用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗新聞
樓主: Toffee888
go

兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗新聞   [複製鏈接]

"本報記者昨持相片向校方查詢時,校長黃慧貞親自接見。她指前晚已收到一名任職律師的舊生以WhatsApp傳來相同相片,當時她大感震驚,認為其老師均愛錫學生,「冇可能會發生咁嘅事」。黃校長表示,認得該男童為該校舊生,印象中他性格較內向及不喜歡說話,但亦頗聽話,其父母與班主任稔熟。因家住將軍澳關係,路途遙遠,男生去年讀至幼兒班經已離校。"

"其後,黃校長又以書面向本報強調,相中幼兒雖然穿着該校校服,但老師們不能確實相中幼兒是否該校學生或曾就讀該校,表示正打算將事件交警方處理。"

校長前言不對後語

回覆:玫瑰崗幼稚園

唔信校長唔知情!係都佢失職,管唔到下屬:;pppp:

個時我做家長義工見老師“pat"野落地比小朋友執,唔知以為唔小心,我拍佢,十個有八個都跌落地,不過過左年唔見佢lu!

manbe 發表於 13-5-8 11:44
"本報記者昨持相片向校方查詢時,校長黃慧貞親自接見。她指前晚已收到一名任職律師的舊生以WhatsApp傳來相 ...
我都睇唔明呢part......

回復 hackenleefans 的帖子

唔係噃,佢學校成日有活動要家長出席。有時見到校長,佢都好nice打招呼。

fefemom 發表於 13-5-8 12:28
我都睇唔明呢part......

可能個校長想解讀為個舊生特登着套舊校服玩自拍來誣衊間學校吧。

今日新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130508/18253150

玫瑰崗

今日睇完玫瑰崗單新聞、忽然之間諗起朋友二年前既經驗。二年前朋友個女二歲半、玫瑰崗pn收左、返學頭一個禮拜返到屋企塊面瘀左、校方解釋係比其他小朋友整瘀。但佢個女自此之後返學之前就咸、唔肯返學。好似好驚返學、最後朋友冇辨法、轉左去讀國際學校。今日打比佢講返起、一致懷疑都唔知係咪先生搣

今日新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130508/18253150

GCG 發表於 13-5-8 09:28
最攪笑有位fans 家長成日係到讚呢間學校,人地明明談論人地學校,佢又走入來sales 自己學校,十足吉之島sal ...

小心俾該校的fans家長圍,佢地講到此校天上有地下冇

ernestchow 發表於 13-5-8 13:47
小心俾該校的fans家長圍,佢地講到此校天上有地下冇
對, 咁樣對小朋友, 真係只應"天上有", 唔好嚟攪我地D係地下o既凡人

Call Police

http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20130508/18253150

個外藉老師話呢個情況在玫瑰崗"好平常"

個外藉老師話呢個情況在玫瑰崗"好平常"

taktakchichi 發表於 13-5-8 13:51
對, 咁樣對小朋友, 真係只應"天上有", 唔好嚟攪我地D係地下o既凡人

同意啦. 呢個校長都唔負責任!

點解Lingfung813嘅post全部都比EK cut哂嘅?

LEUNG2858  係呀....會唔會係因為佢係咁放條APPLE LINK 出嚟........  發表於 13-5-8 15:14

佢地只係谷谷谷D學生... K1要寫字, 家長BUY 既咪覺得學校勁, 又好.. 名校 law..

但個人真係睇唔出佢有乜好係品德/幼兒教育上?

好多報導都已經講小朋友不易太早寫字, 但學校都咁做, 到底佢地認為D報導全錯, 小朋友應該由3/4歲就要開始寫 (唔係一般線條, 係真係中文字), 定係佢地根本不依小朋友的發展階段而教???

Sumyeema1  too deep for my son, gave up offer 2 years ago.  發表於 13-5-8 16:38

裝cam 係好提議! think 都有裝啦!

學校今鋪真係一鋪清袋!唯一可做,就係裝cam 同拉咗個老師,息事寧人!

要知道張相係真定假,只有該校家長知道背景係咪真係校園一角!

fefemom  我相信背景是真的,我認得那個粉紅色喜XX袋。  發表於 13-5-8 17:03
LEUNG2858  我剛返完十堂PLAYGROUP, 我相信張相背景IS REAL............好失望....  發表於 13-5-8 15:12

引用:佢地只係谷谷谷D學生...+K1要寫字,+家長BUY

原帖由 TY33819 於 13-05-08 發表
佢地只係谷谷谷D學生... K1要寫字, 家長BUY 既咪覺得學校勁, 又好.. 名校 law..

但個人真係睇唔出佢有乜 ...
十分同意。仲 sell 自己行蒙特梭利!

fionapangcp  我諗佢只係買左幾件蒙梭教具吧!根本唔知蒙梭係乜野!以為安排d小朋友去玩下蒙梭教具就係行蒙梭教學!  發表於 13-5-8 16:44

引用:+本帖最後由+gwlam+於+13-5-8+12:46+編輯+\

原帖由 gwlam 於 13-05-08 發表
個小朋友不是未讀完因路程遠就退學嗎?或者個校長又想解讀為:學生未能適應學校,繼而利用自家孩子誣衊學校都吾定。個校長前言不對後語就知實有問題喇

‹ 上一主題|下一主題