用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?
樓主: RainyDay
go

阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

打藍籃球高得好快

回復 yannaa 的帖子

是的,大蓝球,游自由式,对长高最有帮助。吃方面,做完运动,自然会多吃东西,骨架也会变得不同了。最好都是不要吃什么补品,营养素之类的东西,怕以后得不尝失,因为始终有点打乱自然生理规律的感觉。

引用:去成长醫生度照骨靈会知孩子仲有幾多+高的

原帖由 TINGMUM 於 13-05-10 發表
去成长醫生度照骨靈会知孩子仲有幾多 高的空间。
邊d係成長醫生?點睇骨齡仲有幾高?請指教

我姪仔F.4果時都仲好矮得5尺1-2左右,睇醫生都話佢發育遲,但發育後真係高得好快,現在F6有5尺8,9,佢一向有打藍球

回覆:RainyDay 的帖子

中三學生每年仍然有政府提供學童身体檢查,你地有冇参加?佢地會幫小朋友量高量重,睇吓小朋友係咪响生長缐范圍入面,如果跌出缐會轉介專科跟進。高矮其實同遺傳極有關連,如果年纪细時已熟偏细,可以找醫生跟進或打针增高,你仔仔都唔算太矮,應該仲响生長缐范圍内,而且青春期仲會再高。

請教: 是打什麼針??

jellyfish1989  超貴的針。話可增高。  發表於 13-5-24 10:45

我覺得順其自然比較好,如果佢係屬於高既人,就一定會長高,只是遲早的問題。
相反,如果佢不屬於身材高的人,夾硬拉也拉不高。
最重要是身體健康,不要過肥或過瘦。

回覆:黃巴士 的帖子

打針其實係幫小朋友注射生長激素,通常在年幼時已發現小朋友脱離正常生長范圍,經醫生檢查確定個子偏小後可考慮注射,不過最终成效要看個別小朋友,通常長大後會比之前高幾cm或追回同龄小朋友,而注射要年纪越细越有效,一般會在初小階段,而且费用昂貴,要每天注射及持續兩三年,所以要考慮清楚。
運動對身體的確有益,不過很多人以為打籃球之類運動會幫助長高,但研究已証明沒有直接關係,反而生長荷爾蒙一般在晚間生長,作息定時,早睡,對長高會有幫助,所以初中發育期青少年盡量唔好比佢地太夜訓。

黃巴士  THANK YOU!!  發表於 13-5-13 11:52

变聲未(代表正發育)?听說变声後2年内会标高,趁黃金期,早睡十多吸收鈣!鈣質,都係從食物入手!豆腐,豆漿,芝士。。。。。。当然男比女好:约2O歲前仍可長高,只是慢和小小長高而已!
我唔夠五呎,老公约160cm..現在小儿中二,约162cm...自小他游泳十跳繩!初中:打籃球十跆拳道(拉筋对長高有邦助)。。。。。。
他自小飲牛奶每日一杯,又常吃芝士,我觉得有邦助!(虽然有些文章指牛奶不适合人喝,无法啦!他不肯喝豆漿!)

Yanamami  深綠色菜多鈣質。  發表於 13-5-12 17:23

回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

個人覺得保充濟不可亂食。
多曬太陽,幫助吸收鈣。
多做運動,跳躍多點。

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

我也認同早睡+食物好紧要!我细个夠游泳+跳繩,咪又係矮duck duck...细个冇吸收食物鈣質,母親超的骰!

回復 vincher 的帖子

你仔仔的身高不錯,請問小學時跳繩是否每天跳,每次跳幾多下.另外你仔仔早睡嗎? 幾多點睡覺.

回復 aa06 的帖子

由细到大,我最擔心他身高!生囡,我會冇甘大壓力!遺傳呢家野,吾講得少,我矮,妈妈更矮,舅父也很矮!外甥多似舅,便...因此我儿小学通常9:30上床...听說跳繩比游泳更能对身高有邦助,所以從小学1年級起参加跳绳班,中間停了一年,每星期一次,每次1.5小時...暑假没有,迫他每曰跳500下!其實打籃球,排球,也因為经常彈跳,所以对身高有助!中学因应付功課、小測,但也要他10:30前上床!幸好,他通常上床後15分钟內便入睡!記得從天然食物吸取鈣,也好重要!

aa06  用心的媽媽, 讚賞.  發表於 13-5-14 15:35

補充:試过有几个月最勤力跳绳,除一周一次訓練班,每晚温書打瞌睡,叫他跳一至二百下

回覆:nc2000 的帖子

我女是睇鄭碧纯醫生,同時又去了BK jm介绍專家,結果一致,我女骨龄比把真實年紀大,只有3至5cm增长空间,至於是3cm還是5cm, 要靠女自己最后的努力,激素针对女己不適用。

朋友说余則文醫生都睇兒童成长科的。

回復 TINGMUM 的帖子

你囡囡現在多大?有幾高? 不過我覺得女孩子有5呎以上也可以了,因為打激素針對身體不好,無謂博了.

回覆:aa06 的帖子

13歲,148cm

回復 TINGMUM 的帖子

也不是太矮, 來了月經嗎? 如果未, 還有上升的空間, 據說身高主要來自遺傳, 你和你先生高嗎? 如果高,不用擔心.

回覆:TINGMUM 的帖子

其實幾年前我就開始搞女女高度問題,亦看了不少中西醫,只欠未打生長激素,拖至lasy year, 決定幫女打,但醫生都反对,太迟了。

她遺傳身高本身應幾高的,不知為何一直很細粒?

vincher  隔代遺傳!  發表於 13-5-15 18:13