用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校用中/英教通識重要嗎﹖
樓主: mrsjacky
go

學校用中/英教通識重要嗎﹖ [複製鏈接]

憫父 發表於 13-5-23 15:17
據我所知,DSE 通識有中文卷同英文卷供選擇,中文中學一定會揀中文卷,只有部份英文中學揀英文卷 (全港有 8 ...
不對。
也有中文中學揀用英文答通識。

回覆:cellon 的帖子

噢!我還以為沒有中中學生用英文考通識。

回覆:wanttoknowmama 的帖子

我知末代高考皇仁考生也揀中文作答,中文會容易發揮

通識科的學習我覺得以興趣行先,分析能力次之,學習能力和吸收能力再次,最後是語文運用能力。

興趣>分析能力>學習能力和吸收能力>語文運用能力

當我地家長正在關心拉布的英文的時,同學已經就著拉布的問題走得老遠了。拉布的英文難不到他們,拉布背後的動機和意義才是主戲!

我記得曾經有例題是問關於中共17大溫家寶的經濟政策對國內核能發電的發展有甚麼影響。我覺得同學不要太集中在中共17大的英文是甚麼,反而要真真正正瞭解這個17大內,溫家寶的經濟政策。你唔去睇,我叫你用中文答都一樣死!

:verycold: :verycold: :verycold:

憫父 發表於 13-5-23 21:43
噢!我還以為沒有中中學生用英文考通識。
有,但不多。

引用:通識科的學習我覺得以興趣行先,分析能力次

原帖由 ohnono 於 13-05-24 發表
通識科的學習我覺得以興趣行先,分析能力次之,學習能力和吸收能力再次,最後是語文運用能力。

興趣>分析 ...
同意

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+13-05-23+發

原帖由 tttw1 於 13-05-23 發表
我同事個女
你問清楚d? 我不是想質疑你,會不會是學生想自己報中文考?我上中學概覽同bps web site , 中一至中六,通識都是英文,除左中文,中史,中學文學係中文之外,全英

醒目開學勳章

引用:通識科的學習我覺得以興趣行先,分析能力次

原帖由 ohnono 於 13-05-24 發表

興趣>分析 ...
背後政治動機固重要,但是英文terms不識點解,見到問題都不識答

我記得個女上年有條問題問中國現任president係邊個,傻女答溫家寶,總統同總理差一個字......

我囝學校英文教通識真係要靠串字, 雖然UT只考到75分,  但以來自一間普通小學黎講算但佢d英文真係進步左好多...

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-05-23+發表我同

原帖由 CrabPincers 於 13-05-24 發表
你問清楚d? 我不是想質疑你,會不會是學生想自己報中文考?我上中學概覽同bps web site , 中一至中六,通識 ...
等我check下先。不過佢肯定是考中文卷。但如果是用英文教但考中文巷咁咪好怪囉?當年自己會考試過操中文bio 卷。因為當時想用中文報考這科。但一看份卷即刻眼都大埋。因為完全唔明問乜。最後都係放棄用中文。這可能只是我的水平唔夠。

多謝大家既分享,我講下點解我有咁既concern...

我自己都係讀普通中文小學,然後上英中,如大家所講,其實適應左就無野。until中六,我修政治科,呢科要讀中國近代政治,過去五年用英文讀history/geog都問題不大,但讀d咁時事既野係另一回事,除左所有字眼轉左台,其實連組織力、分析力都要英文埋,我用開中文諗野,答起題就click住click住,無法得心應手。明明心中有好既point,但英文詞窮,表達唔到果種尖銳/獨特見解,除非本身都用開英文寫野同諗野既人又好唔同。

有冇讀普通小學既人升中後用英文讀通識可分享下呢﹖

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+13-5-31+01:42+編

原帖由 mrsjacky 於 13-05-31 發表

多謝大家既分享,我講下點解我有咁既concern...
我女讀普通中文小學,英文程度不高,絕對不會讀高人一級,band 1英中,通識英文,呀女暫時不見有問題(今年無通識科), 但甘岩中史同西史教緊同一topic既野,佢反而用西史學到既野諗返去用中文答,有時只係我們家長擔心,其實小朋友一d問題都係

即係以前我讀文科,成日覺得chem, phys好難讀,好驚佢讀不到,點知佢又得一樣

回復 mrsjacky 的帖子

如果對我地大人黎講, 英文通識會比較困難, 因本身睇開中文報紙聽新聞對通識都有一定知識, 轉用英文如詞彙上會有困難.

相反對小朋友黎講應該問題唔大(b1小朋友上英中), 因為大部份小朋友小學時對通識認知不多, 英文教通識全部都係由頭開始, 由頭學過.

但個人覺得英文教通識唔係選中學的主要考慮因素.

亦可參考吓ChiChiPaPa的資料 http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=3952

carmenlee2202  Agree  發表於 13-5-31 11:07
Yanamami    發表於 13-5-31 10:42

請問是否無論通識用中文或英文教, 到考時都可自行選擇用中文卷或英文卷?

由誰決定呢?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 Jackieson 的帖子

如學校用英文教通識真的投放多些時間去訓練學生看英文報紙。如學生肯每日都看英文報紙應無問題,但是怎樣可以做到這習慣才是問題。要小朋友每天看報紙都難,何況是英文。真係仲多樣勞氣,相信家庭教育真是非常重要。

除了用英文或中文答,另一樣可以參考的是,文憑試的成績單上並不會標明考生是用中文或英文作答!換句話說,仍是成績至上,個人愚見是揀選最能令自己發揮所長的語言!事實上,也有不少學生連用中文去表達都力有不遞!

回覆:CrabPincers 的帖子

問左了。你對。是英文教的。

醒目開學勳章

引用:問左了。你對。是英文教的。 +

原帖由 tttw1 於 13-06-04 發表
問左了。你對。是英文教的。
那點解會考中文dse呢?係個別學生自己要求考中文卷,還是學校全部學生用英文教,考中文卷呢?雖然我不是好信呢個做法,但都想知,謝

回覆:CrabPincers 的帖子

問左再覆你^^

據知通識科報用中文考或英文考由學校決定,學生沒得選擇。用英文考就用英文教,用中文考就用中文教。
中文中學應該會全部考中文通識,
英文中學方面,部份中學報用英文、部份中學報用中文考通識。
印象中有報導,去年DSE結果,各名校英中,用中文考通識比較用英文考通識的整體成績好
‹ 上一主題|下一主題