用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: rinarina
go

deleted [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-05-20+發表我知

原帖由 JoyceNgYY 於 13-05-20 發表
哈哈,是否很諷刺呢,做超大B其中一個主要因素係為咗入名幼,但被喻為名幼之首既CCKG卻唔收超大B!

...
冇話諷刺唔諷刺嘅,每所學校都有不同的收生策略。(個人認為)最出名嘅寶山幼兒園卻只會收九至十二月做超大B呢。
但如果你好想入CCKG,你咪自己做細B試考K2囉。家長最重要知道自己嘅路想點行,好處和害處,自己作出決定。

bigheadchiu 發表於 13-5-20 22:31
冇話諷刺唔諷刺嘅,每所學校都有不同的收生策略。(個人認為)最出名嘅寶山幼兒園卻只會收九至十二月做超大 ...
哈哈,寶山好似考慮其他野多好多。

bigheadchiu 發表於 13-5-20 22:31
冇話諷刺唔諷刺嘅,每所學校都有不同的收生策略。(個人認為)最出名嘅寶山幼兒園卻只會收九至十二月做超大 ...
我識人讀寶山,佢好似係7月B喎,並非大B。

回覆:有無十月B做大仔考到龍校?

可能啦。所以每個小朋友/家庭都會有自己嘅取捨囉。我自己家住港島,唔會考慮九龍幼稚園。我相信做超大嘅好處多過壞處,而我自己想報嘅幼稚園都可以比自己嘅小朋友做超大B。所以我一路都plan小孩做超大囉。

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-5-20+22:31+

原帖由 Angie_Law 於 13-05-20 發表
七月邊間都冇得做超大的。

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-5-20+22:31+

原帖由 Angie_Law 於 13-05-20 發表
I mean如果小孩是九月至十二月B,寶山只會收小孩做超大。

回覆:feiji 的帖子

我印象中,應一早可作細仔了,因親戚74年出生,也有80年出生的,是跟同一年大仔一同入學,當中有一位更差點留班做大仔呢

deleted
deleted

引用:其實如果硏究一下香港教育史,原本小孩就是

原帖由 feiji 於 13-05-20 發表
其實如果硏究一下香港教育史,原本小孩就是該足六歲後的學年才入小學的,但後來80年代政府把這年齡放寬至五 ...
係囉~ 我印象之中,以前我哋個年代,要9月開學時,足6歳入小學。其實做大仔,只是適齡入學而已,並非遲咗一年讀書。
其實既然咁多學校唔傾向取䤸9至12月出生嘅細B,何不回復番以前咁,要9月足齡才接受報名&收生?

回覆:有無十月B做大仔考到龍校?

係囉~ 我印象之中,以前我哋個年代,要9月開學時,足6歳入小學。其實做大仔,只是適齡入學而已,並非遲咗一年讀書。
其實既然咁多學校唔傾向取䤸9至12月出生嘅細B,咁即係覺得「適齡」係重要啦!咁何不回復番以前咁,要9月足齡才接受報名&收生?

我個女10月尾, 讀緊K1, 剛又考到銅鑼灣ST PAUL 一條龍 SPK, 多數比佢REPEAT K1 入, 以後唔駛再煩考小學中學呀,
同埋佢真係細女, 到依家學期尾, 講野仲係一舊舊, 寫到個1 字同8 字, 其他亂畫, 就算比佢唔要SPK K1 原校升K2, 我地同佢都係辛苦

rinarina  Congrats!!!  發表於 13-5-21 11:25

引用:+本帖最後由+rinarina+於+13-5-21+10:34+編

原帖由 rinarina 於 13-05-21 發表
其實樓主個case唔洗諗太多,因為主要只想考龍校。而龍校亦無須想入小學時大細仔問題。所以只要細B時試考,唔得就下年超大再考。其實十月做超大冇問題的,主要要確定嘅係學校會收樓主application。check check 學校website或打電話問吧。祝樓主和小朋友好運。

‹ 上一主題|下一主題