用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield vs Yew Chung
樓主: bb8886
go

Anfield vs Yew Chung [複製鏈接]

回復 lui 的帖子

想請問蔡繼有係咪好難入的??因為們年想幫仔仔報,但仔仔唔識講中文,暫只懂英文,有機會嗎??

引用:回復+lui+的帖子 想請問蔡繼有係咪好難入

原帖由 mini_cc 於 13-05-23 發表
回復 lui 的帖子

想請問蔡繼有係咪好難入的??因為們年想幫仔仔報,但仔仔唔識講中文,暫只懂英文,有機 ...
今年大約3500人爭170個位。不懂中文應該難D,但一試無防。

radish 發表於 13-5-23 22:02
我上年到耀忠interview. 對呢間學校嘅image好差,首先面試嗰日,我只係早到咗十五分鐘(我相信好多人面試都 ...
我帶小孩去面試當天是假日,早到15分,警衛有放我們入去,甚至讓我囡在花園玩吹泡泡,當時有一位老師經過,還主動和我囡玩。 耀中上課日是保安極嚴的,場地細,始終要保護園內小孩,他們在花園玩,有陌生人不只不安全也可能受驚。我作為家長,覺得保安重要,換個立場,應可原諒。

回覆:gracedolly 的帖子

這位媽媽,你說小朋友見到陌生人受驚,是太保護小孩吧。平日搭公車、到公園、酒樓、商場,全都是陌生人,那要驚到返屋企?我們讓小朋友讀國際學校,也希望他可有更大空間學習,可成為有自信、思想、主動的人吧

回覆:lui 的帖子

前一排,我見有 CKY 老師帶學生到又一城 taste 作課外活動,我跟咗佢地一陣。學生態度幾好、有規矩、聽指令。但係啲老師並唔係 NET 喎,全部係 local teacher。啲老師講嘅英文並唔 fluent ,chin-glish 喎

引用:Quote:radish+發表於+13-5-23+22:02+我上年

原帖由 gracedolly 於 13-05-24 發表
我帶小孩去面試當天是假日,早到15分,警衛有放我們入去,甚至讓我囡在花園玩吹泡泡,當時有一位老師經過, ...

我認同這個安排。我吾覺得作為一個幼稚園家長,我可以接受學校在上學時間在沒有妥善安排下,隨便比大量外人入內面試。

引用:俾了這麼多錢學費,爲什麼要無奈接受? +

原帖由 bb8886 於 13-05-23 發表
俾了這麼多錢學費,爲什麼要無奈接受?
請問如果學校堅持要這位non-native 任教,家長可以點做? 已過了差不多半個學期了。

I will choose Anfield, I got a post under Pre-N discussion forum, you might have a look to see other's comment.  I went to YC Orientation Day, impression was no good.  Anfield is not as famous as compared with YC, but all comments from the net is positive.

I am planning to see my boy there

to send my boy there

回覆:Anfield vs Yew Chung

After all your kindly comments, I may choose to stay with Anfield. As least my kid is feeling happy going to school everyday!

My kid is going to K1 in August. How about yours?

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+13-05-23+發表俾了

原帖由 clara1477 於 13-05-24 發表
請問如果學校堅持要這位non-native 任教,家長可以點做? 已過了差不多半個學期了。

...
我記得耀中一直都emphasize 雙班主任/校長,一個NET一個中文,如果連這個基本理念都無跟,學校一定要提供一個合理解釋。

引用:Quote:radish+發表於+13-5-23+22:02+我上年

原帖由 gracedolly 於 13-05-24 發表
我帶小孩去面試當天是假日,早到15分,警衛有放我們入去,甚至讓我囡在花園玩吹泡泡,當時有一位老師經過, ...
我沒有作故仔,或者你去面試是幼稚園部,我是去小學校社面試。我都同意學校係唔可以亂放人入去,但我覺得學校係可以有好一點嘅安排,所有學校面試都係會比家長入內等候,我都去咗好多唔同學校面試,但就真係未見過咁樣。

lui 發表於 13-5-24 16:35
這位媽媽,你說小朋友見到陌生人受驚,是太保護小孩吧。平日搭公車、到公園、酒樓、商場,全都是陌生人,那 ...
各人有不同思想態度, 善待不同見解,不喜勿插。耀中有部分校址有收pg, 我見過有1歲小朋友上課,安全確實重要,校園又豈同公眾地方?

radish 發表於 13-5-24 23:34
我沒有作故仔,或者你去面試是幼稚園部,我是去小學校社面試。我都同意學校係唔可以亂放人入去,但我覺得學 ...
相信我倆說的都是真事,只是幼稚園部和小學部或上課日及假日的安排不同^^

lui 發表於 13-5-24 16:35
這位媽媽,你說小朋友見到陌生人受驚,是太保護小孩吧。平日搭公車、到公園、酒樓、商場,全都是陌生人,那 ...
又及,我本人是資深教師^^有教育研究認為小孩在家最有安全感,其次校園。所以你的見解我不認同,我任教的學校也不會隨便放人入校園。

回覆:Shirley89 的帖子

我個女讀左四年,不是幫學校說話,我未見過一個不是native speaking teacher, 除了PE 老師。佢地只會hire 外國人或在外國bring up 的老師(abc), or 香港大eg 在ESF讀的老師。不過,這是你親身經歷,我是尊重的

回覆:gracedolly 的帖子

我沒有插的意思,我只針對他認為見到陌生人受驚這點吧。如果基於保安考慮,我認為沒有問題。

引用:Quote:lui+發表於+13-5-24+16:35+這位媽媽

原帖由 gracedolly 於 13-05-25 發表
又及,我本人是資深教師^^有教育研究認為小孩在家最有安全感,其次校園。所以你的見解我不認同,我任教的學 ...
言下之言我見解流於表面,失敬失敬

lui 發表於 13-5-25 00:07
言下之言我見解流於表面,失敬失敬
不敢不敢~^^

gracedolly 發表於 13-5-25 00:10
不敢不敢~^^
冇相肝吧,大家也只是表達意見。時下家長變得直升機,我才發一下言罷
‹ 上一主題|下一主題