用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 ...
樓主: KINKICHAN824
go

請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 [複製鏈接]

引用:佢一跌出學券+其實好多人+都會放位+如不是

原帖由 濼晴 於 13-05-28 發表
佢一跌出學券 其實好多人 都會放位 如不是學券 問題 我會繼續留
學券有小小影響,但對我不大。我走一是因為想找好d既學校,二是咁有龍校或半龍都梗走啦,出面小一情況太慘烈啦:p

hapi0511 發表於 13-5-28 14:44
我都有^^因為好得意~同埋人生第一套校服,一整套整整齊齊好開始嘛~~我會成套夏季+小手巾(有自己銹名架)放 ...

我都喺自己繡名

回復 cutefok 的帖子

襪我一開始都無買,其實又米白襪一對,就系多左只鴨仔咁大把,唔需要系佢到買啦

引用:Quote:hapi0511+發表於+13-5-28+14:44+我都

原帖由 cutefok 於 13-05-28 發表
我都喺自己繡名
我覺得呢樣好sweet,全世界獨一無二

KINKICHAN824 發表於 13-5-28 14:52
回復 濼晴 的帖子

其實其他果D我都接受到,但系如果年年系咁買書包,買杯買盒,我覺得好浪費,因為我仔果D ...

我就喺唔想買呢啲, 都喺好新及唔想浪費姐,所以問, 但個答案就喺

都用咗一年, 都舊咪要買囉

即喺無得選要買, 因佢無詳細例名, 我問番佢地, 咁你有無諗過喺有人唔須要, 點解唔俾人選, 佢話有得選, 咁點解唔肯俾詳細list, 佢話問咪俾, 即唔問唔俾, 就斬咗你一頸血都唔知囉

ME TOO不過只限第一學期夏天果套,冬天果套就懶左啦,無繡

睇黎我聽日都要問清楚園長先得,逼佢俾張list我

真心想幫大家 ~慳錢~ 之如, 唔好浪費, 及唔好教小朋友一放完暑假咩都新, 好唔環保呢, 我覺我已俾學校backlist, c6都驚亞仔會有不好對待, 但我只喺講道理, 我無講錯任何一樣及造搖

真心支持

引用:真心想幫大家+~慳錢~+之如,+唔好浪費,+及唔

真心想幫大家 ~慳錢~ 之如, 唔好浪費, 及唔好教小朋友一放完暑假咩都新, 好唔環保呢, 我覺我已俾學校backli ...
多謝你就真,分享比我地知嗰雜費list 包乜,講真,小朋友響佢度讀書,點敢追問或唔跟指示做,只是也想知道錢花在哪裡啫

immama 發表於 13-5-28 15:48
多謝你就真,分享比我地知嗰雜費list 包乜,講真,小朋友響佢度讀書,點敢追問或唔跟指示做,只是也想知道 ...

我咪就喺 "盆"死去問囉, 佢地就喺捉心理, 諗住家長唔敢或無時間問, 我點都抽時間問, 我打埋去supplyer添,

我問個公文夾喺乜, 佢地可以答我唔知, 因佢坐寫字樓, 唔知wo,

我覺這答案有病囉, 做supplyer可以唔知啲product喺咩, 勁!

仲有我問唔想喺佢度影相, 佢代學校答, 唔得學校唔準, 我即駁佢話, 我day one 報這學校佢無講明wo

佢地影得好差, 亞仔無望境頭, 成個身 "咩" 晒

我現在由hkd2,700 --->  減到只須俾 hkd2,144.5, 可能更少, 因中文轉咗版, 我問過教育出版社

cutefok,

long time no see. i met you at sam sir. my son studied whampoa cannan. the teacher is nice and allowed me not buy books and school bag. I think you need to communicate to the school. By the way the pinicpal at kln tong is not good. As i know she is come from whapmoa branch. She always black face to mama and student.

school uniform i rec'd from my friends and i brought socks from outsides. By the way, many mama did not know the details of misc fee. So you really help us to slove the problem.

其實我無上BK既習慣, 但我小朋友都係讀緊KLN TONG CANNON, 上星期尾收到呢封信時,
即時諗:又要交錢? 乜之前唔係比左660留位費架咩?
而家又話5月29號唔交, 學位就由後備生補上?
通常呢D上學期既費用, 大約係暑假時先交, 而家5月咋, 我都覺有小小過份囉...

回覆:KINKICHAN824 的帖子

買brother ptouch labeller,好方便,熨衫又得,整label又得

wong0723 發表於 13-5-28 16:16
cutefok,

long time no see. i met you at sam sir. my son studied whampoa cannan. the teacher is nic ...

hi hi hei hei ma???  I try to inform u but haven't yr no.  did u still have my email, u can let me know and keep in touch.  Yes, u told me before she from whampoa.  but so far ok for me as i direct bargain with her to receive the list, i also have the full detail list I can email to u.  Pls let me have email again if u want.

回覆:wong0723 的帖子

agreex1000000

引用:+本帖最後由+cutefok+於+13-5-28+16:03+編

已經影左相啦?

迦南的學生証相係用soft copy 放入電腦的學生証接送卡上,再製作,然後直接print 出來的!

到時你可能要交埋相片soft copy.

仲有, 大家有無留意, AM CLASS 同 PM CLASS 上課時間係唔同架?

AM: 3 HOURS, PM: 3 1/2 HOURS

仲有小小不滿意既地方係我小朋友係搭校車的, 但以我所知搭校車既11:30已開始排隊出去上校巴.
咁其實合唔合情理呢?明明講番學時間係9:00-12:00, 日日放早半個鐘學小好多野...

thythy 發表於 13-5-28 16:26

其實我無上BK既習慣, 但我小朋友都係讀緊KLN TONG CANNON, 上星期尾收到呢封信時,
你邊間, 佢地可以遲交.

剛接到電話, 校長覆唔到我野, 話明早再覆我.  我話無所謂, 總之佢覆我遲, 我咪遲交張form 囉, 佢無我乎

哈哈, 可能今日及明日會好多家長問取list.

其實我打算作信進一步行動, 迫佢地下次要公開個list, 唔洗咁煩
‹ 上一主題|下一主題