用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男、女童軍或其他類似團體的成員
go

男、女童軍或其他類似團體的成員

如果本身係呢類型團體既成員,對升中面試有沒有幫助呢?

回覆:Bao.Jin.Dup 的帖子

Better than none

引用:Better+than+none +

原帖由 eviza_snow 於 13-05-19 發表
Better than none
真是好過無!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:男、女童軍或其他類似團體的成員

如果做左隊長又有金紫荊,都叫有d野睇(好過無,坦白講)。齋成員似乎幫助吾大

回覆:Charlotte_mom 的帖子

唔知點解,我見有啲家長見小朋友入左童軍,好似中左獎咁,仲好pround of小朋友係成員之一,所以係呢度請教下各位囉。

醒目開學勳章 王國長老

我都吾明。我細個玩女童軍,悶到痴肺,不過當時覺得套衫好靚。所以個女學校有,仲話要揀要抽,我都無報,心唸你抽埋我果份。去到p3,同學叫佢一齊玩公開旅,我見平平地咪參加lor。不過要讚讚領袖今次好有心機攪。我女都玩到而家中一,不過我吾覺對升中有咩幫助lor。當群體+戶外活動就吾錯

童軍團體的體驗和訓練肯定對小朋友成長有幫助,例如自理能力、群體服從性和刻苦方面,雖然唔一定對升中面試有幫助,但係呢d係小朋友平時上堂學唔到嘅。

peggy  AGREE  發表於 13-5-20 14:01

BTW 個人認為入到童軍團做成員不值得proud of, 能堅持下去繼續的才值得proud of

回覆:perpermom 的帖子

同意,其實家長幫小朋友選擇課外活動時,應該係睇“對小朋友成長有冇幫助”,而唔係“對小朋友升中,甚至升小有冇幫助”

回覆:eviza_snow 的帖子

我都好認同!只係有時聽到啲人既自滿說話,R頭。

我覺得童軍比女童軍更有用

香港社會太功利

醒目開學勳章 王國長老

引用:香港社會太功利

原帖由 elizatyy 於 13-05-20 發表
香港社會太功利
時間有限,要揀野玩/學,難免要想埋實用性

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實制服團隊有其使命。小朋友能學到書本以外知識,又能拓闊生活,好多時都有參予社會服務。探老人家,做服務。好過留家看電視。仲有一些活動,宿營,週年步操。。。。對小朋友發展都有幫助。撇開對升中有冇幫助,參予其實都好有用。
(單是每周或雙周定期集會呢份堅持其實不易)

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

學校的童軍活動, 仔呻悶, 不過都堅持咗咁耐, 會一直堅持落去
始終可以學到書本上學唔到的嘢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

童軍係個人成長訓練, 我就覺得一生受用.

升中成績最重要, 其他不太看重!!

醒目開學勳章 王國長老

我女P3至JOIN, 有D野學唔晒(一星期一次, 時間有幾多丫), 最終做唔上隊長, 只做到副隊, 亦唔夠時間考金紫荊(只學到高歷, 都係唔夠時間), 我女果隊係年年優異旅團, 攪手都好有心機, 去左咁耐有無得著, 當然有啦, 不過如果當係升中踏腳石, 就打錯算盤了

其實,好吾好玩係好視乎領袖有幾用心及投入,我女就好好彩入到一團好用心的旅團,她亦很順利考獲金紫荊。

一段來說校外的旅團比校內的好玩很多,因為資源會多些。

另外,升中填表時,很多中學都要求填上制服團體經驗,所以童軍究竟對升中有無幫助,就真係自已衡量。

當然,如果能在童軍穫得重要獎項,例如模範童軍或資優童軍,我相信就有一定的幫助。

回覆:wanttoknowmama 的帖子

相信我女至開心是做完服務滿時數可以有 free ticket 去 disney. 校外童軍好玩得多,佛旦3日2夜宿營!

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P