用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

係,學費只包生日party,節日party,歌碟,書簿費上下學期交一次,校服書包杯毛巾盒都另計

引用:係,學費只包生日party,節日party,歌碟,

原帖由 faye209 於 12-09-23 發表
係,學費只包生日party,節日party,歌碟,書簿費上下學期交一次,校服書包杯毛巾盒都另計

...
明白!謝謝!

引用:我未試過報york,+但聽聞間學校英文幾好,但

原帖由 easyview 於 12-09-23 發表
我未試過報york, 但聽聞間學校英文幾好,但commercial ,好多都另外收費,英藝都係native敎,但太新,無考小 ...
我大女係九龍塘英藝讀第一屆n1,就正因為我和其他家長都concern升小一的問題,於是大家都考其他龍校幼稚園,考到的k1就轉校。

引用:Quote:原帖由+easyview+於+12-09-23+發表我

原帖由 marwai_1030 於 12-09-24 發表
我大女係九龍塘英藝讀第一屆n1,就正因為我和其他家長都concern升小一的問題,於是大家都考其他龍校幼稚園 ...
這個都系一個好backup.  
不過我想問,學校P1的派位成績好真系可以幫助到學生進入P1?
如果系想讀國際學校?

引用:Quote:原帖由+marwai_1030+於+12-09-24+發

原帖由 minirat 於 12-09-24 發表
這個都系一個好backup.  
不過我想問,學校P1的派位成績好真系可以幫助到學生進入P1?
如果系想讀國際學校 ...
英藝課程和教材都是適用於本地課程,如果要讀國際學校,不如揀耀中、英基既幼稚園。

i heard the quailty so so 2 yrs ago. but not sure now.. i went to the open day last year and thought it was ok!

easyview 發表於 12-9-23 11:18
我未試過報york, 但聽聞間學校英文幾好,但commercial ,好多都另外收費,英藝都係native敎,但太新,無考小 ...

英藝綱站有升小數據: http://www.zenith.edu.hk/mainschool/index.php , 不過參考價值不高, 佢幾間分校, 又不少係派位的, 都唔知有百份之幾係考到直資私小的.

我仲意佢教深一年, 但好似好多K1 都會轉走, 真係只可做 Back up, 讀一年N ! K 一定轉走.....

N1時老師好, 我女兒很喜歡上學, 也學到不少東西, 所以給她原校升讀. 今年K1, 開學初期都沒問題, 不久就換了外籍老師. 短短一個月換了3人. 行政混亂, 加上沒有跟家長好好溝通學習情況, 換了老師也沒有家長得到知會. 女兒的功課沒做就已CHOP "WELL DONE", 救命!!! 還有經常派錯別人的功課手冊, 甚至著錯其他同學的鞋,外套回家(去年未試過此等情況的), 加上女兒由換CLASS TEACHER 後天天都嚷著不要上學, 我下定決心走了(但絶不是因為學費貴囉). KLN TONG我就不知道了, 希望給您一個參考(我是元朗的).

sysy474  邊間分校 ?  發表於 12-10-15 01:45

學費貴,就係咁簡單

我仔出年會讀,但考慮緊主流定國際,大家可唔可以比d意見,thx

sysy474  收左?  發表於 12-10-12 02:36
sysy474  你仔仔出年讀 ?  發表於 12-10-12 02:35

英藝其實係咪麻麻? 我報左新開既分校....新分校在區內, 但未ready, 怕怕收生不足? 因無乜人知! 定揀方方老牌好d ?

sysy474你小朋友幾多月出世?

sysy474  10 月細B ^^  發表於 12-10-12 02:33

SYSY474..我仔都係10月細B, OPENDAY個日INTERVIEW完即收, 我報左2文3語主流班, 1)平D , 2)冇咁多跨境小朋友 , 3)D人話主流老師細心D

sysy474  你會讀嗎?  發表於 12-10-22 01:06

請問你係in邊間分校即收啊?

引用:請問你係in邊間分校即收啊?

原帖由 wiskylo 於 12-10-19 發表
請問你係in邊間分校即收啊?
我知天水圍果間in親都收,長期唔full,其他分校就年年都好full,元朗,大埔,九龍塘都好full架!

禮媽媽  今年先真  發表於 12-10-25 00:34
禮媽媽  今日上午N班 FULL 啊  發表於 12-10-25 00:34

就係天水圍

我兩個都讀大埔英藝,我覺得不錯。兩個都好喜歡返學,好喜歡老師。英文教學做得唔錯,訓練小朋友喜歡閱讀,大仔K2,佢有能力睇到一般P2 o既英文書。另外,兩個都不怕用英語溝通。(兩個都暫時未參加過任何英文興趣班,家中工人姐姐講中文)中文認字能力不及英文好,但應該要識o既都認到。至於行政方面,以前都聽聞過有問題,但大仔都讀左3年,又不見得有問題,所以放心俾細仔讀。學費在大埔區唔算平,$3800 收足12 個月,書簿半年成3000,都算貴。不過唔會有太多什費。

回覆:PHOEBE713 的帖子

個個都話課程深,其實有沒有多些分享點深法? 個人比較喜歡愉快學習, 吾想太過pushy, 兩嵗的小朋友此終能力有限, 太早用筆末必適合

minirat  聽講是教深一年的curriculum  發表於 13-3-12 15:28
‹ 上一主題|下一主題