用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校用中/英教通識重要嗎﹖
go

學校用中/英教通識重要嗎﹖

其實是否多數中中就用中文教通識,英中就用英文教呢﹖
本身係band 1b至band 1a成績,但由於只係讀普通中文小學,英文唔係特別勁,用英文讚通識科有冇困難呢﹖選校時要留意埋學校用中/英教通識嗎﹖其實學校是否都會有配套,幫學生循序漸進學識用英文思想時事通識各科呢﹖

回覆:mrsjacky 的帖子

其實有關係咩?當讀多科英文咪得囉。B1生讀emi基本上係無問題。邊沿人可能辛苦D。不過應該都可以應付到

回復 tttw1 的帖子

以我所知並不一定所有的英中都用英文教通識,有部份都用中文。其實升中是另外一個階段,小朋友適應能力強,應該很快習慣全英授課,想當年我們都一樣嘛!

回覆:carmenlee2202 的帖子

我知BPS是用中文教但可能是未準備好。相信過幾年應該會轉番英文。同意你的說法,小朋友適應能力高。

英文教通識,同學可能要平日看south china等西報配合。很多行政架構專用名詞,不同普通英文科所接觸到的。
...

醒目開學勳章

引用:我知BPS是用中文教但可能是未準備好。相信

原帖由 tttw1 於 13-05-23 發表
我知BPS是用中文教但可能是未準備好。相信過幾年應該會轉番英文。同意你的說法,小朋友適應能力高。

...
中文教既意思,係答都要用中文?定是個別老師語言能力有問題,上課時用中文授教?

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-05-23+發表我知B

原帖由 CrabPincers 於 13-05-23 發表
中文教既意思,係答都要用中文?定是個別老師語言能力有問題,上課時用中文授教?

...
文憑試是考中文卷的。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+13-05-23+發

原帖由 tttw1 於 13-05-23 發表
文憑試是考中文卷的。
你個女讀bps?

我認為通識用中文,好些!咁先可以訓練孩子批判性能力!用英文,難以表達,若想一石二鳥,只怕得不償失!
我兒學校中一至中三英文教,中四轉回中文!

醒目開學勳章

引用:我認為通識用中文,好些!咁先可以訓練孩子

原帖由 vincher 於 13-05-23 發表
我認為通識用中文,好些!咁先可以訓練孩子批判性能力!用英文,難以表達,若想一石二鳥,只怕得不償失!
...
我知道好多學校經過第一年dse的經驗,都轉用中文教通識,我亦在家長日問過老師,學校有無甘既打算,得出黎的回覆是暫未有打算轉中文,返到屋企再同呀女講,呀女話佢覺得英文好過中文,我即刻問,最近好流行的詞語拉布同剪布英文是乜,答不出......:-/

用英文答通識,一定要看英文報,否則d terms不識用,還要學校今年新安排,居然少左通識呢一科,班學生即刻懶,連報紙都不看

vincher 發表於 13-5-23 14:40
...

十分贊成通識用中文,但我女學校卻堅持用英文,我真是十分擔心,此終很多terms用中文會比較容易。

想問DSE是否中,英都是用同一評分制度?如果是的話,用英文咪好蝕底?

回復 CrabPincers 的帖子

你女兒中三???
好少學校如此安排,我知道沙田一所直資
反而有中文通識 ,又有英文通識
(中一係咁,吾知接住讀落去,是否如此)。

醒目開學勳章

引用:回復+CrabPincers+的帖子 你女兒中三??

原帖由 vincher 於 13-05-23 發表

你女兒中三???
是,中三

我都好奇怪,點解今年先無通識,呀女話因為學校想佢地係揀科前,了解下bafs係d乜,等佢地多一科選擇,就是甘就cut左一科通識,其實有好有不好,有d商業上既野佢依家都有初步認識,同埋佢話好彩有接觸到先知甘悶,如果不是,初初都有打算揀bafs, 依家一定不會揀

回復 wanttoknowmama 的帖子

我0吾知道DSE是否中,英都是用同一評分制度,但我認為
用英文,始終有些蝕底!
當然英文很棒的同學,好些!
如果孩子連特定既詞彙都吾知道,如何表達心中所想說的
如何提出理據!

未看到你的留言,我也估計:
因中三下學期選科,通常學校會加入一些學科,而且IS 都分拆3科,所以cut左通識!

~~我覺得無可厚非無,學校有信心中一、中二、中四、五、 六,
    訓練到學生,0米得0羅!
     不過,叫女兒多看社論、城市論壇、報紙,好d

據我所知,DSE 通識有中文卷同英文卷供選擇,中文中學一定會揀中文卷,只有部份英文中學揀英文卷 (全港有 88% 選用中文卷作答,而英中學生約佔全港 1/4 學生,即是說有一半英中學生揀中文卷作答,資料來源:http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat12_5.pdf 第 63 頁)

我識得一位讀英中的學生,佢用英文考通識,佢話通識科中關於中國的部份,雖然係用英文學,但大量名詞係用以英文併出普通話發音,如大鍋飯、人民公社都是用英文音譯不是意譯,故此學得頗辛苦。

其他部份,她覺得用英文學沒有太大問題,不過她說用中文學會較著數,好多名詞唔駛用英文學過。

CrabPincers 發表於 13-5-23 14:49
我知道好多學校經過第一年dse的經驗,都轉用中文教通識,我亦在家長日問過老師,學校有無甘既打算,得出黎 ...
我個仔間學校用英文教,我都問佢拉布英文係乜,佢都答唔出。不過佢話個source 會講,咁當然你的英文要掂囉!佢仲俾左張卷我睇(今年DSE),所以用乜嘢語言教唔係問題,而係D學生習慣,一開始用英文,佢好自然習慣継續用英文,所以我覺得唔應該用我地嘅角度去幫佢決定!

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-05-23+發表文憑

原帖由 CrabPincers 於 13-05-23 發表
你個女讀bps?
我同事個女

我認為用英文,始終有些蝕底!我地學校係用英文, 出來的result都唔係好理想.
所以好多英中都考中文卷.

用中文考好通識,順利入到大學。如果英文唔掂,法律、醫科、會計轉用中文考.......

嚇醒左 ...... 原來發惡夢 ........

grace_xian  hahaha, 唔好玩啦~  發表於 13-5-31 12:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.