用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 想學韓語/日語,但未接觸過,很難嗎? ...
go

想學韓語/日語,但未接觸過,很難嗎?

回覆:想學韓語/日語,但未接觸過,很難嗎?

韓語都唔難講,寫先難~~

CherryLoMa 發表於 13-5-17 01:36
其實一直想學韓語/日語。因舊年辭職了,做家庭主婦。有時在家很多時間。。仔仔又返學。。
沒接觸過,請問 ...
我個女由14歲開始對呢兩種語言有興趣, 佢兩樣都係網上搵資料自學,而家16y喇,去年佢有係hk上過幾堂暑期班, 最近仲開埋個日文blog識左幾個日本網友tim... 阿女話日文比韓文更易學喎

其實韓文同日文既文法基本上一樣. 例如句子結構一般都係  主體-->受詞-->動詞
我兩種都學過... 我覺得都差唔多, 有d詞語既音好似, 有d幾乎一樣~
至於寫, 我反而覺得日文難, 因為要記晒片/平假名同外來語, 又漢字, 真係好多野記~
韓文最緊要識講, 因為佢d字都係拼音而來, 好多韓國人都成日好多錯字, 因為韓文有d音有同音字...

hoiting86    發表於 15-3-22 21:44

CherryLoMa 發表於 13-5-25 22:11
哈哈 其實我而家仲一無所知.. 因為我仲未報..

我會的起心肝報架啦
打算報邊間呢?

回復 CherryLoMa 的帖子

我囡去年暑假係工聯會學上過幾堂呀~  ok喎~

changin  可能因為遇到唔好的老師  發表於 14-4-5 19:44
changin  我上過覺得麻麻地  發表於 14-4-5 19:44

我都有興趣學日文呀,不過唔知有無邊間收費平 d 架呢 ?

CherryLoMa 發表於 13-5-17 01:36
其實一直想學韓語/日語。因舊年辭職了,做家庭主婦。有時在家很多時間。。仔仔又返學。。
沒接觸過,請問 ...
香港日本文化協會

我都有興趣學日文呀!!!!

係宋芝齡間韓文學校學韓文好不好? 有沒有人學過.?

學日文最好玩既地方就係日常生活好多機會見到,
我自己會成日響日常生活見到啲日文, 就即刻認下佢, 讀下佢,
咁五十音好快就搞掂 :)

我地識中文字, 又識英文, 學日文係好著數架~~ 加油

回覆:想學韓語/日語,但未接觸過,很難嗎?

煲劇多,自然識啦

M@ggie :-D

熱血勳章

shmilu_kio 發表於 13-5-24 01:34
我個女由14歲開始對呢兩種語言有興趣, 佢兩樣都係網上搵資料自學,而家16y喇,去年佢有係hk上過幾堂暑期班,  ...
有無話邊種語言用途大d,學左想對職業發展有幫助

unitude_mix 發表於 13-6-22 12:14
係宋芝齡間韓文學校學韓文好不好? 有沒有人學過.?
認真唔好, 我之前讀過有幾堂仲要係佢本人教. 我同D同學都唔鐘意上佢堂
佢冇心教之餘仲好求奇
我唔否認佢本人韓文好叻(咁我唔識就梗係覺得佢叻)
但真心覺得佢教好得好一般, 可能係佢唔識教啦
但係同校其他韓國老師幾好