用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 ...
樓主: KINKICHAN824
go

請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

講真我好耐無上bk, 就喺想話俾你地知佢地啲不當行為, 今日抽空上嚟, 佢地set明天deadline交回條, 但校長同我講有寬限期, 我講咗星期一先交, 因我會自己出去買書及取朋友俾啲書。

記著, 無用野喺可以唔買, 唔好信佢地, 我會再有進一步行動去投訴。

書係 optional 買架喎, 除咗某啲迦南自製的如 k2-3 phonics 同數學籌外, 其他書可以用舊書或自己出去買.  so far 我其實都 ok 的, 只係覺得年年新書包同毛巾盒好浪費啫.  以前還好啲, 以前的書包係真係唔同 size 的, k2 的大過 k1 的, 自上年用咗呢款後, 就變咗 standard 了, 對 n1 而言又太大, 對 k3 來說又太細.  同埋我鍾意以前布書包多啲, 輕身啲.

其實我喺不滿佢唔俾個list, 要問好多次包咩, 每樣野幾多錢。跟住校長仲話個list喺個別要, 就問佢地取, 如果唔喺, 就唔會自動俾, 咁點解唔一次過派給家長自行睇吓須唔須要呢?而且, 點解以上有啲家長問, 老師就答喺一定要呢?

仲有買書, 我無問題, 佢自己正, 貴無問題, 但喺唔俾詳細清單喺一個問題, 如家長唔得閒問, 佢咪會買咗一啲不須要既野囉。

我打去問時佢地話, 諗住個書包用咗一年都舊, 咪換囉。我問番佢, 咁你有無諗過有啲小朋友喺唔洗換呢?佢唔識答我, 咁杯、盒, 水杯袋等。佢都答唔到。咁咪即喺靜靜地收咗錢先, 到家長收貨先知有啲野原來可以唔買囉

回覆:請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3 年年轉校?!反正都要買過曬D野,年年唔同款新鮮D開心D喎!(講笑)

謝謝cutefok的資料,請問你的小朋友是讀那所分校的.
藍田那間說一定要自動轉脹呀...

回復 cutefok 的帖子

其實自動轉賬係我地授權俾佢,同信用咭轉賬唔同。
自動轉賬係可以我地要銀行停佢就停。而信用咭就唔係。
當然,起7仔交有7仔交好.

不過我覺得佢預設個係太大,實制上無咁嘅需要。

回覆:zelta413 的帖子

我其實都係用緊自動轉脹 每月只過校車同學費

雜費我只交過兩次 上 下學期 $1*** 我去7仔交

我冇再交過咩特別費用再。。填表 係甘填 但如果有額外費用要收 學校一定會出通告 。。。。

總括黎說 我只每月交學費 校車 同 一年兩次雜費

甘因認個別家長啦 我認為讀書 間間 都會各有不同收 好多不同名目既錢 個人接受到就 OK 就算有學券既 都收好多雜項 連茶點費 都貴過人 但派餅 加南茶點又有粥 。。粉同其他 。。

佢地有點部份 例如生日會果點 係貴 但派回來既野 令 大人細路都開心 相比起 York zenith 佢已經冇甘 厄錢

同埋家長會時 已有講 番學socks 可穿 白色 你有權唔買 手巾 你亦有權 唔買 但學校用既 a4 folder 日日用  你唔用 一陣派回條番黎 唔見左 又賴 邊個呢

不喜物插

zelta413 發表於 13-5-28 13:09
謝謝cutefok的資料,請問你的小朋友是讀那所分校的.
藍田那間說一定要自動轉脹呀... ...

喺一定可以唔洗, kln tong

引用:書係+optional+買架喎,+除咗某啲迦南自製的

原帖由 chanwendy 於 13-05-28 發表
書係 optional 買架喎, 除咗某啲迦南自製的如 k2-3 phonics 同數學籌外, 其他書可以用舊書或自己出去買.  s ...
上年我地N班開始時,學校主任話書簿雜費包埋一起,無得唔買書哦!唔要書都無得退錢架哦。

引用:咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3+年年轉校?!

原帖由 immama 於 13-05-28 發表
咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3 年年轉校?!反正都要買過曬D野,年年唔同款新鮮D開心D喎!(講笑)

...
又講中哦,3月學校去旅行時同十幾個媽媽傾偈,除了一個未有學校收外,個個都走哦。隔離班又係。所以K1大把位。

不喜物插<--點會呢, 都喺大家分享姐!人人有權傾訴哦!

第二, 我只喺想同大家講出我自己既感受及揾到既資料姐, 好似"hapi0511" 話齋 "學校主任話書簿雜費包埋一起,無得唔買書哦!唔要書都無得退錢架哦"咁喺咪有欺騙呢???

仲有"zelta413 " 話 "藍田那間說一定要自動轉脹呀..."又喺咪有呢唔合理呢?

我問得好清楚, 而且本人有不同朋友分別讀緊, 另一kln tong, 藍田, 黃埔, 香港仔,中環, 小西灣, 我同本校校長講咗, 佢話個list唔會公開, 但可以叫我啲朋友問自己校長取, 咁即喺間間都得啦。

本人只喺對佢既行政有問題, 從來無講佢教學不好, 相反覺好好添, 其實大部分老師及校長都好好。

我只要求佢地開放個list俾家長去選買須要既野, 唔喺一個個家長咁打去問囉!而且個個老師主任答都唔同!另人有懷疑姐!

引用:我其實都係用緊自動轉脹+每月只過校車同學

原帖由 濼晴 於 13-05-28 發表
我其實都係用緊自動轉脹 每月只過校車同學費

雜費我只交過兩次 上 下學期 $1*** 我去7仔交
襪同手巾仔係有講過。

回覆:hapi0511 的帖子

佢一跌出學券 其實好多人 都會放位 如不是學券 問題 我會繼續留

哈 不過我都有幫學校買

hapi0511 發表於 13-5-28 14:31
襪同手巾仔係有講過。

我那間無講, 仲話一定要咖, 所以有買, 但今年唔買lu.

回覆:濼晴 的帖子

Same here!

引用:哈+不過我都有幫學校買 +

原帖由 濼晴 於 13-05-28 發表
哈 不過我都有幫學校買
我都有^^因為好得意~同埋人生第一套校服,一整套整整齊齊好開始嘛~~我會成套夏季+小手巾(有自己銹名架)放書包內留返俾佢做留念^^第時睇返好得意。

冇錯 同埋佢雜費裡 有埋 佢人生第一次開生日會 同第一次帶四方帽 畢業相 貴貴都比啦 有好多讀完 n班都冇架

引用:Quote:hapi0511+發表於+13-5-28+14:31+襪同

原帖由 cutefok 於 13-05-28 發表
我那間無講, 仲話一定要咖, 所以有買, 但今年唔買lu.
所以都真係有d野古古怪怪。所以我都同我老公講好彩有報其他:p, 個人不太喜歡呢間。

回復 濼晴 的帖子

其實其他果D我都接受到,但系如果年年系咁買書包,買杯買盒,我覺得好浪費,因為我仔果D野仲好新凈,可以唔買嘅我都儘量想唔買咯