用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有學卷跟沒有學卷幼稚園的分別大嗎?
go

有學卷跟沒有學卷幼稚園的分別大嗎? [複製鏈接]

請教各小一媽媽,你們的兒女已經在幼稚園讀了三或四年,你們覺得幼稚園有NET真的重要嗎? 小兒今年準備入學PN, 但學費真的很貴,正在想下學年K1應否轉到有學卷的學校。如果我家是全中文環境,他在一所有NET的幼稚園上學,四年過去他的英語會達到什麼程度?能流利溝通嗎?還是用讀一家有學卷的幼稚園,多出的學費讓他上興趣班呢?如果讓你們重選會選有學卷還是沒有學卷呢?謝謝你們的意見。
   2    0    1    0

醒目開學勳章

好多學卷學校都有NET,家長留意NET時間長短
有NET一定英語溝通好d,學多d生活用語
無嘅,唔等於溝通唔得,KV一樣無NET,一樣應付到小學課程!
當然,有無NET一樣可能出去再補啦

如間學校應付到小學課程,咁兩者分別唔大,但如果想佢英文好D,就一定係無學卷優勝

回覆:有學卷跟沒有學卷幼稚園的分別大嗎?

我家小孩讀的幼稚園冇NET,但程度深,自己找NET教oral及phonics,現在學習英語、看英文圖書及睇英文Cartoon問題不大,未上小一,所以未知能否應付得來

引用:請教各小一媽媽,你們的兒女已經在幼稚園讀

謝謝各位意見

wongchunBB 發表於 13-5-21 14:55
我個case係:N班時讀國際幼兒園,阿仔真係識回應英文,轉咗學券幼稚園,一星期得一兩堂Net英文堂,K2開始自 ...
謝謝你的意見。我想再問多些,因我九月入學那pn已會教phonics, 如四年時間也教不完嗎? 不好意思我對phonics一無所知。

教我孩子個NET,上門一個星期兩次(每次1小時),學了phonics 4個月開始見效,懂得讀圖書生字,最後學左10個月,個NET開始教其他(非phonics). 我估理論應該半年學左7788,最重要practise.

(我不會介紹個NET,費事被block)

回復 bbrmb 的帖子

教完唔代表識.

識起碼要小朋友聽完個字個發音然後可以講得返個字開頭係用邊個sound

phonics通常是幾時學的~

引用:Quote:wongchunBB+發表於+13-5-21+14:55+我

謝謝各位意見,我會先查詢學校再作決定
‹ 上一主題|下一主題