用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 愉景方方,創價,仁愛堂龐盧淑燕,,如何選擇? ...
go

愉景方方,創價,仁愛堂龐盧淑燕,,如何選擇? [複製鏈接]

小兒現讀愉景方方PN,今年9月入讀K1,之前好好彩有數間學校收小兒,其中創價及仁愛堂我比較喜歡,現在苦惱揀邊間好?
1)愉景方方~因小兒讀緊,覺得課程很好,有三文兩語,仔仔讀了兩個多月已懂諗唐詩,老師很有愛心,但無學卷

2)仁愛堂龐盧淑燕~最初報名是因很喜歡校長及學校就喺屋企對面,小兒見完校長之後有幸入讀下午增潤班(增潤班是一位本地老師及一位外籍老師做  班主任)所以可每天返學全程三小時課堂都有機會直接同外國人講英文,申請學卷之後$0 學費

3)創價~相信10個也有9個會選擇,但我很怕課程很淺上小學會辛苦,因創價收了小兒下午班放學要16:40,相信返到家已沒有時間參加其他課外活動,只可星期六,日學一兩樣

希望各位媽媽比d意見
   1    0    0    0

回覆:愉景方方,創價,仁愛堂龐盧淑燕,,如何選擇

你可以上教育署睇創價及仁愛堂视學報告,再作決定

回復 kittypmlau 的帖子

thanks!!!我都睇過兩間都好好,睇埋其他幼稚園討論區既學校排位,仁愛堂11X,創價竟然排14X,,,但我身邊所有朋友都想入創價,,,又叫我一定要揀創價,所以我唔知點算好!

回覆:weds 的帖子

你小學有咩目標先 ?

愉景方方的小朋友讀得好開心,英文程度亦OK,如果唔想小朋友有大的轉變,可以考慮。

創價真係多人争,出名又有学券,

sysy474  想請教創價課程深嗎 ? 算唔算 Happy School ? 有英普 ? 有Net 嗎 ? Thank you sooso much !  發表於 13-6-4 04:38

回復 ABC_mama 的帖子

Sorry , I do not have much information about this school coz my son was rejected;)

我個女依家讀緊愉景方方PN(兩文三語班), 老實講我覺得一般啦,一來好貴(仲貴過St Cat, KV!), 二來我覺得課程一般(即係你教個小朋友0既0野一定多過呢間學校上堂教0既),唔係深0既,如果合你河車0既都ok。學校通告好攪笑,好多時都冇得比你填“敝子弟未能出席該項活動”, 咁我出席唔到,咪唔交啦,老師又話你做咩唔簽通告。所以唔出席要口頭同老師講。試過有次唔見0左我個女份功課第日又搵返囉。
不過有一樣都幾驚喜就如樓上朋友講,佢有一日返屋企識背首“遊子吟”你聽0下! 同埋真係好近我屋企 !
每個月尾都有生日會,會打比家長叫你買0野,我上次叫我0地買0左二三百蚊得意動物餅! 會有唔同0野買的,睇你好唔好彩買平定貴囉,每次阿女生日會返來都總會收到一個橙,一盒細細包維他飲品,有時會有甘大枝,大概咁上下。
但其實我個女唔太鍾意返呢間學校。佢係好鍾意學0野的(因為我安排0左好多其他0野比佢學,佢亦好鍾意返其他“學校”),可能佢同老師唔夾啦。
最後,其實都係0個句,揀學校係要夾小朋友的,所以唔係人哋話好/唔好就係,最好真係要問多幾個人,有多d客觀的資料就最好!

引用:我個女依家讀緊愉景方方PN(兩文三語班),+

原帖由 西琦 於 13-06-10 發表
我個女依家讀緊愉景方方PN(兩文三語班), 老實講我覺得一般啦,一來好貴(仲貴過St Cat, KV!), 二來我覺得 ...
點解會叫你買野?我仔分校對衡道生日會只係要比多340蚊,不會叫我買野……
亞仔好鐘意返學,老師又好錫佢,星期6學校攪朗誦故事比賽真係見到小朋友都好大膽,好比心機,我仔上年pg畢業上台喊,今年見佢做得好好,又無喊,可見老師付出好多,我好驚佢上台又喊,問返佢驚5驚,話5驚,我都不知幾安慰,仲有獎拎,真係好開心

回復 bearwhat 的帖子

係呀,我唔記得佢叫我買幾多盒,只記得買0左二三百蚊,仲要去幾個地方買先買得齊!

引用:回復+bearwhat+的帖子 係呀,我唔記得佢叫

原帖由 西琦 於 13-06-10 發表
回復 bearwhat 的帖子

係呀,我唔記得佢叫我買幾多盒,只記得買0左二三百蚊,仲要去幾個地方買先買得齊! ...
咁自己買野仲要比多340蚊嗎??有無2張生日會相呢??

冇比340蚊,齋買0野,生日小朋友有相。

本人小朋友係愉景方方讀緊, 我又覺得老師好好, 好有愛心, 小朋友讀得好開心, 日日都話要返學! 課程我都好滿意, 起碼我小朋友能夠自己看完一本簡單的英文圖書!  不過他們的行程及通告有時真係幾混亂, 我要成日打電話返校問, 不過老師都很有耐性回答!

唔係呀,新一年學費係$3841+1688上學期雜費,如果坐校車就多大概千多d蚊。

創價除有學卷,雜費唔多,就連生日會亦唔會吩咐家長預備甚麼東西。感覺好好。相比囡囡依家讀的,就常常要帶野返去,生牛肉都話要帶。

回復 Ayeaye 的帖子

生牛肉?!

生牛肉?????
‹ 上一主題|下一主題