用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 PTE 和 Cambridge 對升中有用嗎?
樓主: IwanBB
go

請問 PTE 和 Cambridge 對升中有用嗎? [複製鏈接]

如果沒有太大用處,何解學校年年又出通告,問學生要不要經學校報名PTE?

考獲PTE證書對升中學可能沒有太大用處,但可自我評估小朋友的英文能力?

唔!令到我心大心細,唔知考唔考好?

引用:我個女6年級考左PTE既ELEMENTARY+(MERIT),+

原帖由 問號mama 於 13-06-28 發表
我個女6年級考左PTE既ELEMENTARY (MERIT), 我唔知考中學睇唔睇, 但至少可以知道佢可唔可以應付英中學校. ...
我諗都有用,往年叩門時,有啲中學會睇最好幾張校外cert (academic )。阿仔有啲high distinction 同distinction,佢地睇到先俾form我填。

Thanks
Mo-ma

回覆:mo-ma 的帖子

我覺得有用,最少英文底打得好D,上中學唔會因為英文唔好跟唔上
考中學最少有PET merit 以上先有用

小女剛升上中一,因小學有舉辦Cambridge課程,所以小女已考到Ket , 並取得Distinction, 本打算暑假報考Pet ,但因太多煩事,未有報名。我希望這些課程或証書,有助她六年後入大學的,請問各位,女兒應該繼續讀Cambridge 或其他呢!

Pennydorathy 發表於 13-9-3 16:49
小女剛升上中一,因小學有舉辦Cambridge課程,所以小女已考到Ket , 並取得Distinction, 本打算暑假報考Pet  ...

你好!我囡囡剛上小六,在暑期時考了ket,取到Merit成績,差一分就Distinction!佢冇上個任何Cambridge的課程,只是在書店買練習自己做同埋背詞語!其實請問各位是否要考獲Distinction先為之有用!因上該課程費都很昂貴!我哋都好吃力!

回復 e12340 的帖子

你囡囡都好叻!請問你買了幾多錢書和練習,因為學費真的很貴!

回復 Pennydorathy 的帖子

在英國文化協會買的ㄧ本是Student-book,另ㄧ本則是Exam-Paper,大約要成5陌幾元,係今年年頭買,不過唔知有冇加價!

回復 e12340 的帖子

謝謝您那麼快的回答,我會抽時間去問的!

Pennydorathy 發表於 13-9-3 16:49
小女剛升上中一,因小學有舉辦Cambridge課程,所以小女已考到Ket , 並取得Distinction, 本打算暑假報考Pet  ...

KET 有distinction 唔水考PET, 可直接考FCE 了. 因KET DISTINCTION 張CERT 己經當PET 合格了! 可以問吓英國文化協會. 7月聽講座時係咁講.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆:請問 PTE 和 Cambridge 對升中有用嗎

PTE 跟 PET 是不同的

回復 longlokma 的帖子

想暸解多點PTE,請指教!是否對DSE有關?

引用:回復+longlokma+的帖子 想暸解多點PTE,請

原帖由 Pennydorathy 於 13-09-09 發表
回復 longlokma 的帖子

想暸解多點PTE,請指教!是否對DSE有關?
可参考香港考試评核局
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/pte/#4

回復 Jennie 的帖子

多謝您的指導!
‹ 上一主題|下一主題