用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好 ? ...
go

想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好 ?

考慮為阿女(現讀僅K2)報謮蔡繼有與否定係揀屋企附近間保良局津校, 請問蔡繼有,

1) 着重啲咩 ? 成績, 品格 or ??

2) 會否太 free, 唔適合冇 self discipline嘅小朋友 ?

3) 多唔多學費以外其他嘅開支 ?

4) 有冇普通話課, 着唔着重中文 ? 有冇其他 language 學 ?

5) 枚長及老師有冇 heart 經營 ?

6) 小朋友讀得開心嗎 ?

7) 多唔多功課 ? 多唔多課外活動 ?

8) 考試測驗多唔多 ?

9) 升中有咩出路 ? 是否可升傳统 or int'l school ?

10) lunch 可否自備 or 經 school 訂 ?

1) 着重啲咩 ? 成績, 品格 or ??
兩者皆著重。課外活動則較著重音樂、朗重、中國舞、其他體育運動則一般。
2) 會否太 free, 唔適合冇 self discipline嘅小朋友 ?
個個小朋友都是冇self discipline的,學校會培養,但不會太高壓。
3) 多唔多學費以外其他嘅開支 ?
樂器費4千、書部及雜費全年約6-7千。
4) 有冇普通話課, 着唔着重中文 ? 有冇其他 language 學 ?
有,二年級起普者中。中學有法文。ECA有法文和西班牙文,另繳費。
5) 枚長及老師有冇 heart 經營 ?
校長很有,老師多數有!
6) 小朋友讀得開心嗎 ?
一般OK
7) 多唔多功課 ? 多唔多課外活動 ?
功課越來越多,但都是高層次的。課外活動多,學生自由參加,部份要學校挑選,學校不會給壓力!
8) 考試測驗多唔多 ?
一年兩次考試,測驗默書不定期,通常家長不會知。
9) 升中有咩出路 ? 是否可升傳统 or int'l school ?
升中有CKY。轉傳統或IS亦間有聽聞。
10) lunch 可否自備 or 經 school 訂 ?
兩者皆可。
以上僅代表本人意見!

回復 penguin_chick 的帖子

Many thanks for your reply.

ECA 是什麼 ? 高層次又係咩意思 ?

ECA 是課外活動。
高層次指寫日記,作文,做報告,例如二年班要寫我的小書,三年班寫小說(十頁八頁那種,不是長篇章回小說),四、五年班寫論文(僅二三千字)等。而不是抄抄寫寫、填填選選!

ECA 是課外活動。
高層次指寫日記,作文,做報告,例如二年班要寫我的小書,三年班寫小說(十頁八頁那種,不是長篇章回小說),四、五年班寫論文(僅二三千字)等。而不是抄抄寫寫、填填選選!

我女兒上得很開心的,她的幼稚園在根德園上,很不開心。

yinglongma  same here  發表於 13-6-11 00:09

回復 penguin_chick 的帖子

thankyou thankyou, 你小朋友謮幾年班 ? 覺得功諒應付得來嗎 ? 學校有冇功諒輔導班 ?

回復 duoqing060606 的帖子

你小朋友係味好活潑主動嗰種 ? 我阿女比較慢熱被動, 面試會否輸蝕 ? 想問咗地 interview 係咪模式, 會否 in 埋家長 ?

我女兒很內向的,不喜歡說話,聲音像蚊子。面試都不知怎麽通過的。面試時會讓小朋友玩遊戲,老師觀察孩子反應。還會有些學術題。女兒很喜歡閱讀,中英文都不錯,我想這可能是她的優勢。我當時沒有面試家長。但有問卷讓家長填。因為我特別喜歡CKY,所以洋洋灑灑寫了好多。

回覆:想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好 ?

請問課外活動是放學上嗎?如果放學後,有無校長接送,因為位置太不方便。音樂堂可選樂器或唱歌,是否在上課時間上?有無中樂學?
1) ECA is on Saturday morning.  
2) Some of the activities is after school, and there will not be school bus for this occasion, and I have to go to school twice in a week to take my girl back....yes it is not convenient depend on where you live
3) Other than normal music lessons, there is also instrument lesson (you can pick a orchestra instrument / vocal class) once per week in the normal lesson schedule... (But you have to pay several thousand per year for the instrument teacher).
4) Sorry, I don't know there is chinese instrument available in the list.

Hope this helps.

回覆:想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好

如果2個家長都要番工,無工人,無人湊,平日放學就参加唔到學校活動了,對嗎?

WSCWMN 發表於 13-5-23 21:28
如果2個家長都要番工,無工人,無人湊,平日放學就参加唔到學校活動了,對嗎?
我女今年9月返year1, 我都未研究呢個問題.
如果課後有練習, 之後可否留在圖書館等家長放工先來接?
圖書館/學校會係幾點關門?

回覆:想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好 ?

我都想知如課後活動放學的時間,附近容易有的士截嗎?
我諗住叫工人去接咋!

回復 WSCWMN 的帖子

If parents are working and there is no maid, so when they getting back to home, there is nobody but only the kid at home ?

回覆:想請教謮緊既家長, 蔡繼有係咪真係咁好

我意思係無人可去到學校門囗接放學。番屋企爺嫲湊,姑媽住隔離也可幫手,但總不能每次定課後活動後叫姑媽去學校幫手凑回家。

引用:我意思係無人可去到學校門囗接放學。番屋企

原帖由 WSCWMN 於 13-05-25 發表
我意思係無人可去到學校門囗接放學。番屋企爺嫲湊,姑媽住隔離也可幫手,但總不能每次定課後活動後叫姑媽去 ...
如果沒有人可以在課外活動後接小朋友回家的話,就沒可能參加吧?無論是否CKY?

回覆:sschiu 的帖子

請問課外活動是學校選學生?還是學生自由参加?

若不参加也可以嗎?

回復 WSCWMN 的帖子

Normal extra-curricular activities are on Saturday morning, not all the students need to join, you can make your own choice.

The activities after school always selected by teachers (i.e. orchestra, wind band, choir, debate team... etc), I think it is OK that the kid do not join, just he/she will lose the good chance.....

回覆:siubchumama 的帖子

Orchestra rehearsals (probably others too) will take place before school hours, such as 7:00 am. No school bus service in these cases too.