet lunch,我都唔會比個仔去讀。記得去年參加DBS升中簡介會,校長第一句就講,我地呢間並不是一間貴族學校,收生主要睇成績同埋學生個人表現,他們亦能做到不論貧富,機會均等。我認為作為一個有遠見的辦學團體,見到現今香港教育之混亂,叫D神父同修女去同呀吳得掂傾下叫佢唔識就唔好搞咁多,你估佢聽唔聽丫?肯定俾佢激到嘔血,倒不如自己來搞仲可以救返一D细路。

講開先講,除了那次自覺唔生性外,平時是與同學間的活動是沒有問題的。我小四開始到工廠拿公仔回家加工,中一幫學弟補習賺EXTRA生活費。走堂看電影他們出積架寶馬自己出自己戲飛加一個麥噹噹餐費就得。

回復 akys 的帖子

所以我先話問題在家長,而非小朋友!
我幫不少家長分析如何取捨入讀名校,我的大膽結論是他們的自卑感是有決定性因素,讀了一兩年就冇事,孩子及他們都明白收生是按能力!學校收,又免費,點解扮清高唔讀!

Jackieson  真係唔好怪家長,如果我係片中家長只靠做散工維持生活, 話我自卑又好點都好, 真係唔敢報. 正如akys講父母愛子女,考慮的東西會多一點。  發表於 13-5-30 15:28

父母愛子女,考慮的東西會多一點,會怕孩子受到排擠。如有其他選擇,何必煩惱?人老了,開始回想當年。不是個個孩子都不介意身世, 當年有同學和我同住一條村,但從來不會話自己住哪里或父親職業,亦會遠離我好像怕我會把他的背景公開。這麼多年, 從沒有試過一同返放學。

引用:回復+ANChan59+的帖子 坦白講,能入到一間

原帖由 pchui2046 於 13-05-30 發表

坦白講,能入到一間好學校,我点辛苦都會去做,如果係差嘅學校,就算學費全免,有專 ...
講得好啱,一定要選好學校。我唔係好buy 學生叻,讀乜學校都一樣的論調。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

前面幾位真係講得好好, 如果小朋友有料, 直資學校又收, 而又有減免, 我真係諗唔到理由唔讀囉 !  怕小朋友自悲, 怕得幾多, 花花世界, 好少少嘅官津學校都好多有錢人, 我女兒班裡面已經乜phone都有人用, 但有趣係最有錢住係豪宅嘅同學, 依然用只可打出打入電話; 講到錢, 其實小朋友未必如大人咁勢利, 就算係, 話齊, 都無人同佢做朋友, 總係唔係個個都係咁........有家長怕人地白眼自己小朋友, 就索性先白眼自己唔去報, 那又算甚麼呢?!

仲有, 我家住新界, 日日沿線都撞到有DGX女生迫火車返學, 行出嚟都好自信, 真的是貴族只可入讀的學校嗎?

回復 woodst 的帖子

有錢子弟一般讀書都不會太用功,因為讀到咁上下就會出國去,所以歷年狀元都係D中/下層嘅居多,只要成績好,品行好,自信就會有,所有學校都鍾意呢類學生,可以為校增光。其實小學都有呢D富二代學生,平時寸寸貢,家長又朝朝積積,經常炫富,但D仔女成績又唔係好好喎,成日都見家長,瘀到爆。

個記者都搞唔清個核心問題..........其實貴族化呢個問題最嚴重係响直資小學而唔係响直資中學.....

『我不知道學校是否介意,就算收了,誰敢肯定家中會沒有變化。當然大人不懂處理,對小孩子一定有不良映響。

但不應作收生考慮,考慮了,你都無從得知真正原因』

很同意這點…有感而發…. 小女在一家被認為是名校私小的學校就讀。有次聽到校長說不是所有小朋友都得到幸福,但在校內,他們都會得到愛。校長說的不幸福,包括被父母遺棄的! 我聽後都有點戚然。

現在常說的直資名校,不是學費20,30萬加債券的貴族學校,是有口碑,有成績表現的學校,真的考上了,有學費減免,為甚麼不讓孩子試?能與各階層接觸是最好的學習,「各階層」是包括貧與富。有些家長對名校生的想當然,我覺得是另一種偏見。

早前DXXPD一行十多個學生連老師到德國參加機械人比賽,學校sponsor 所有,全部人加埋聽講用了二、三十萬使費,夠津小請一個半教學助理一年。但有部份家長因經濟原因沒有自己同行,但大部份家長都有跟去。你去普通小學玩比賽一定不會去參加皮費更重的活動,但有心的學校一樣會替同學選擇各種各樣的平實的比賽及課外活動。

回覆:KK07 的帖子

同意。我都唔明申请減免有什麼問題?我都會申請。直資收左而又合條件,我想唔出有什麼理由不申請?資源運用正確先至係重點。我同我小朋友講。你申請減免並不是去攞着數。將來有成就就應該幫番學校。捐錢或回校做義工。佢又明喎。 其實是家長心態問題而已。唔好話事事幫阿仔諗感受做借口。如果讀唔成書將來他到社會上重多白眼呀。

回復 KK07 的帖子

說得對,我地唔係講緊d國際學校,因為有錢嘅都會送仔女去個d學校然後出國去,唔需要面對DSE,我唔知d國際學校考IB d成績係点,佢地d學生去邊處留學,但本土學校要在DSE爭好成績,就一定要揾d好學生,如果d直资全收有米學生,我斷定佢必死無異,因為中學生拿好成績唔會靠iphone同山頂豪宅。

pchui2046 發表於 13-5-30 13:55
回復 KK07 的帖子

說得對,我地唔係講緊d國際學校,因為有錢嘅都會送仔女去個d學校然後出國去,唔需要面對 ...
講到底皆因直資可偷步收生