用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸 ...
樓主: Teresa
go

(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸   [複製鏈接]

引用:回復+Chunyan+的帖子 一係小朋友讀書好叻

原帖由 Jane1983 於 13-05-10 發表
回復 Chunyan 的帖子

一係小朋友讀書好叻好自覺,一係家長好用心督促仔女,否則入讀要求高的名小,無論津 ...
心清

Jane1983    發表於 13-5-10 21:16

這學校一年學費接近7萬, 唔係普通家庭可以輕鬆應付

有D學校, 其實都唔係預俾普通香港市民o既子女讀

回覆:(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸

總有D餐廳冇得book檯仍然大排長龍,不知樓主是否想食但又唔想排隊?

Twins-Baby    發表於 13-5-14 12:14

魚王 發表於 13-5-10 12:33
直資源豐富,而且screening out 了家庭和學生,整體學生質數平均些,學生進步容易些。當然不是間間教學質數 ...

咁先唔好,  呢種環境長大,小朋友太受保護;
呢種環境同整體香港的大環境不同,正常的環境應該任何階層都有;
仲有,家庭環境較好的朋輩,唔表示就係好.,可以話係有好有唔好

回復 herman0114 的帖子

用食飯做比喻也相當貼切,有些餐廳只招待會員,身家不夠豐厚根本唔使惗。就算找到枱座得底,第二回遊戲又開始,強烈催谷係咁質你食,如吃不哨就比人叮走,好現實。
到最後夠鐘埋單,回頭再望也只是同枱食飯各自修行吧,孩子實際有什麼得著也是靠他們自己。回主題同意樓主睇法,部分怪獸是環境迫出來的。

係呀,我唔會明知銀包入面得$100,行入半島問人可唔可以平D俾我坐低食Hightea,我會自量去大家樂

回覆:solomonwong 的帖子

講得好,非常support!

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

引用:係呀,我唔會明知銀包入面得$100,行入半島問

原帖由 LeeCC 於 13-05-11 發表
係呀,我唔會明知銀包入面得$100,行入半島問人可唔可以平D俾我坐低食Hightea,我會自量去大家樂 ...
完全同意。有半島. 有大家樂. 仲有免費餐任簡。咁都有得投訴?????

成年人做冇話被迫唔被迫,自己衡量下再做,總之思考完去做,做左唔好後悔。其實多元化學習總有得著,一邊埋怨一邊做,不如選擇一邊欣賞一邊做,大人細路都會開心D

四隻貓  同意.  發表於 13-5-13 13:38
happy_lavender    發表於 13-5-13 12:03

醒目開學勳章 王國長老

引用:我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢

原帖由 solomonwong 於 13-05-10 發表
我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢地報讀任何直資、私校或國際學校.
一定讀津校或官校
從來吾會用直資vs官津校黎比較,自己先入為主仇視左其中一部分,係自己為自己小朋友放棄左機會。官津有好有吾好,派位日總係有人歡笑有人愁,直資私校亦各有理念,我肯交學費亦吾代表間間我都鐘意

回復 solomonwong 的帖子

其實各有各道理,不過對乜宗教分、世襲分的人,都係被迫玩呢個遊戲。

引用:成年人做冇話被迫唔被迫,自己衡量下再做,

原帖由 twinsprimary 於 13-05-11 發表
成年人做冇話被迫唔被迫,自己衡量下再做,總之思考完去做,做左唔好後悔。其實多元化學習總有得著,一邊埋 ...
既來之,則安之。先量力,再盡力。考到心儀的固然可喜可賀,落選亦可講句賺了經驗盡了力無悔恨。不要懷著悲觀心情落場比賽,我們應該~享~受~比~賽!就算是強弱懸殊,我相信亦可以有得著!

回復 solomonwong 的帖子

Very true!!!

"而家D學校越黎越癲, 所以家長又越黎越癲."
1. 為免疫唔報癲校
2. 照報但唔做癲野,憑仔女自己本事去入

引用:"而家D學校越黎越癲,+所以家長又越黎越癲."

原帖由 nkpa 於 13-05-11 發表
"而家D學校越黎越癲, 所以家長又越黎越癲."
1. 為免疫唔報癲校
2. 照報但唔做癲野,憑仔女自己本事去入
學校為了提高學術水平外,還要平衡每年排名及吸收優秀學生入讀亦無出其右。試問有邊個家長唔想畀條好路仔女行,上到中學都起碼磨練左一份本領,與其他尖子向前奮鬥。學校是有用心扶助一群想拼搏家長;若力有不逮者,就預左撥入較輕鬆的班別愉快學習,這就區分了精英與平穩教學的分野。

我意思係呢間唔岩食,食第二間咁解.唔係間間好既叻既學校係咁.

taktakchichi  講得啱, 收得貴, 入門要求高, 唔代表間學校一定好 (好似依家D樓咁)  發表於 13-5-12 16:06

回覆:NKpa 的帖子

簡直走火入魔。。呢類學校真係吾係人人啱讀。

‹ 上一主題|下一主題