用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做評估:
go

做評估:

請各位比D意見我,老師建議我個仔去做評估,請問去邊度做比較快,聽講政府排好耐!
老師覺得我個仔情緒起伏比較大同埋社交方面比較差,希望評估後有關方面有適當既training 可以有幫助
請大家比D意見我,可以去邊度評估唔駛排咁耐,Thx

babeBBDoll 發表於 13-5-14 00:32
請各位比D意見我,老師建議我個仔去做評估,請問去邊度做比較快,聽講政府排好耐!
老師覺得我個仔情緒起伏 ...

你仔幾大先 ? 要評估邊方面??

ADHD?專注力不足?

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+00:32+請

原帖由 小草王道 於 13-05-14 發表
你仔幾大先 ? 要評估邊方面??
3.5 歲,老師覺得佢情緒大起大落,開心時極開心,唔順佢時喊,喊完都有自我反醒話自己唔岩,自己對老師同我say sorry, 話自己唔想咁樣,同埋情格幾執著……社交方面唔太鍾意與同齡小朋友玩同溝通,大個佢既就OK

回覆:做評估:

仲有易發脾氣,衝動

babeBBDoll 發表於 13-5-14 14:16
仲有易發脾氣,衝動
你小朋友重細, 可以諗下政府,

比左醫生信CAC後就可以有個初步評估, 等半年就可以見醫生

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+14:16+仲

第一步應該點做?係咪去健康院先排期要求評估?定係兒科寫轉介信?

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+14:16+仲

CAC 喺邊? Thx

babeBBDoll 發表於 13-5-14 15:34
第一步應該點做?係咪去健康院先排期要求評估?定係兒科寫轉介信?

我覺得搵私家醫生寫信快d, 健康院可能會話比你知無問題, 唔洗睇

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

我唔知你住邊區, 你望下你應該去邊間

寫好信,就打去cac約姑娘見面, 見完姑娘就等半年見醫生.

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+15:34+第

我覺得搵私家醫生寫信快d, 健康院可能會話比你知無問題, 唔洗睇

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/informa ...
我都覺得健康院D姑娘認真麻麻,即是揾兒科醫生寫好信再打去約見姑娘?唔該晒!

babeBBDoll 發表於 13-5-14 16:47
我都覺得健康院D姑娘認真麻麻,即是揾兒科醫生寫好信再打去約見姑娘?唔該晒!

...

對, 留意醫生信既台頭要寫cac個名的, 你打去問下你個區既cac, 寫錯唔收的

寫好信見姑娘好快的, 今日打去, 幾日就有得見, 係等醫生就要半年,

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+16:47+我

對, 留意醫生信既台頭要寫cac個名的, 你打去問下你個區既cac, 寫錯唔收的

寫好信見姑娘好快的, 今日打去, ...
抬頭寫CAC,請問醫生寫需要評估定需要詳細一點寫CAC先收貨?

引用:Quote:原帖由+小草王道+於+13-05-14+發表對

原帖由 babeBBDoll 於 13-05-14 發表
抬頭寫CAC,請問醫生寫需要評估定需要詳細一點寫CAC先收貨?
。要睇你個仔似咩。最好先打去家庭醫生問左佢識唔識寫。

引用:Quote:原帖由+babeBBDoll+於+13-05-14+發表

。要睇你個仔似咩。最好先打去家庭醫生問左佢識唔識寫。
即是要寫大約有咩問題?除左排CAC仲可以去邊度做評估?
其實我之前問過我家庭醫生呢方面既問題,佢叫我返K1睇下老師點先,點知真係要評估,佢有少少提到可以寫信轉介但唔知係私家定政府

引用:Quote:原帖由+小草王道+於+13-05-14+發表。

其實我之前問過我家庭醫生呢方面既問題,佢叫我返K1 ...
政府

引用:Quote:原帖由+小草王道+於+13-05-14+發表。

其實我之前問過我家庭醫生呢方面既問題,佢叫我返K1 ...
自己出去評估有好多間,協康等都有。不過都幾貴

最快係:

1.去西醫,最好你家睇開果個,同佢講阿仔要評估:ADHD/自閉/情緒…之類既問題。

2.打去你所屬果區既CAC,約期;通常有一個快既日子見佢地既姑娘,佢地會俾一封要填既文件,叫你交去學校;有需要就再排見醫生。呢個就要耐小小,6-9個月。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

6至9個月應該係見心理學家做評估,如果真係需要轉介睇精神科,我個仔足足排左兩年。

引用:6至9個月應該係見心理學家做評估,如果真係

原帖由 LeoRyan 於 13-05-14 發表
6至9個月應該係見心理學家做評估,如果真係需要轉介睇精神科,我個仔足足排左兩年。 ...
6至9個月係心理評估,兩年已見醫生,咁耐……

回覆:做評估:

Sorry   打錯字,兩年先可以見醫生