用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 ...
go

請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

1.請問學校派返黎果份地利公司書簿雜項訂購表,其中有個學生個人用品系咩黎咖??因為我仔已經系迦南讀過N1,如果系書包、水杯同盒仔、毛巾果D就應該唔再需要訂啦,如果唔需要果項,我系唔系應該直接系上面X左佢就得呢?

2.我見果張雜項訂購表已經有個電子條碼去7仔交錢,點解仲有張書簿雜費自動轉帳授權書嘅??咁到底應該授權佢過數定系去7仔交錢啊?

希望各位知道嘅媽咪可以解答

回覆:KINKICHAN824 的帖子

7仔交錢只供交雜費  

學費每月 在銀行自動轉脹

回覆:請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

樓主指學費自動轉帳授權外另一張授權書
其實我也有同樣疑問,打去問佢話用來交茶點等雜費,但我有兩點唔明
1. 點解茶點雜費上限要每月4千咁多
2. 唔明點解早成3個月搞自動轉帳

immama 發表於 13-5-27 16:30
樓主指學費自動轉帳授權外另一張授權書
其實我也有同樣疑問,打去問佢話用來交茶點等雜費,但我有兩點唔明
...

如果系茶點雜費,加埋學費每個月米要5千幾6千蚊??有無咁誇張啊??

回覆:KINKICHAN824 的帖子

末知幾錢架,確實費用之後再通知,但點解一早要set 定咁大銀碼既每月自動過數上限,仲要冇其他交費既option 呢?

回復 immama 的帖子

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交,就填果份授權書過數咁樣咯,至於果個個人用品,我聽佢嘅意思就系D名牌,水杯同毛巾咁啦,個老師話每年都要換咖啦,咁即系一定要買啦:;pppp:

醒目開學勳章

引用:回復+immama+的帖子 我啱啱問過啦,原來果

唔該曬!咁我唔填雜費授權過數啦。七仔交也很方便呀,而且一年都係交兩次(上下學期)。唔明點解要填每月上限成四千的授權書

回復 himuimui 的帖子

我以為個書包系一樣嘅添,外面睇真系唔覺得有咩唔同

引用:回復+immama+的帖子 我啱啱問過啦,原來果

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-27 發表

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交 ...
咁佢地份通告應該講清楚D,又話要全部交齊才能完成手續,搞到人都唔知可以有乜選擇

引用:回復+himuimui+的帖子 我以為個書包系一樣

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-27 發表
回復 himuimui 的帖子

我以為個書包系一樣嘅添,外面睇真系唔覺得有咩唔同
書包其實一樣!

只係上年剛剛轉了新款,再之前的pn的小朋友仲係用緊舊款書包,當佢地上k1咪好似換了書包咁囉!

你現在用緊果款,應該已經係新款,我相信下年k1都係哩個款!

MissMusic 發表於 13-5-27 19:11
書包其實一樣!

只係上年剛剛轉了新款,再之前的pn的小朋友仲係用緊舊款書包,當佢地上k1咪好似換了書包咁 ...

咁會唔會又多左個書包呢??因為有D小朋友唔系系迦南讀N1,系無書包咖嘛,佢而家呢D個人用品應該包埋書包咖啦,咁我地呢讀開嘅米又多左個書包咯??好迷啊~

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 15:57
1.請問學校派返黎果份地利公司書簿雜項訂購表,其中有個學生個人用品系咩黎咖??因為我仔已經系迦南讀過N1 ...

我想同你地分享: 那學生個人用品喺包括以下:
書包(105)、簿套(20)、學生姓名標籤(20)、文件夾(30)、公文封套(30)、通訊袋(30)、毛巾(10)、小手帕(10)、毛巾盒(25)、水杯(25)、毛巾盒及水杯袋(30)、學生相片(20)、學生證(50),接送咭(50)

對我嚟講全部無用, 我同學校傾咗好耐, 揾埋校長先取到個list, 仲有字咭袋成50一個無必要囉, 讀一年都6個, 搶錢。

校長話, 佢地個list唔公開, 只要你同自己分校校長取就得, 跟住按自己須要買就得。

另外我無做自動轉賬, 我覺佢地真喺set得太高, 好唔安全, 我讀咗一年, 學費及車費都喺7仔交, 無問題, 唔一定要做自動轉賬。

如你地要k1升k2 list, pm 問我e 俾你地。

講真好嬲佢地明扼囉!

希望幫到你地啦!

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 19:24
咁會唔會又多左個書包呢??因為有D小朋友唔系系迦南讀N1,系無書包咖嘛,佢而家呢D個人用品應該包埋書包 ...

唔洗迷路, 要問, 攪清楚就得啦!

immama 發表於 13-5-27 19:01
咁佢地份通告應該講清楚D,又話要全部交齊才能完成手續,搞到人都唔知可以有乜選擇

...

唔喺, 填咗自動轉賬就每月一號自動過數, 唔會有機會喺7 仔交。我可能喺全校唯一一個無做轉賬囉。

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 17:23

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交 ...

佢唔導你地囉, 咩叫每年要換, 無爛都都換, 咪即喺叫小朋友担新忘舊, 所以我同佢地傾咗好耐, 咬喺一輪, 佢地有個詳細list可提供選擇性買唔買, 佢博你地唔知就上當啦。

我啲bk媽媽group好多揾到二手, 9 月讀n都唔洗買咁多野!

仲有唔一定要著佢地啲襪,可著白色就得,我都豬咗,買咗3 對!

其實我之前問過老師個人物品包咩, 主任都係答大概呢啲, 我都有講想唔要書包, 但主任話冇得退錢喎.  以前布書包好好多, 而家個新版書包又細, 根本連功課 file 都係緊緊放到, 派評估表時就屆住晒.

引用:+本帖最後由+cutefok+於+13-5-28+11:34+編

原帖由 cutefok 於 13-05-28 發表
咁呢D野只係比一次錢,點解要每月自動轉帳? 我唔明白啊!好亂!咁我去七仔交左錢仲洗唔洗填地利公司張自動轉帳啊?

chanwendy 發表於 13-5-28 11:44
其實我之前問過老師個人物品包咩, 主任都係答大概呢啲, 我都有講想唔要書包, 但主任話冇得退錢喎.  以前布 ...
佢扼你, 應該話佢想氹你俾錢, 我咩都唔買, 我連英文故事書都唔買, 相都唔影, 因影得好差!

immama 發表於 13-5-28 11:50
咁呢D野只係比一次錢,點解要每月自動轉帳? 我唔明白啊!好亂!咁我去七仔交左錢仲洗唔洗填地利公司張自動 ...

佢地做咗先無死囉, 因佢地會不停加學費, 我就喺覺佢地好亂, 所以唔做自動轉賬, 仲有可隨時唔讀, 如你想轉校, 咁佢又唔cut, 等等咪好"sit", 仲有佢條數咁大, 如俾咁多錢唔洗讀你囉, 總之我無做, 等佢月頭俾單去7仔交。

唔好填, 同佢講唔做自動轉賬, 堅持就得, 我喺版, 我都得啦!