用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 請問學校泳班是跟那間機構教的
go

請問學校泳班是跟那間機構教的

醒目開學勳章

如題

另如果初入泳班,是由基本教起嗎, 因女已在外面學緊自由式(9月小一)

回復 seavl 的帖子

It's Stanford now. Don't know whether it will change in the future :)

回覆:請問學校泳班是跟那間機構教的

主要分程度游不同水綫,多數操練自由及蝶式!亦有學生被推薦到參加福中泳隊訓練

醒目開學勳章

引用:主要分程度游不同水綫,多數操練自由及蝶式

原帖由 janfeb 於 13-05-09 發表
主要分程度游不同水綫,多數操練自由及蝶式!亦有學生被推薦到參加福中泳隊訓練

...
通常是小朋友選左興趣班後,老師點樣選人入選呢? 係唔係學過先機會大定點呢?

回覆:seavl 的帖子

收生標准我不太清楚,可以向老師查詢。
我見學生程度差異都好大,我相信根底好的會較有優勢被選入校隊。
始終興趣同比賽係不同程度鍛煉,比賽要花很多時間,小兒就一星期四至五日!

醒目開學勳章

引用:收生標准我不太清楚,可以向老師查詢。 我

我見學生程度差異都好大,我相信根底好的會較有優勢被選入校隊。
始 ...
請問小朋友幾年班

check pm please

引用:收生標准我不太清楚,可以向老師查詢。 我

始 ...
一星期練水4、5日,係放學後嗎?咁夠唔夠時間同精神做功課/温書?

回覆:coco209 的帖子

絕對有,最鍾意學校有家課堂,阿仔同啲同學仔會在校內完成大部份家課,放學後回家稍作休息,游水後晚飯再溫習,日日如是!

引用:絕對有,最鍾意學校有家課堂,阿仔同啲同學

原帖由 janfeb 於 13-05-10 發表
絕對有,最鍾意學校有家課堂,阿仔同啲同學仔會在校內完成大部份家課,放學後回家稍作休息,游水後晚飯再溫 ...
係咪去福中練水呀?

回覆:coco209 的帖子

係呀
如果小朋友對活動有興趣的話,你唔叫佢去,小朋友都會提你帶佢去!
其實都係二、四、五、六,
二、六跟學校教練,四、五跟中學教練。
基本上都是跟進一至四功課,星期五、六預備下星期課程(乜乜quiz,dict)!
家長可能辛苦少少,換嚟健康就低番!好過經常掛住打機、睇電視

引用:係呀 如果小朋友對活動有興趣的話,你唔叫

係呀
如果小朋友對活動有興趣的話,你唔叫佢去,小朋友都會提你帶佢去!
janfeb, 多謝你詳細解釋,令我們準小一家長又再深入了解福附,期待9月開學!

引用:係呀 如果小朋友對活動有興趣的話,你唔叫

係呀
Agree, 最緊要小朋友喜歡,如學校能令到小朋友又玩得又讀得,100 個like. 但希望學校是鼓勵多過鞭策。

回覆:魚王 的帖子

請放心,學校好鼓勵學生參與活動;競技、學術多的是,優秀的還代表學校比賽。
家長方面都有興趣班開辦,到時留意通告就可以了!

醒目開學勳章

引用:請放心,學校好鼓勵學生參與活動;競技、學

請放心,學校好鼓勵學生參與活動;競技、學術多的是,優秀的還代表學校比賽。
家長方面都有興趣班開辦,到 ...
家長興趣班幾好wo,有物野課程

印象中有書法、太極………親孑講座………