用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中 會有什麼問題呢??
go

普教中 會有什麼問題呢?? [複製鏈接]

見有家長話一定不選"普教中"的小學, 為什麼呢??
   4    0    0    0
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章 王國長老

引用:見有家長話一定不選"普教中"的小學,+為什麼

原帖由 Jessy 於 13-05-12 發表
見有家長話一定不選"普教中"的小學, 為什麼呢??
通常係幾個原因:1.覺得文博大精深,用返母語教至可以領會 2.廣東話歷史比較悠長,朗讀較鏗鏘,幾百幾千年前既文章係按廣東話平仄寫,無理由用普通話教/讀 3.身為廣東人應捍衛廣東話 4.識得朋友親戚個仔女學普通話學到吾湯吾水。。。大概係咁

引用:Quote:原帖由+Jessy+於+13-05-12+發表見有

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-12 發表
通常係幾個原因:1.覺得文博大精深,用返母語教至可以領會 2.廣東話歷史比較悠長,朗讀較鏗鏘,幾百幾千年 ...
有道理!

Charlotte_mom 發表於 13-5-12 14:54
通常係幾個原因:1.覺得文博大精深,用返母語教至可以領會 2.廣東話歷史比較悠長,朗讀較鏗鏘,幾百幾千年 ...

但普通話係"我手寫我心", 不是作文會更好嗎??

希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-5-12+14:54

N 年之前,陪同小朋友一起去九龍塘一間心儀的幼稚園面試,當日,小朋友被幼稚園老師帶去課室進行面試,其他家長就被安排係一個相信平時用作特別用途的課室,由校長同各小朋友家長短敍、傾談,講解一吓佢地幼稚園的理念,我記得,校長清楚表示佢地幼稚園會以中文教學為主,英文為副,校長表示要一個只有幾歲的小朋友學習多種語言,並不適合,還是讓小朋友穩固自己的母語,才去學習其他語言,就這一點,我是十分同意!所以,作為一個用廣東話作為日常方言的人,「普教中」,不是太適合吧!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-5-12+14:54

利申:我兩個小朋友都係普教中,我亦buy普教中。答返呢條問題,作文要睇好多樣野,意境,貼題,論點,舖排,寫人寫景抒情手法,仲有修辭,對偶排比,成語運用等。吾係用咩語言思考就可以決定一篇文章好吾好,只可以話廣東式中文會比較少

回覆:Charlotte_mom 的帖子

用繁體字或是殘體字作書寫及課本?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:用繁體字或是殘體字作書寫及課本? +

原帖由 ANChan59 於 13-05-12 發表
用繁體字或是殘體字作書寫及課本?
除左國際學校,好少聽有簡體字的

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-05-12+發表用

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-12 發表
除左國際學校,好少聽有簡體字的
公開試,應該也不接受簡體字吧!

Yanamami  我以前會考都有寫簡體字。。。  發表於 13-5-12 17:38

如果小朋友連聽普通話都不是太好,用普教中,可行嗎?

Yanamami  出去學下拼音或音通話就OK。我家無人講國語。  發表於 13-5-12 18:41

引用:如果小朋友連聽普通話都不是太好,用普教中

原帖由 bbforever 於 13-05-12 發表
父母平時都用廣東話,小朋友少咗練習機會!

引用:如果小朋友連聽普通話都不是太好,用普教中

原帖由 bbforever 於 13-05-12 發表
小朋友的適應能力好高,千萬不要看小。當然如選了普教中的小學,升小一前暑假補下底,學下拼音或音通話班更好。

Yanamami    發表於 13-5-12 18:38

回覆:普教中 會有什麼問題呢??

請問一下普教中家長,回家後有用廣東話讀番課文一次嗎?

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+13-05-12+發表

原帖由 sukitelfold 於 13-05-12 發表
小朋友的適應能力好高,千萬不要看小。當然如選了普教中的小學,升小一前暑假補下底,學下拼音或音通話班更 ...

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+13-05-12+發表

原帖由 JL3 於 13-05-12 發表
父母平時都用廣東話,小朋友少咗練習機會!
我想到時我同佢一齊學國語,一切學中文,我中文一樣咁差,但是一定要有流利的普通話,二十年後那些佬外也用流利的普通話同中困人做生意。

小洪寶 發表於 13-5-12 18:20
請問一下普教中家長,回家後有用廣東話讀番課文一次嗎?

我同小朋友溫默書都喺用廣東話,她們自己轉臺。

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-05-12+發表父母平

原帖由 魚王 於 13-05-12 發表
我想到時我同佢一齊學國語,一切學中文,我中文一樣咁差,但是一定要有流利的普通話,二十年後那些佬外也用 ...

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-05-12+發表我想到

有拼音我都識讀嘅,家長不如學定先!

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-05-12+發表有拼音

原帖由 魚王 於 13-05-12 發表
有拼音我都識讀嘅,家長不如學定先!
我自己身為一個中國人,D 普通話真是超級 !如果有得考試!一定 U !

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-05-12+發表有拼音

我自己身為一個中國人,D 普通話真是超級 !如果有得考試!一定 U !

...
買易讀宝,有兩本拼音書,有埋vcd, 不需要買筆。

‹ 上一主題|下一主題