用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸 ...
樓主: Teresa
go

(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸   [複製鏈接]

唔使咁笑大陸同胞,佢地都會進步。畀仔女來香港讀書,都想佢地將來同香港人一樣咁有文化者。

咩叫身教呢?

回覆:(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸

相信旅遊經歷並不一定要坐飛機。

LeeCC  冇錯,坐遊輪都得  發表於 13-5-11 06:31

herman0114 發表於 13-5-9 12:44
For sscps, submission of portfolio is optional.  另外我都同意遊歷可以係好多種,課外活動亦冇話要cert.  至於係唔係迫家長做怪獸家長,我覺得無得迫,好多要求都無樓主講得咁負面~~~

Teresa 發表於 13-5-9 10:54
我唔係來自富有家庭, 但都好重視孩子教育. 小一派位制度好講運氣, 我都好似好多家長咁, 打算報下其他直資私 ...

以我所知, 暫時只有SSCPS一間個報名要求有寫要交旅遊經歷, SSCPS淨學費都6萬幾7萬一年, 根本都唔係target俾D普通家庭去報. 恕我冒犯講句, 如果本身家底無番咁上下, 俾你考到都係攞苦嚟辛, 好似你講自己家境不富裕, 根本唔應該諗呢間.

仲有大把一線直資同私校 (唔係神校) 要求低好多, 學費又合理好多, 如APS, SFA, TSL, YW.

自己知自己事, 間學校學費起過4萬一年我一定唔諗, 做人要量力而為.

coll  同意,所以上年SSCPS無報,其他你提及啲學校都有報。
除左旅遊經歷,要交埋家庭背景,如果有族譜會唔會好啲呢?  發表於 13-5-10 13:35

醒目開學勳章 王國長老

我唸起早2年有個家長不停問SSCPS學費資助, 人地已經答左無, 佢再問, 再問, 連銀行有幾錢月入幾多都講埋.......

Charlotte_mom 發表於 13-5-9 13:25
我唸起早2年有個家長不停問SSCPS學費資助, 人地已經答左無, 佢再問, 再問, 連銀行有幾錢月入幾多都講埋.... ...
多經典喎   

我見唔到SSCPS個網站有要求家長交呢D文件WOR......  

睇番清楚, 我之前都睇錯咗, 大家會唔會誤會咗呢句:
- A copy of birth certificate (for children born in Hong Kong) or travel document with the inside page containing ‘Permitted date’ chop information (for non Hong Kong born)
呢句係有講"Travel Document", 但佢應該係指"護照"之類o既旅遊文件, 唔係旅遊經歷

請問邊間咁激要交外遊列表呢?  

Yes, it is required by St stephen's college primary school (stanley).

We did make few pages on this aspect.

"提拱學生資料夾並非必須
資料夾勿多於五頁雙面A4紙
資料夾內容包括:
1. 家庭資料/家長背景(例如教育、職業等)
2. 學生課外活動資料
3. 學生興趣、愛好
4. 學生旅遊經歷
5. 學生各類獎狀
6. 推薦信
7. 選擇聖士提反書院附屬小學的原因 "
source: http://www.sscps.edu.hk/p1/Portfolio.htm

Yes SSCPS does require info on travel experience in the portfolio, I went through the process 2 years ago, during my 2nd interview I did not see any Big 6 though

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-5-9+12:16+笑左

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-09 發表
上年我無留意到有呢項嘢喎    所以先無比西遊記出嚟

看見都頭痛,而家d競爭係好癲,搞3輪interviews,得個5歲人仔,3語測試。父母小朋友的壓力真係好大。

幾多人可以有世襲必收,又有幾多人做到好超然,派邊間讀邊間!

回覆:mummyWai 的帖子

Should be St Stephen

herman0114 發表於 13-5-9 12:44
係喎, 過年跟阿爺返大陸, 再加深圳一日遊,都已經有兩次旅遊經歷
希望每天開心渡過 ;-)

咁佢話”可包括”,唔係必須。可能見好多人問portfolio有咩所以俾d idea大家啫。其實自己喜歡的話寫其他野都得,不過太離題可能會影響表現。portfolio一定係會把自己優點放大,唔通話自己個小朋友最常到冒x樂園消磨時間,隔日吃燒味飯同公仔面咩。

SAGO    發表於 13-5-10 17:01

回復 Teresa 的帖子

對! 很多事情不同了但不需在意, 最重要是適合你的小朋友就是好學校及量力而為。共勉之!
‹ 上一主題|下一主題