用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 愚問題...
go

愚問題...

如果小朋友是band 1中上至頭學生, 所住沙田校綱和就讀之油尖旺校綱的band 1位多過band 1生, 在大抽獎甲乙部填晒全部 band 1學校, 不填band 2頭作后備 (派到也會去扣band 1學校), 統一派位會否派往其他沒有填但尚有學位剩的band 1學校還是band 2學校呢?

如果小朋友是band+1中上至頭學生,+所住沙田

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-05-16 發表
如果小朋友是band 1中上至頭學生, 所住沙田校綱和就讀之油尖旺校綱的band 1位多過band 1生, 在大抽獎甲乙部 ...
在教育局是没有分Band1定Band2學校,怎會派到一些你認爲的Band1學校。若所填的都没有位,只會隨機派一間给你吧。

引用:Quote:原帖由+Gloriasogashiwa+於+13-05-16

原帖由 kls12 於 13-05-16 發表
在教育局是没有分Band1定Band2學校,怎會派到一些你認爲的Band1學校。若所填的都没有位,只會隨機派一間给 ...
對!好危險 !

Gloriasogashiwa 發表於 13-5-16 16:04
如果小朋友是band 1中上至頭學生, 所住沙田校綱和就讀之油尖旺校綱的band 1位多過band 1生, 在大抽獎甲乙部 ...
沙田和油尖旺這兩個校網都好大機會係band 1位多個band 1人數,如果能確實是這樣的話,只要你盡填band 1學校是的確可以肯定可以派入band 1學校,band 2學校不填作後備也不怕。

不過有兩種情況下可導致或擾亂band 1位的數目跟band 1生的比例。
1. 自行收生時,有大量band 1生從跨區跨入而又能成功。
2. 家長申請轉區派位的數量

第一種情況發生的可能性係有但突然有大數量的轉變而又成功的機會卻較微。學校收生的傾向都係建基於以往收生的模式、態度和經驗,就算有部份同學同跨區入來,但一下子要搶走區內同學的學位始終有難度。反為第二種情形就不可預料。

沙田區
--------------
如果跟據khmama的資料,沙田區今年估計有41.88%離場,如果這差異全部來自band 1生轉入沙田區的話,即是估計有216人轉入,亦即是980個英中額可能差120先夠分。雖然這情況會造就band 2學校升呢,但如果樓主沒有選band 2學校作保險的話,咁就有點危險。

資料可參考返這裡:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2567794&extra=page%3D3&page=1

油尖旺
--------------
相反油尖旺本身屬強區,未必會有太多家長轉入此區派位,不明朗的因素較沙田區為低。所以油尖旺如果唔填band 2學校作保險勝算還高。唯一油尖旺有一點反為較特別是因為以往都是band 1位多,band 1生少的情況,因此有不少band 2生可以派入band 1學校而擾亂左老師對同學的名次跟banding的配對,有機會出現假band 1生派band 3的情況。所以在油尖旺的同學,特別是band 1中至尾的,反為要懂得填band 2學校作保險才是致勝。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:愚問題...

同意上面各人,只想作點補充:

真的有30間B1校可填嗎?中西區連10間都填不满!剩餘位置不填,只有吃虧冇着斁!

如有後着,如海外或直資位,當然唔使憂,但只
靠扣門,有間B2肯定比B3定好多啦!

引用:同意上面各人,只想作點補充: 真的有30間

原帖由 Band5 於 13-05-16 發表
同意上面各人,只想作點補充:

真的有30間B1校可填嗎?中西區連10間都填不满!剩餘位置不填,只有吃虧冇 ...
中西區的B1中學得咁少?我重以為香港區是集中哂在這區。

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

冇人會知道所謂隨機派一間係根據啲咩條件派,我自己覺得會派去啲高危面臨殺校嘅學校,因為呢啲學校好難揾人入,為咗生態平衡,隨機派入去都唔出奇. 我一向主張命運要自己掌握,點解要將個主權讓比人?

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

唔揀b2做保險會派間無人揀學校給你

表都交左, 唔好擔心, 或者自行收生已經有學校收左, 唔洗統一派位呢.

如果你話會否派去沒有填但有位的band 1學校,就係因為你沒有填,亦就算band 1生有派先過band 2、3生的好處,都沒法享用。你冇填的時候,電腦係冇得跟住你的選擇去派就會隨機派,當然你都有機會派去你冇填但又有位的band 1中學,但亦都有機會電腦即刻整間band 3學校你嘆!

唔填好份選校表,真係對自己絕對沒有好處。
:verycold: :verycold: :verycold:

khmama 發表於 13-5-16 20:31
冇人會知道所謂隨機派一間係根據啲咩條件派,我自己覺得會派去啲高危面臨殺校嘅學校,因為呢啲學校好難揾人 ...
聽妳解釋,當年自己是自信孩子在自行搞掂及中華基金作安全網,所以只填七間中學,假如人算不如天算,都有危機。
回想,填30間又似乎多餘,10-15間已經好艱難,我始終相信不估錯Band不亂填,3-5個已經搞掂。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

如果肯定係band1, 填幾間band2已經夠,只要所填嘅總學額比估計嘅band1人數多,就唔會跌出估計以外. 但係如果萬一估錯band,唔填足三十個,分分鐘唔知派去邊.

回復 khmama 的帖子

明白!同意!
好多時自己對孩子的了解十分重要,如果明白,可以簡單些,風險亦會降低!

ymama  有時唔係家長想估錯, 而係冇資料參考: 學校冇講排名, 冇講以往派位往績. 叫家長點估呀? 仲要冇任何建議, 死未!!  發表於 13-5-18 18:43
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

多謝各位熱心解答, 原來自己的想法有些不智.  幸好小兒只是P5生,尚有時間去部署, 要好好把握每個機會和準備呈分試.

回復 ohnono 的帖子

ohnono, 好多謝你的詳盡分析, 我一直未能決定校綱問題, 如此看來還是留在油尖旺較佳.  我還想請教在自行, 統一的甲一/二和乙一/二都是相同學校是否機會更高呢.

Gloriasogashiwa 發表於 13-5-18 19:42
回復 ohnono 的帖子

ohnono, 好多謝你的詳盡分析, 我一直未能決定校綱問題, 如此看來還是留在油尖旺較佳.  ...

關於機會高低的問題。

要明白在自行、統一甲和統一乙填上相同的學校只是代表家長用盡了自行和兩次抽獎機會去搏同樣的兩間學校吧了,但自行或每一次的抽獎而又抽中的成功率並不會因為填相同學校而提高。

其實甲、乙部抽獎成功機會的高低主要還看同學的隨機號碼,號碼好的可以派先,派先的自然機會較大。隨了號碼之外,你第一、二志願選的兩所中學是否極受歡迎的,如是的話,競爭大自然容易會抽輸。

我見有家長話自行時,老師或校長多會叫同學為求增加入讀本校的機會,希望同學在統一派位時選回面試學校作為第一選擇。這個情形不外乎都係叫同學用盡埋甲乙部兩次大抽獎的機會去抽回自行時的學校。第一次抽統一甲部,唔得都重有抽統一乙部的第二次機會。

回復 miffy 的帖子

我地都未開始溫書, 仲係溫緊英黙 & spelling test, d生字真係几深, 我擔心他今次成績冇上次咁好, 特別是數學 ( 上次有超水準發揮).

回復 miffy 的帖子

太抬舉了, 這兩間簡直發夢都唔敢諗.  個仔如果肯用功和小些粗心大意還可以, 但以他性格還是不要抱太大希望, 否則只會更激氣.