用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小每兩年會加一次學費嗎?!咁仲值唔值得讀呢? ...
樓主: carcar000
go

音小每兩年會加一次學費嗎?!咁仲值唔值得讀呢? [複製鏈接]

回覆:音小每兩年會加一次學費嗎?!咁仲值唔值得讀呢?

有趣,當初揀音小係愉快學習壓力少,現在知道會加學費,就話愉快學習唔夠競爭力升band 1。加幾百蚊學費就令你今日的我打到作日的我,唔buy愉快學習,你揀學校的條件都幾兒戲喎。睇來都係免費的官津小學,仲要係狂谷嗰種啱你。

回覆:556699 的帖子

我諗你無睇清楚我想講既野著眼點並不是嗰$500而係3年一個調整再加上每3年加>10%既學費!

愉快學習係愉快地去學習,並非只求愉快不求學習。在香港,有好多直資學校甚至私校都提供到愉快學習而只需要3千多,他們的學生在學校會有效率及愉快地學習,他們所接受的教學質素可以令佢哋去到Band1成績,即是band1成績的學生同愉快學習並沒有衝突!所以好似係你唔BUY有效學習可以愉快地進行而唔係我喎!

我最初說的是音小"音小讀書,學習較一般官小及津小愉快。音小相對小功課及考試壓力,不過又多了音樂方面的培訓,雖然價錢比一般直資貴千多元,但若自己出去請老師都要差不多這個價錢。" 但一到音中,又是另一回事了!

因為"音中而家既入U率又唔太理想,到時除咗學費,補習費可能又係另一個可觀既數字!呢個感覺有少少黑洞feel,好可怕!"

如果大家覺得讀音小同音中係沒可能同其他直資比較的話,你們已清楚解答了我的問題了!

我地都係冷靜地討論吧...
首先音小不是直資... 所以不能比較..... 佢是私校.... 即係培正果d..., 佢無資助所以比較受外圍因素影響, 特別是人工.... 老師們入得去教... 都有一定資格吧. 早前有位資深音樂老師同我傾計, (小兒不是跟他的, 他亦不是教音小... 反而是教出面打崩頭果堆band 1) 佢話入面有一對一, 仲要不論學到幾多級都是無另收, 當中有好多勁既老師係學校入面....如小兒真是可以把握認真學...是很好....另一位教會姊妹當聽到我對學費既憂慮, 佢反而同我講佢依家正正比緊同音小一樣的學琴費... 佢話依樣野無得用砰去計.... 叫我定d...

我到依刻仲係相信音小.... 希望可以堅持到尾

樓主其實係未仲有其他offer 係手, 或者有參加大抽獎??? 我覺得你心中已經不再喜歡音小了, 如是就真係唔好... 因為要讀12年(希望係估錯)

所以點解音小要見家長,如果家長唔認同音小辦學理念,就算入到黎讀,家長都唔會開心。相信家長俾小朋友讀音小,希望佢地將學習變成快樂,唔係日日夜夜做功課。小兒由音小開校讀到現在中六,音小同音中程度一D都唔低。加上小兒定左去外國升學,恨本唔會讀香港D大學。
但樓主如果唔放心,最好都係搵返D小學係著重成績,狂做練習,但又可以愉快學習吧。

我個小朋友唔係讀呢間學校,講開升大學,見你地有30幾個%其實真係唔想像中咁差,我都見過有直資學校話有70幾%,但細心睇,其實有30幾%係去外國讀書....加上今年中六同中七一齊爭,好多中學生有資格都讀唔到呢

引用:我個小朋友唔係讀呢間學校,講開升大學,見你

原帖由 EMS 於 13-05-21 發表
我個小朋友唔係讀呢間學校,講開升大學,見你地有30幾個%其實真係唔想像中咁差,我都見過有直資學校話有70幾%, ...
升大學都分好多種。讀大學可能係高級証書課程。又或者有幾多%入頭三間大學,結果可以好唔同。聽校長講,有些去外國,有些上音樂系,或者去教育學院。

不過其實每間學校都無好詳細講。

引用:所以點解音小要見家長,如果家長唔認同音小

原帖由 vcom 於 13-05-20 發表
所以點解音小要見家長,如果家長唔認同音小辦學理念,就算入到黎讀,家長都唔會開心。相信家長俾小朋友讀音 ...
入得尼的家長,相信對學校的理念係認同的,所以先會想諗得清楚d。DSE係考核升大學的資格,就算 去外國讀,都要考Tofel,都會影响孩子入外國邊間大學讀咩學系。我諗除非一心讀音樂系,如果唔係,學校教學質素,還是會從學生的成績反映出來。 其實我都預備小女去外國讀大學,所以先會consider用多過八十萬讀小學中學會唔會好傻。

不是一間有熱誠的好學校!

回復 flowerpo 的帖子

Hi flowerpo
可唔可以講多啲呢?謝謝!

不是很好的師資質素!愛心欠!同理心欠!你

flowerpo 發表於 13-5-27 14:42
不是一間有熱誠的好學校!
因為一個老師就全學校都係無熱誠?太一竹篙打一船人吧。面對問題先最重要,上ek post文幫唔到你小朋友。
‹ 上一主題|下一主題