用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸 ...
go

(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸  

我唔係來自富有家庭, 但都好重視孩子教育. 小一派位制度好講運氣, 我都好似好多家長咁, 打算報下其他直資私小希望有D backup先.

知道有D直資私小已經announce左幾時可以報名, 更有D已經開始報名.

不過一睇佢地requirement同要交嘅資料, 真係O哂咀.

~ 面試會用廣/普/英三語.... (得嗰5歲人仔, interview對陌生人已經夠緊張喇, 仲要考佢三種語言? 係咪個個可以咁流利呀? 大人去見工都唔一定得啦! 咩話都識講, 入到小學都唔使佢教啦!)

~ 要交"旅遊經歷"... (真係聞所未聞, 大開眼界! 幾歲人仔有幾多"經歷", 咪又係家庭afford到, 去下東南亞, 再富貴D, 去歐美. 唔通話同佢去北極咩??!! 況且, 入讀小學姐, 同有冇"旅遊經歷"有咩關係? 冇去過某D地方同去過某D地方有咩sigificance?

~ 獎狀/證書... (為左有呢D"證明", 唯有考考考考考.... 5歲人仔已經不斷為考試而操練! 但係D小學就標榜冇考試壓力, 愉快學習, 活動教學, 唔係自相矛盾嗎?)

~ 興趣班... (如果真係為'興趣', 點解有要有cert有證明? 難道唔可以由爸媽教游泳, 畫畫, 音樂?)

當年老大都有報直資/私小, 都唔係咁樣架! 而家D學校越黎越癲, 所以家長又越黎越癲. 在我而言, 我覺得我地做父母係應該陪佢地周圍去玩(去公園, 行山, 博物館, 甚至喺屋企玩遊戲做手工)而唔係花時間為左張cert要個個星期同佢帶出帶入上XX班考XX試.

一日得24小時, 扣除小朋友要休息, 病, 父母工作時間/處理家庭事務時間, 可以真係陪伴小朋友時間真係好有限, 無奈介要為左幾張紙, 為左有個"見得人"既portfolio, 父母就花哂D時間喺呢D咁"commercial"既野度.

好無奈!

Kennischu3  agree  發表於 13-5-15 12:13
Stone2007    發表於 13-5-14 13:18
tungmami   講得好~  發表於 13-5-13 16:27
bbtammy    發表於 13-5-13 14:43
小克    發表於 13-5-12 10:50

Then you may forget about this DSS.

do you mind share which shool need those info? 旅遊經歷 is the first time I hear, maybe I'm not apply 神校

乜校?我報過的都冇硬性要求旅遊經歷 資料,其他的都是指引,我想你over react 左少少。
我的意思是如學校真的咁重視lei d 野而你又唔想做怪獸,咁學校唔適合你, 若其實學校只是想深入d了解家庭生活,咁照道理冇出個國都唔會太大影響。

mummyWai 發表於 13-5-9 11:05
do you mind share which shool need those info? 旅遊經歷 is the first time I hear, maybe I'm not appl ...
吓, 咩神校哇?  我都無比PORTFOLIO都去報學校喎!   旅遊經歷??比個西遊記佢囉.  我報了幾間都無呢項要求喎

魚兒小寶貝  西遊記!  發表於 13-5-9 11:50

交旅遊經歷?真係越來越癲!遲D會唔會要交太空探險經歷呢?!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸

我都想知邊間要報旅遊經歷?奇怪!

旅遊經驗?可能我報得少未遇過,但你最尾果兩段我都十分同意,亦好無奈,鬼叫我冇本事跟隨制定香港教育嘅高官,早早送哂d細路出國選擇唔玩呢個game,咪要繼續入局囉!

I think Teresa is mentioning St stephen's college primary school (stanley).
Just saw the portfolio requirement mentioning travel experience and parents' profession and education background too,

brrbaby2007  yes, very disgusting  發表於 13-5-13 16:56

.................

D學校要求呢D野,都係想收一D肯為小朋友投入資源(金錢、時間等等)的家長,而他們要處理幾千個申請,一定要揾方法去量化及分類,但係好過見工,所有申請都有面試,如果你真的是全程投入自己去培養小朋友,你的小朋友亦可才面試中表現出來,但當然你小朋友是學校想收的那種類型。

只有赤柱聖士提反一間學校需要travel experience

其實冇咁多cert一樣入到名校, 最緊要面試表現出色, 唔使睇得太灰

1100jj 發表於 13-5-9 11:51
I think Teresa is mentioning St stephen's college primary school (stanley).
Just saw the portfolio  ...

我對呢間無興趣, 在第一次面試時, 坐住一個內地"暴"發戶好大聲噤話.  "HEY, 你好!  我是XX哇, 我亞剛搬了烏, 搬了邊? 我搬啦處瘦神山"串", 你幾好嗎?"  我到2nd 見到好多內地人....所以我都係唔想同咁多內地同胞爭!!  

引用:Quote:mummyWai+發表於+13-5-9+11:05+do+yo

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-09 發表
吓, 咩神校哇?  我都無比PORTFOLIO都去報學校喎!   旅遊經歷??比個西遊記佢囉.  我報了幾間都無呢項要求喎  ...
笑左出黎~

引用:Quote:1100jj+發表於+13-5-9+11:51+I+think

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-09 發表
我對呢間無興趣, 在第一次面試時, 坐住一個內地"暴"發戶好大聲噤話.  "HEY, 你好!  我是XX哇, 我亞剛搬了 ...
又再次笑左出黎~ 真係笑C 我了

hadwinboy 發表於 13-5-9 12:16
笑左出黎~
上年我無留意到有呢項嘢喎    所以先無比西遊記出嚟

hadwinboy 發表於 13-5-9 12:19
又再次笑左出黎~ 真係笑C 我了
真係"起"禾隔嚟, 我打比人只會問人哋幾好痳, 唔會講完自己搬, 先再問人哋你好嗎?!
我朋友個仔讀緊, 都話班上都有七,八個係內地同胞  

引用:我唔係來自富有家庭,+但都好重視孩子教育.+

原帖由 Teresa 於 13-05-09 發表
我唔係來自富有家庭, 但都好重視孩子教育. 小一派位制度好講運氣, 我都好似好多家長咁, 打算報下其他直資私 ...
現況應是倒轉。考直資/私小,用派位做 back up. 因為派位反而有些根據,例如宗教、舊生有分加等等。考直資/私小同求神問卜差不多。

brrbaby2007  true  發表於 13-5-13 16:58
maxtimma  agree  發表於 13-5-9 20:41