用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會vs培正,應該點揀?
go

聖公會vs培正,應該點揀?

聖公會有結果前本已選了培正,主要因為能100%升培小,雖然我夫婦兩對培中是中中都有一點點保留,但所有親友都覺得讀龍校而毋須參與小一激烈競爭很難得,而且培中在學術上不比一線英中差,所以便放棄了其他選了培幼。後來聖公會收了小兒,身邊的聲音便分了兩派。聖公會雖不是龍校,但其一流的升直資和私小成績真的非常難得,對心儀一線英中的我們實是吸引。選培正,有龍校保障,但怕自己的膽怯剝奪了他得到更好的機會;選聖公會,若三年後考不到比培小更好的小學,怕自己的貪反增加了小兒前途上的障礙。兩所都是難得的好學校,應該點揀?

回覆:kdadt 的帖子

樓主你呢個真係極大嘅難題。我本身都要係培正同另一間選擇。但我比你容易,因兩間都係龍校,雖spk唔係保證升小,但大部份都能升得上。就算係咁,但pc100%的確好吸引,本身學校又好優秀,所以都爭扎咗好耐。今日我會寄信放棄培正嘞。其實我覺得樓主要睇你自己有幾想讀到一級英中,如果好想的話,就要預咗high risk, high return,好似投資咁,都要預咗有機會失敗。呢個係無人幫到你決定嘅!另外,要睇自己有幾了解聖公會考小情況,如果考唔到一級嘅,會考到d乜嘢,嚟衡量個risk factor 有幾大。不過可以同你講就算選擇pc,你亦可去考直資,我就識得人讀培幼可考到陳守仁,德望。

回覆:BravenBright 的帖子

一向知聖公會考小一成績很好,有沒有家長可以分享一下大概情況係點?例如,成績頭幾多名才入到st Paul co-Ed等名校?其他小朋友會入什麼小學?

回覆:Heima10 的帖子

我都很想知,有無聖公會家長可以分享吓!

聖公會考到名小是因為小朋友本身定因為父母係舊生或其他因素, 外界又有幾多人會知道?! 另外大家持平D去諗, 聖公會可用學卷, 學術上去到那個層次.  其實好多學生本身家庭教育好, 及靠在外學野補習. 如果家長咩都唔做, 就算by luck入到st paul co, 小朋友一定追得好辛苦.

BBQQmomi  今年SKH已没有學卷了  發表於 13-5-14 23:11
kyleebc  可不可以Share多D?thanks  發表於 13-5-14 11:24

培正好似穩陣D,你覺得呢?(我也有skh offer)

回復 kyleebc 的帖子

你想我share多d邊方面既野? 較私人的話可pm我

回覆:kufubaby 的帖子

我有朋友一仔一囡 都讀聖公會 仔的 in入st paul 囡的 in 冇一間收 所以 冇保証的

Unclejt  作為聖公會前家長,我贊同這說法。  發表於 13-5-14 23:20
kufubaby  AGREE, 無保證的! 這就是我想表達的, 各家長不要道聽途說入了某K就易D考到某小學, 內裡好多因素影響o架  發表於 13-5-14 15:35

日後就算接受咗PC小學個offer, 除咗唔可以參加自行同統一派位, 一樣可以考其他直資同私立小學, 真係諗唔到有咩原因唔選佢 (除非你唔鍾意佢親中背景)

樓主自己有無母校可以做後備?
有就聖公會博一博
無就培正,穩陣d。

回覆:聖公會vs培正,應該點揀?

主要諗下想唔想讀中小、中中。

你地講緊聖公會邊間呀?

kyleebc  聖公會幼稚園  發表於 13-5-14 17:42

回覆:聖公會vs培正,應該點揀?

其實以我嘅愚見睇,百分之九十嘅學生都唔會單靠學校教嘅就去考小學,所以讀邊間分別唔大,除咗學校用英普教係會令小朋友聽和講好d外,學術方面你喺出面愈學得多自然愈識得多和學得快!我諗你要考慮小朋友考小學時嘅把握有幾大,如果唔諗往谷輕鬆d嘅就揀培正啦!相反,你就算讀培正一樣可以出去谷,到時考到名小就走,考唔到都有後著嘛!

回覆:lutang 的帖子

無錯。聽各位咁多意見後我都覺得樓主應揀培正。因聖公會也好,培正也好,如果唔好好培訓仔女,考k都係唔得。唔會有間小學單憑你讀邊間而揀你。咁當然實力之外,都要運氣。如果無運嘅,讀培正至少有d渣拿。同時進可攻,退可守,又可選擇考直或私。我識考到陳守仁果個都可能因家長教得佢英文好。

無錯。聽各位咁多意見後我都覺得樓主應揀培正。因聖公會也好,培正也好,如果唔好好培訓仔女,考k都係唔得。唔會有間小學單憑你讀邊間而揀你。咁當然實力之外,都要運氣。如果無運嘅,讀培正至少有d渣拿。同時進可攻,退可守,又可選擇考直或私。我識考到陳守仁果個都可能因家長教得佢英文好。

taktakchichi 發表於 13-5-14 13:02
日後就算接受咗PC小學個offer, 除咗唔可以參加自行同統一派位, 一樣可以考其他直資同私立小學, 真係諗唔到 ...

培正是中文背景,並非親中背景。很多人把它和親中的培僑混淆。

回覆:kufubaby 的帖子

上面其中一位提到聖公會是學卷學校,想補充一下,2012/13這屆開始已經不接受學卷。

聖公會考小一不錯,今年有朋友的小孩,班中30人,四個考進DBS, 四個DGS,四個co-ed, 不知後來有沒有waitlist再入。選哪一間幼稚園,真的要看家長心目中的目標,和有幾肯博。