用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 ...
樓主: KINKICHAN824
go

請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 [複製鏈接]

回復 DollyCC 的帖子

我都無,只系佢派返黎果日我見到米問下佢咁咯,之後就放埋一邊啦

我有做村校既朋友話 , 呢d有分校既學校多數都好懶 , 幾間分校一次過訂晒唔洗煩 , 所以佢先唔比個list家長 , 如果有d人訂有d人唔訂 , 佢開左學又要分 , 如果有學生中途有野爛左 , 佢地又要家長再準備 , 可能學生多, 所以就迫人跟佢個套 , 咁老師煩小樣wo

回復 bonbon1220 的帖子

無錯啊,統一處理夠方便啊嘛,不過就難為左我地荷包啦!

引用:回復+cutefok+的帖子 真系諗唔明點解一間

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-28 發表
回復 cutefok 的帖子

真系諗唔明點解一間口碑唔錯嘅幼稚園,D行政會混亂成咁,早知系咁我就俾阿仔讀嶺南好 ...
我今日接放學,好肯定11:42am我到學校時 d校車學生已開始準備上車,11:45踏出校門。他們無得一起唱goodbye song. 11:52校長才開始開咪講野。

引用:my+son+will+join+Cannan+PN+in+coming+sep

原帖由 naomiyyma 於 13-05-29 發表
my son will join Cannan PN in coming sep, because i need to pay the
$660 deposit, i asked the schoo ...
Agree, so must ask n clarify everything before pay. Dun trust as different branch different teacher different.  So just hard to tell them what u no need to buy!  Good luck!

我今日問過,佢地話可以減,仲俾左張list我睇,但系張list就唔可以俾我或者影相,話唔想要邊樣就同佢地講,到時"take"返出黎再俾錢,仲話校長會打電話俾我喔~

我想問個簿套,文件夾同公文封套系咩黎咖??我都好似唔見呢幾樣野嘅派過嘅?

我問佢地攞list,佢地唔肯俾啊,就咁俾我睇過下,但系就唔可以攞走咯,你可唔可以影你果張PM俾我啊??THX!!

醒目開學勳章

坐校車的同學都會唱埋 goodbye songs 先上校車的, 佢地大約 1145 開始出車, 其實大部份學校都係坐校車的先走的, 這不是迦南獨有的.

之前有家長話 am 同 pm 上課時間不同, 其實冇不同, pm 班 n1-k2 一樣係三粒鐘 4:15 放學, k3 就 4:45, 就係因為上多半個鐘, 所以 k3 先要返 pm.  如果讀 pm 的 n1-k2 而坐校車, 就要等埋 k3 放學先一齊走.

我其實只係唔想要書包, 毛巾盒同杯啫.  其他野我都 ok, 毛巾仔其實用一年都會爛架喇, 換過都合理, 書包杯同毛巾盒, 真係好難會爛.  我交咗回條, 某份書唔會買, 用返家姐以前的舊書, 剛留咗電話比老師, 希望可以減返書包, 杯同毛巾盒的錢啦.

九龍塘的校長係今年新轉過嚟的, 我都唔係咁鍾意, 感覺有啲笑面虎.  都係以前的羅校長好好多.

回復 himuimui 的帖子

其實我唔抗拒幼稚園嘅野,但系唔想有重複咯,因為真系好浪費唔好意思,我英文唔好,所以用中文回覆你,希望你睇得明啦

回復 chanwendy 的帖子

但系地利公司果份野唔系寫到明唔會退嘅咩??個老師點答你啊?

KINKICHAN824 發表於 13-5-29 13:27

但系地利公司果份野唔系寫到明唔會退嘅咩??個老師點答你啊? ...

你係咪指我話唔要書包, 毛巾盒?  我見樓上有 jm 話可以唔要嘛, 我諗住同老師傾吓先.  我細仔 n1 時就親身上地利影相同拎書包的, 當時我都冇要到奇趣袋同毛巾盒, 因為家姐已經有好多了, 當時佢 mark 住話我冇要, 係冇退返錢,  其實都唔係錢的問題, 只係我唔想咁唔環保咋.  我兩個小朋友, 如果兩個畢業後就有一共八個書包, 點處理呀?

我都系咯,又系兩個,細佬都報左迦南9月開學啦,到時又多一份,好難搞~

引用:回復+cutefok+的帖子 我問佢地攞list,佢

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-29 發表

我問佢地攞list,佢地唔肯俾啊,就咁俾我睇過下,但系就唔可以攞走咯,你可唔可以影 ...
你俾email我,我e 俾你,這是k1升u2,唔好攪錯,仲有你想知咩喺公文夾等,我可whatsapp你,不過你要喺email俾電話我,如唔想唔緊要

已經PM左俾你,張list系K1升K2嘅??我諗出入應該唔會好大掛??

引用:Quote:KINKICHAN824+發表於+13-5-29+12:50+

原帖由 himuimui 於 13-05-29 發表
I think 簿套 for daily homework,文件夾 for grouping all homework and pass to parents as a set同公 ...
正確如下:
簿套~ 即手冊套、讀書報告簿套
文件夾~佢有個似紙又似膠,放咗啲做好工課既file,橙、黃色的
公文封套~喺個白色公文膠袋,有繩"橋",放評估表的

引用:坐校車的同學都會唱埋+goodbye+songs+先上

原帖由 chanwendy 於 13-05-29 發表
坐校車的同學都會唱埋 goodbye songs 先上校車的, 佢地大約 1145 開始出車, 其實大部份學校都係坐校車的先 ...
你都喺kln tong,會唔會一樣?

哦!咁我明啦,thx你啊!!!

cutefok 發表於 13-5-29 14:34
你都喺kln tong,會唔會一樣?

我係九龍塘呀.
‹ 上一主題|下一主題