用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

如題
我見d家長的feedbacks都話英藝好
語言環境好,學業又夠深,老師有細心,有愛心
但系點解它的支持度甘低
真系因為學費高?
學費再高又有人爭崩頭入的都有
我想聽下大家意見,尤其用家
   33    0    3    1

its new in kln tong

我都想知why d人話實收...但comment 又幾好架wor

elytis 發表於 12-9-18 11:21
its new in kln tong

Ya, relatively new, but has been around for 3 years?
If it's reasonably good, this school should have built up it reputation by now.

tuelovefei 發表於 12-9-18 11:44
我都想知why d人話實收...但comment 又幾好架wor

系呀,個個都話幾好
但大部份家長都只系當它系backup
真系想知多d

學校比較新未有升小一reference....家長會覺得小朋友考小一時會〝薜低〞

雖然語言環境好,學業又夠深,老師有細心,有愛心,但係名氣暫時都比唔上St. Cat. KM 根德園etc.歷史悠久。

遲多幾年有小一reference,就會越來越出名,名牌效應

sherrychelsea    發表於 13-3-12 15:09
hayley1328  网站有升小情況, 都叫OK, 派位比直資私立的多  發表於 12-9-21 16:02

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

呢間學校係大埔元朗係英文幼稚園,唔算什麼新校,只係係九龍塘開多一間

PCMW  agree.我仔讀過大埔果間playgroup,只可講老師對小朋友無能為力.  發表於 13-5-8 10:52

Babyhung 發表於 12-9-18 16:49
學校比較新未有升小一reference....家長會覺得小朋友考小一時會〝薜低〞

雖然語言環境好,學業又夠深,老 ...

明白!
唔好意思,我唔系香港人,所以儘管做了資料收集,對香港學校運作都唔系100%了解
多口問多句
你話升小一的reference指的系俾家長自己做reference,定系俾以後考小個間學校做reference?
其實對於後者,小朋友讀緊的幼稚園的名氣系埋會系小一interview時記分?

天道總司 發表於 12-9-18 17:00
呢間學校係大埔元朗係英文幼稚園,唔算什麼新校,只係係九龍塘開多一間

...

我都聽問系甘
所以如果學校的其他分學做得出色理當會“帶旺”新校,又系講緊名牌效應
所以儘管聽到好多英藝的正面評語,我始終有個“死結”打唔開

我聽得最多係英藝既行政極差,經常轉老師,一年轉4個外籍老師都聽過,學費又年年加,我見大埔英藝好多唔好既評價,元朗天水圍都係。。但kln tong新校就唔知好唔好

英藝的行政差?從未聽過 我仔讀過一年pn
感覺非常好 但好老師都不跟班直升 遺憾

引用:英藝的行政差?從未聽過+我仔讀過一年pn +

原帖由 newman09 於 12-09-18 發表
英藝的行政差?從未聽過 我仔讀過一年pn
感覺非常好 但好老師都不跟班直升 遺憾

...
你仔仔系讀九龍塘個間?
K1無繼續讀? 點解?

聽落好多人話幾好,但 又一上k1就走, 點解呢?

回覆:minirat 的帖子

K1的老師不是pn跟上來的  主要覚得學費偏貴才轉的

引用:K1的老師不是pn跟上來的++主要覚得學費偏貴

原帖由 newman09 於 12-09-18 發表
其實其他同類型的PN都吾系平好多。
介吾介意講下轉去邊間讀K?

引用:Quote:原帖由+newman09+於+12-09-18+發表K1

原帖由 minirat 於 12-09-18 發表
其實其他同類型的PN都吾系平好多。
介吾介意講下轉去邊間讀K?
如果你考到有學券的龍校,你會考慮轉校嗎?

轉到sc讀k1

引用:轉到sc讀k1 +

原帖由 newman09 於 12-09-19 發表
轉到sc讀k1
請問轉左校後, 覺得sc好些嗎?例如課程, 中英程度, 老師, 活動, 行政等?因為我想假設英藝收了pn, 我下年應否再報没有龍校的k, 唔該哂妳!

marwai_1030 發表於 12-9-19 01:37
如果你考到有學券的龍校,你會考慮轉校嗎?

甘要睇那間收我地的龍校系埋我地想要的
其實我唔系好在乎系唔系龍校
最緊要系符合我地想要的語言環境
當然老師好,環境好,衛生好系基本
因為我同先生都覺得打好語言底系這個年紀最重要的
學業,學才能之後再慢慢來都唔遲
反而學校太谷,我會比較唔想他讀
得幾歲人仔,我真系想他開心的學習
照我研究過一排(未必正確,有錯,請改正)
近我地(紅墈)又符合我地的語言要求的其實好多都唔平
所以對我來講
如果我地有日讀Zenith而決定離開
應該唔會系因為學費
‹ 上一主題|下一主題