用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學2014-2015小一再次接受報名
go

英華小學2014-2015小一再次接受報名   [複製鏈接]

特別通告:有關2014-2015年度小一入學申請事宜2013-05-14
  • 本年度適逢本校舉行復校十周年開放日,為了讓報考2014-2015年度小一學生及家長有機會參觀,學校提前於4月9日至13日接受報名。但截止報名後,學校仍收到不少向隅的家長查詢,並希望學校能接受他們報名。有見及此,學校特安排5月25日(六)下午1:00至5:00最後半天接受報名請詳閱報名須知及下載表格
  • 原定5月15日於本校網頁公布的首輪面試安排則順延至6月3日上午9時公布。
  • 家長可於網上重溫簡介會內容。

http://www.yingwaps.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1
   3    0    0    0

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-5-14+18:27

原帖由 jeremyphlam 於 13-05-14 發表
吓!咁一定突破4千人

吓? 咁都得, 為左谷大報名人數, 真係聞所未聞...

回覆:英華小學2014-2015小一再次接受報名

有點牽強,即是計劃未算週詳。

引用:吓?+咁都得,+為左谷大報名人數,+真係聞所未

原帖由 2ndsister 於 13-05-14 發表
吓? 咁都得, 為左谷大報名人數, 真係聞所未聞...
有需要嗎?

引用:有點牽強,即是計劃未算週詳。 +

原帖由 HMmummy 於 13-05-14 發表
同意,真的有不足之處。

林校長, 真的 Thinking out of the box

引用:有點牽強,即是計劃未算週詳。 +

原帖由 HMmummy 於 13-05-14 發表
我覺得可以用另一角度去看。英華啲活動一向都很有組織和計劃,不過都有彈性,看實際情況而作出修正。校方一向都很聽民意,我亦非常讚賞學校今次的做法。有很多對英華有興趣啲家長以往都是五月一日才報簡介會,今年提早收生又沒有廣泛宣傳,給他們一次報名的機會亦無可厚非。

吓,咁都得……咁之前唔洗咁趕做profolio啦

Such arrangement is a bit absurd.  Would it be fair to those already submitted applications when those parents rushed their applications, profiles, certificates, etc. earlier in April?  

You are talking about a principal who on one hand has full of passion for educating young boys and yet on the other hand would like to be the focal point.  See how much media exposure and you know what I am talking about. Think along this way and you will not be surprised if they would like to shoot for record high applications!

引用:Such+arrangement+is+a+bit+absurd.++Would

原帖由 rc1407 於 13-05-15 發表
Such arrangement is a bit absurd.  Would it be fair to those already submitted applications when tho ...
K2小孩,有什麼有代表性的cert或必收的profolio呢?富豪又不會報英華啦。有人覺得唔公平,是不出奇,但是什麼才會影響結果呢?以往的經驗是始終小朋友自己才是主角,入唔入到都係看面試。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+HMmummy+於+13-05-14+發表有

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+HMmummy+於+13-05-14+發表有

簽名被屏蔽

咁不如唔好set deadline, 想幾時申請就幾時申請...

回覆:cat_tam 的帖子

根據學校往常的做法,越遲交表代表越遲面試,尤其是第二及第三輪,到時有可能同時準備其他學校面試,個人認為遲交表對第二及三輪面試較有利。
學校現在再次招生,如將新收的申請放到最後才面試,因上述原因,令我感到不滿。
我知道大家會話林校長唔係睇你嘅準備,而係小孩真性情,但願如此!

maxtimma  同意…我上年都係咁諗…但係第一、二輪面試就撞正其他學校o既面試,我放棄其他面試去o左英華

所以唔一定遲就係好,順其自然啦  發表於 13-5-15 10:24

引用:咁不如唔好set+deadline,+想幾時申請就幾時

原帖由 2ndsister 於 13-05-15 發表
咁不如唔好set deadline, 想幾時申請就幾時申請...
平常心吧!太極端是不好的。

就小兒上年考英華,早晚交申請表不是重㸃。因如1st in同組多人入2nd, 同組小朋友會搬前or搬後,我見1st當日和小兒同組的小朋友被搬到最後見(小兒是在第一日簡介會報名的),而我小朋友在2nd & 3rd in 時都有答錯問題,但都能入讀英華。校長不是主力睇小孩的答案對與錯,而是看小朋友的信心和應對。
希望小小分享,能增加大家對報考了解!

maxtimma  Agree  發表於 13-5-15 10:38

回覆:ASamSam 的帖子

很同意ASamSam. 我身邊也有幾個朋友miss 咗上次報名,之後都只有平常心面對,因今年真的提早了很多,working mom 或新手很多都未必咁快update 消息,如大家是其中一個miss 咗報名心儀學校,都會希望學校酌情處理。家長付出的努力在孩子面試表現時學校一定看到,機會是永遠留給做好準備的人。

引用:吓,咁都得……咁之前唔洗咁趕做profolio啦

原帖由 calbee6 於 13-05-15 發表
吓,咁都得……咁之前唔洗咁趕做profolio啦
我是趕唔切冇做唔知可唔可以以架補交呢?

‹ 上一主題|下一主題