用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?
樓主: RainyDay
go

阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助? [複製鏈接]

回復 TINGMUM 的帖子

是否睡得太遲? 據報導在晚上9-11時會分泌生長激素.所以想增高,要在11時前上床.

回覆:aa06 的帖子

是呀,以前小学時一直因功课睡得少食得少。
M11歲己有,雖醫生检查一切正常,我仍要女每天吃钙片加D3,常打蓝球,星六日早睡。飲食亦注重健康左。做最后努力。

回復 TINGMUM 的帖子

我的囡囡又是13歲, 只有150cm高, 體重只有34kg, 未來M, 今年只高了1cm, 她做功課慢,常做至12點, 六點多又要起床了,又很偏食,所以瘦又婑.請問你的囡囡有幾重?今年高了幾多? 你和你先生有幾高?

jellyfish1989  加油!最後努力,M來就高得慢  發表於 13-5-24 10:48
vincher  未黎M,仲有得高!  發表於 13-5-15 18:20

回復 kk1186 的帖子

你不用擔心你女女的情況, 起碼你女未有M, 估計骨齡不大, 仲有好多長高空間.  有時長高前會有一段停長時段, 跟住再標高.  我女來經己2年, 2年間高度都有10CM以上的增長. 所以你女來經後的兩年仍有空間長高, 情況是樂觀的.

男仔可以高到幾歲呢?

vincher  朋友個案:兒子入大學前,約20歲  發表於 13-6-3 00:32

nc2000 發表於 13-5-10 23:57
邊d係成長醫生?點睇骨齡仲有幾高?請指教

看兒科先,寫紙照X ray bone age,如果骨齡細過真實年齡,即不用擔心,仲有機會高,之後再抽blood,驗內分泌之類,一切正常就只有等,醫生Check 住幾時發育。我個仔試埋入院check男性荷爾蒙。一切正常,無乎了。而家13歲143cm,我仲驚。

回復 hugub 的帖子

yes, 食半茶匙粉後再飲水

我有一教游水家長講,發育期不要讓仔女游碟式會阻礙長高。另除食鈣外,還要吸收鎂才有助骨骼成長

回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

香港人一般都足夠營養,而且過多。
試試足夠睡眠,多運動,多曬太陽

回覆:RainyDay 的帖子

試下炖田七比佢吃

回復 leng1999 的帖子

怎樣炖田七 ?

引用:Quote:nc2000+發表於+13-5-10+23:57+邊d係

原帖由 jellyfish1989 於 13-05-24 發表
看兒科先,寫紙照X ray bone age,如果骨齡細過真實年齡,即不用擔心,仲有機會高,之後再抽blood,驗內分 ...
你好,我仔仔又係好矮又瘦,好擔心,全級最矮。今年就黎12歲(8月生日)得24kgs 132cm。本身有頗嚴重濕疹,成日瞓得好差,對奶類敏感,又吾游得水。因為已跌出生長線,而家要每半年檢查一次。我重有乜野可以做到? 我想比魚油丸同鈣片比佢食,吾知有冇用

回復 tracy668899 的帖子

我仔一樣有嚴重濕疹和鼻敏感, 很影響睡眠.

我做甘的是:
*要他多做運動, 身體好, 濕疹和鼻敏感會減退些
*自小只用QV BATH OIL或清水沖涼, 不用其他SOAP.
*習慣日日洗鼻
*家中工人要清理仔睡房乾淨及不可有毛公仔, 家居清潔好重要
*改善飲食均衡
*食維他命
*等等

想高就要骨齡不可增長快, 多睡多運動, 身體健康最重要.

引用:Quote:原帖由+jellyfish1989+於+13-05-24+

原帖由 tracy668899 於 13-06-03 發表
你好,我仔仔又係好矮又瘦,好擔心,全級最矮。今年就黎12歲(8月生日)得24kgs 132cm。本身有頗嚴重濕疹, ...
生長速度各人不同,我的煩是他過快,特別是中一,十三歲已170cm 近200磅,44號鞋,身型似爸爸,但高度已超越我們,長期控制飲食,但近年食量驚人左,少吃零食,少飲汽水,最大問題不愛運動,好彩還肯步行

hw1115  您地差好遠.  發表於 13-6-4 17:54

這個暑假一定更增長,在校有些同學在他心口,但隔離班同學更勁已近六尺了,都是適齡學生,高不擔心,只怕他體重再上升,他已不能再用半碗飯滿足到他了

carmenlee2202  200磅又真係好重下,想當年阿仔一上中學好似吹波咁,一年肥左10kg,好彩佢之前偏瘦,而家個肚覽就.......真係要控制飲食啊!  發表於 13-6-4 18:47

安格斯媽媽 發表於 13-6-4 13:18
生長速度各人不同,我的煩是他過快,特別是中一,十三歲已170cm 近200磅,44號鞋,身型似爸爸,但高度已超 ...

嘩~ 我地兩個仔仔只差一歲, 但差得咁遠 高差成32cm, 體重可以1開4, 你話兩個加埋除返2, 你話幾好呢~
不過我真係好擔心, 咁細粒返中學實比人笑, 我怕佢自尊心極低呢~

回覆:tracy668899 的帖子

快慢有別,想當年我自己中二1米6x,我高男同學成個頭,但半個學期他已長高我成個頭,未發育姐,上中學唔會只得你小朋友細少的,我仔有個同學大他一年都係1米4,其實好平常不用太擔心

回覆:安格斯媽媽 的帖子

我只知千萬不要幫在發育時期女減肥,我識兩個女都在中一減肥,一個阿媽搵醫生幫忙,另一個因被同學笑而減,兩個女父母兄弟妹都偏高,但他們長大後只有1米5左右,成長期必需營養均衡,不可過量或減食

回復 叮噹2000 的帖子

大概1-2粒+$15豬肉 加2-3碗水,隔水墩 1-2鐘 OK。分2-3次喝。

我女8月14歲還未黎m, 是否不正常 ? 但其他正常高156cm, 100lbs左右, 胸已經發育同有體毛.

TINGMUM  正常,照你形容, 應離來M不遠了.  發表於 13-6-7 11:56
‹ 上一主題|下一主題