用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 求教:第一輪自行收生
go

求教:第一輪自行收生 [複製鏈接]

囝囝今年將要申請小一,想問各位要交甚麼文件?是否有一封教署的信、住址證明、洗禮証就可以?學校有冇其他表格要填?幼稚園成績表要不要?謝謝

1    0    0    0

貢獻勳章

當你收到幼稚園給你的表格後,就上去喇沙小學的網頁睇下,到時學校會張貼 "自行分配學位" 需知,你只需跟足指示便可。但一般都係要以下文件:

1) 填好的表格
2) 小朋友的出世紙
3) 住址証明
4) 小朋友的領洗紙 (如有)
5) 在校兄長 (喇小)的成績表 / 已畢業的兄長或父親的喇小畢業證書 (如有)

填好表格後,在指定的日子親身交去喇沙小學,所有文件都要如預備正副本。而幼稚園的成績表或其他推薦信/個人履歷表則無需要。

回覆:求教:第一輪自行收生

Thank you so much

引用:當你收到幼稚園給你的表格後,就上去喇沙小

原帖由 joemyt 於 13-05-22 發表
當你收到幼稚園給你的表格後,就上去喇沙小學的網頁睇下,到時學校會張貼 "自行分配學位" 需知,你只需跟足 ...
請問如果哥哥今年9月先入學,弟弟9月會K3,是否都係世襲必入架?但未有任何哥哥的成績表呈交到?

回覆:waiwai2006 的帖子

手冊,學籍卡

引用:手冊,學籍卡 +

原帖由 Joyful 於 13-05-29 發表
手冊,學籍卡
即細仔都係必入?

貢獻勳章

亞係, 恭喜你 !!!!!

請問呢一兩年25分入唔入到?

100% sure win

貢獻勳章

25分暫時都係定過抬油! 如果你有25分, 都要裝備一下, 咁樣第日入到喇沙都唔會咁辛苦.

回覆:joemyt 的帖子

多謝回覆,我個仔而家K1,眼見身邊好多家長已經為小朋友只為攞証書而報興趣班,成個童年就係為做 portfolio,我真係好唔認同。講真如果25分入喇沙機會大,我嘅策略就會為小朋友打好中英文基礎,培養佢鐘意閱讀,唔 care 有冇cert 啦!

回復 HAYDEEC 的帖子

Agreed 200% - "小朋友打好中英文基礎,培養佢鐘意閱讀"

La Salle boys also good in sport and music. It will be good to spend time on one "sport" and one "music instrument ".

回覆:InitialD 的帖子

Thanks! Very useful advice!

HAYDEEC 發表於 13-6-3 22:46
多謝回覆,我個仔而家K1,眼見身邊好多家長已經為小朋友只為攞証書而報興趣班,成個童年就係為做 portfolio ...

全對!而家呢個年代, 小學生涯已經唔容易.......唔好再侵佔佢地既幼稚園呢個歡樂天地啦!比佢開開心心咁玩...同埋培養佢閱讀既興趣, 呢個先係終身受用!

回覆:joemyt 的帖子

Joemyt

我老公係中小學畢業生,佢淨係搵到中學畢業証書,小學嗰張唔見咗!!!
咁點算?
可以打返去小學校務處要求出返張畢業証明嗎?謝謝!

貢獻勳章

如果你老公係喇小畢業生, 學校應該會有記錄, 快D返去問下!

引用:多謝回覆,我個仔而家K1,眼見身邊好多家長

原帖由 HAYDEEC 於 13-06-03 發表
多謝回覆,我個仔而家K1,眼見身邊好多家長已經為小朋友只為攞証書而報興趣班,成個童年就係為做 portfolio ...
My boy will have 25 points. He is also in K1 right now. I also take the same approach as you. I just let him take courses or interest classes according to his interests and ability.  I want him to build up his interests in studying but I don't want to push him to his limits yet.  So far, he is quite autonomous in learning things and reading books etc.  I am so pleased.

回復 HAYDEEC 的帖子

You can send a letter to school and they can send you a confirmation letter. You need to submit the confirmation letter with the application form.

回復 Gerard 的帖子

Frankly speaking, it is no point to have a lot of certificate for interview. It is more important to focus and have one certificate to show the kid is at least 2-3 years better than other at the same age.
‹ 上一主題|下一主題