用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 創閱學和創憶學坊?
go

創閱學和創憶學坊? [複製鏈接]

請問2間有咩分別?邊間好?有用嗎?請有經驗媽咪分享。Thanks.

7    0    0    0

回覆:yukai 的帖子

我曾聽聞創閱學的“老細”與創憶學坊本是拍檔,後來拆夥另辦創閱學。

我的小朋友在創憶學坊上堂(之前在康怡,現時在北角分校),我覺得成效不俗,小朋友又上得開心。

回覆:rosewong 的帖子

Thanks rosewong, 我知2間都係用特約形式,所以擔心在教學上每間都會有差距,你小朋友幾歲開始上?你小朋友上過2間,你覺得有分別嗎?請問學費多少?

我之前係創憶xx教過!我只可以講一句“
“唔好浪費金錢“

回覆:rosewong 的帖子

你試下要求入課室睇小朋友上課!係整整的個半鐘頭中,實際上課只有十五分鐘!其他時間都時玩玩具!冇太大的成效

其實我覺得兩間分校都不錯,小朋友能認讀中文,從而愛上睇書,亦很喜歡上課,在街上能主動讀出招牌或雜誌封面的文字,這是我所看到的成效,;但康怡某些時段的課節的學生人數頗多,且我後來搬了家,所以轉往北角分校就讀,因為教材一樣,所以亦沒有銜接的問題。

回復 SZE詩 的帖子

......

引用:回復+SZE詩+的帖子 我考慮緊俾阿女讀呢間

原帖由 hkdad 於 13-10-03 發表
回復 SZE詩 的帖子

我考慮緊俾阿女讀呢間,但都聽到一些負面意見,朋友的小朋友好鍾意番,但原來因為有得 ...
我仔3歲開始係九龍塘學咗1年多,我覺得幾好,雖然知道玩的時間多,老師有講過會先教小朋友認得字才俾玩,玩完一段時間再考小朋友記唔記得,前後3次,這樣小朋友才有動力,又唔會太大壓力,最緊要小朋友鍾意開心。我仔仔由學到而家最少記得7成,我覺得已經好好。另有加埋寫字同拼音,都不錯。

My kids studied at the Shatin centre. The result was very good! Thanks for those teachers and helpers. They have fun and learn chinese words there. They loves reading, too.  

回覆:KJAS 的帖子

回覆:hollymama1124 的帖子

即係第幾level?

回覆:happyFamilyL 的帖子

引用:你試下要求入課室睇小朋友上課!係整整的個

引用:Quote:原帖由+SZE詩+於+13-05-22+發表你試

原帖由 hollymama1124 於 13-10-09 發表
佢地講明一半時間讀書認字, 一半時間玩, 因為一個鐘讀書小朋友應該冇咁好耐性. 囡囡每次返得好開心

...
我小朋友係康怡讀咗快兩年,佢認到好多字,未夠4歲時去酒樓飲茶時已經可以幫我點點心,現在佢好多故事書都識睇,我就覺得唔錯,我都唔介意係有玩具玩,因為老師都會睇佢當日學習情緒,如果是好都會教多些。  玩玩具只係令佢地輕鬆些,問題不大

回覆:創閱學和創憶學坊?

我仔由上年8月係太子創閱學到而家已經一年有多,現在已經K2了,的確佢識咗好多字,現在讀到一些短篇文章,亦因而喜歡看中文圖書。一堂1.5小時,頭半小時係小组遊戲,係用來温故知新,之後一小時係一對一教學,每堂通常学到4-5個咗右新嘅生字。

佢亦好中意返,每次佢讀到啲字俾我嘅時候,佢一编自豪滿足的樣子,令佢更有心機去學習,我也感到安慰!

我小朋友係沙田學,因為升小一暑假先學(上小一後,無時間再學),所以可以講返個字老師點教.

老師主要係教小朋友記一些"記憶線索" (有些我覺得好無聊或好R頭),但九成係記同音字,所以好多時有機會會錯別字.

例如: 學"倘"字,老師教有個人(人字旁)拎住粒"糖".

老師話一班小朋友一組玩遊戲時,會教字既意思或其他讀音.

利:記字音容易,好快"識"左個字,小朋友自信心大左.肯自己去閱讀,如果學完會用得返個字(即係課本見到),效果更好,所以我個人不贊成太早讀.

弊:如有多音字,一定要父母再提,否則會錯別字, 字形似既字都有機會混淆(因為佢地所謂既"記憶線索"好類似, 例如"富" 同"當")

以上係個人觀感,不喜勿插
你不是唯一,但你是獨特!

請問學費如何~???
我報左明天荔枝角分校試堂~
要比$150試堂費~如果即時報就可以減免~

回覆:py84ko 的帖子

回覆:fwan1213 的帖子

‹ 上一主題|下一主題