用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校用中/英教通識重要嗎﹖
樓主: mrsjacky
go

學校用中/英教通識重要嗎﹖

回覆:學校用中/英教通識重要嗎﹖

我女學校通識用英文教,我有問過亞女邊樣好d, 佢就話用英文會好d, 例如cepa,佢話用中文記同寫出黎用好多時間喎!

Kittymummy 發表於 13-6-6 02:04
我女學校通識用英文教,我有問過亞女邊樣好d, 佢就話用英文會好d, 例如cepa,佢話用中文記同寫出黎用好多時 ...

中文都係難–內地與香港關於建立更緊密經貿關係的安排英文也不容易Mainland and Hong Kong Closer Economic Partnership Arrangement你答問題時不論中文和英文第一次寫都係要答全寫的,以後才可用簡寫。所以不論中文或英文要熟讀,都係唔容易

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-06-04+發表問左

原帖由 CrabPincers 於 13-06-05 發表
那點解會考中文dse呢?係個別學生自己要求考中文卷,還是學校全部學生用英文教,考中文卷呢?雖然我不是好 ...
EMI考生報考DSE時,可申請轉用中文作答通識卷。

當局者迷,考生覺得用英文好d唔代表出來成績會好d。dse咁重要,最好同一題目俾佢試下用唔同language做,等佢感受下唔同language既問題在那裡,再一一拆解。母語始終係母語。我試過有台灣朋友堅持同我講廣東話,但我真係只聽得明一半,我寧願佢講國語。但在台灣人來說,講到一半廣東話已經好勁。

憫父 發表於 13-5-23 15:17
據我所知,DSE 通識有中文卷同英文卷供選擇,中文中學一定會揀中文卷,只有部份英文中學揀英文卷 (全港有 8 ...
Pui Ching is using English in Liberal studies in DSE.