用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教maryknoll、st.mary同德望,大家如何排位? ...
樓主: takumi媽
go

想請教maryknoll、st.mary同德望,大家如何排位? [複製鏈接]

回覆:takumi媽 的帖子

樓主宜家要討論的是三間有相對名氣及名望的女校,出產的學生各有所長。真的很難想像可以用"差"字去形容任何一間。

回覆:CPEbear 的帖子

三間也top,任何一間不須用差去形容吧!
樓主有時間去認真做下功課吧,不是人話乜又去乜,何況收不收更成問題,也許三間大名校供樓主女兒挑選吧,簡直笑死人

希望大家唔好誤會,如果有冒犯,真係唔好意思,我絕對唔係咁嘅意思其實我本人對德望最有興趣,我只不過三間中最少人揀佢,所以是指三間中最差。我絕無貶低德望之意。Sorry!

至於個符號我只是按錯,sorry!!

引用:希望大家唔好誤會,如果有冒犯,真係唔好意

原帖由 takumi媽 於 13-05-23 發表
希望大家唔好誤會,如果有冒犯,真係唔好意思,我絕對唔係咁嘅意思其實我本人對德望最有興趣,我只 ...
明白! 祝選校順利。

醒目開學勳章

德望最少人揀同學費每月$3,7XX ~ $3,8XX 一個月都有關係。
但另一方面,佢有自主收生權,所以學生質素應該比較平均。

引用:德望最少人揀同學費每月$3,7XX+~+$3,8XX+一

原帖由 TMMA 於 13-05-23 發表
德望最少人揀同學費每月$3,7XX ~ $3,8XX 一個月都有關係。
但另一方面,佢有自主收生權,所以學生質素應該 ...
我亦認識一個,選擇直升德望(中學部),都唔去DGS,原因是「適合」兩個字。

如果只係睇小學, maryknoll 初小應該係最輕鬆, 課程, 功課都好適中, 無話教高一級呢d野. 當然現在好多家長係唔深唔安樂. , st mary 同 gh 女仔俾我的感覺係"捱得", 咁佢地成績好d都應該的. 如果家長仁慈d考慮埋小朋友的童年生活, 我就覺得maryknoll 都係好選擇.

回覆:VETY 的帖子

三間都爭崩頭,想捱都唔一定有得捱。兩間靠計分同運氣,一間超過十人爭一個位,三間一齊收先比都未遲。

回覆:CPEbear 的帖子

係我心目中,三間都係好好的學校,無需要刻意去排名。

如果我女有呢3間在手或其中兩間在手,我只考慮銜接中學和交通方便

多謝大家嘅意見同分析~

VETY 發表於 13-5-24 10:32
如果只係睇小學, maryknoll 初小應該係最輕鬆, 課程, 功課都好適中, 無話教高一級呢d野. 當然現在好多家長 ...
好中肯.
個人觀察, 論學生學業質素(注意, 不是教學質素), 小學方面應是gh>st mary>mcs, 中學則相反.

1. St Mary
2. MCS
3. GH

For MCS or St. Mary, you can only pick one in the first round progress.  Unless you are St Mary graduate and Catholic, otherwise, I don't think you should choice it as there was a case that 25 pts could not get in.  (Well..., if you are a St. Marian, I am surprise that you will rather to send your girl to MCS!)
Anyway, all three are good schools.  Parents should be happy and thankful if can get in any one of these three.  

回覆:想請教maryknoll、st.mary同德望,大家如何排位?

1. St Mary
2. Maryknoll
3. Good Hope

my preference :

primary(in terms of curriculum):
1 gh
2 mcs
3 st mary

secondary(in terms of public exam):
1 st mary / mcs
3 gh

謝謝大家,其實係咪德望中學成績或其他方面無其他兩間好?大家知唔知原因呢?

http://www.ghs.edu.hk/sec/hkdse.htm

我又唔覺德中的成績差喎.....

個人覺得3間在上界公開試成績都叮噹馬頭。

St.mary 真是傳統中的傳統,女生專注讀書,

MCS 就出靚女

GHS 就好似幾balanced, 但又demanding, team spirit 幾唔錯

港台的"體育的風采"

http://youtu.be/sNgK6OaOiMI

聖瑪利>瑪利諾>德望
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題