用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問知道今年升中一分班試係幾時嗎?
go

請問知道今年升中一分班試係幾時嗎? [複製鏈接]

請問知道今年升中一分班試係幾時嗎?
謝.
   1    0    0    0

回復 sleepingbeauty 的帖子

16 Jul (Tue)

回覆:請問知道今年升中一分班試係幾時嗎

請問是否間間中學也要考分班試?

HKAT? 返小學考的.

kitbebe 發表於 13-5-14 15:55
HKAT? 返小學考的.
Pre-S1, 在中學考的.

引用:Quote:kitbebe+發表於+13-5-14+15:55+HKAT?

原帖由 cellon 於 13-05-14 發表
Pre-S1, 在中學考的.
今年唔駛考per-s1,但係各中學可能會自己攪分班試比學生

健朗媽咪 發表於 13-5-14 20:38
今年唔駛考per-s1,但係各中學可能會自己攪分班試比學生
今年Pre-S1是optional,但相信很多中學都仍會考Pre-S1作分班之用。

如果考Pre-S1的,就在7月16日。也有學校自己安排分班試的,那就要問問學校。我孩子6月底便要考了。

回覆:請問知道今年升中一分班試係幾時嗎?

是否間間學校都係果曰考?份卷又一樣?

ohnono  係。  發表於 13-5-16 00:05

回復 kerobobo 的帖子

份卷好似係教育局出GE

乜唔係今年做TSA,就唔駛考per-s1?

JOAN612 發表於 13-5-21 15:20
乜唔係今年做TSA,就唔駛考per-s1?

係,今年係可以唔駛考的,由中學自行決定。

但中學都要編班,都要部處怎樣去拔尖補底的。唔考PreS1都要考一個校內試,但學校都想知道你派來的學生是怎麼樣的,於是這個全港升中學生在同一時間考同一份卷的PreS1又可以幫到學校。

所以,教局這個隔年考PreS1的措施只是幫了小學,唔駛老師狂谷兩個試,實際上又好像是如同虛設。表面是隔年考,暗地裡又年年為中學提供試卷,供學校參閱同學間的水平。沒法子,因為大抽獎的制度跟PreS1是不能分割的,你派甚麼人來,學校總要知,才能因材施教,不可能像大雜會撈埋一碟。這種方法只是將責任推向中學,變成是中學要考,唔關教局事。同學為了編班試,還是要努力到最後一刻鐘!堵塞了傳媒把口,但堵塞不了家長的心!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-5-21+17:57+編輯

原帖由 ohnono 於 13-05-21 發表
咁中學會唔會send per-s1 result比教育局呢?如果會,又會唔會影嚮小學來年的B1學生人數?

tttw1 發表於 13-5-21 19:35
咁中學會唔會send per-s1 result比教育局呢?如果會,又會唔會影嚮小學來年的B1學生人數?

...
會。影響小學來年的band 1人數的是2010和2012兩年的PreS1。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-5-21 21:37
會。影響小學來年的band 1人數的是2010和2012兩年的PreS1。
但今年是2013喎? 因我細女出年小五,想知道有什麼變數影響B1位.

tttw1 發表於 13-5-21 22:03
但今年是2013喎? 因我細女出年小五,想知道有什麼變數影響B1位.
PreS1      

2010 + 2012    影響 2013和2014的升中調整分

2012 + 2014    影響 2015和2016的升中調整分

回覆:ohnono 的帖子

Thanks

tttw1 發表於 13-5-21 22:03

除了PreS1會影響band 1的數目之外(但明年將會沿用2010和2012年的PreS1),升中人口減少都是一個因素。升中人口減少對區內強校的影響較少,始終進佔區內頭1/3的同學都會較多,甚至變動極少。相反,若是區內非強校的同學卻影響較大並且會提早出現band 2或者邊緣同學。

雖則升中人口減少會帶來每組的同學數量減少,但同時又會因為學額變相增多(雖然明年仍然會以211方案實行減派,始終影響不太大。相信教局都會睇埋今年放榜後有沒有異常先。)而對邊緣和band 2、3的同學有利。

引用:Quote:tttw1+發表於+13-5-21+22:03+但今年

原帖由 ohnono 於 13-05-21 發表
除了PreS1會影響band 1的數目之外(但明年將會沿用2012和2014年的PreS1),升中人口減少都是一個因素。升中人 ...
請問如果小女是2014 9月升小六我應該留意那年的數據?

tttw1 發表於 13-5-22 00:41
請問如果小女是2014 9月升小六我應該留意那年的數據?
即是2015年9月升中,會用2012和2014年的PreS1成績。

p.s.上面括號內的年份,我已改回明年2014年將會沿用2010和2012的PreS1成績。
‹ 上一主題|下一主題