用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

回復 Anniemun 的帖子

我都記得有家長post,話有學校要全A才有可能叩門,但真的不合情理,如果屬實,只可說那間學校就會失掉取錄一些實力可能更強的學生的機會。

全A,  如何全A, VA, MUSIC, 常識, 普通話, PE &操行都是全A???  不是只是中英數上下學期達某數量的A嗎??

mds  呈分我相信大家説的是指中、英、數、常  發表於 13-5-22 20:12
miffy  我諗佢講主科  發表於 13-5-20 11:56

如是主科, 申請叩門要求寫明須全A.  
不達標的, 上年眼見職員是不派表的.

醒目開學勳章

miffy 發表於 13-5-20 12:05
邊間咁串??

好多b1校都係咁 , 主科一定要全A

Anniemun  係,事實就係咁,遊戲規則,他們大把人去叩。  發表於 13-5-20 13:35

其實BAND1生叩門BAND1A&B校難於在自行時篩選好多!!

醒目開學勳章

miffy 發表於 13-5-20 15:07
其實真係好無聊

如果小朋友A, 佢英數常都95分係A頭, 中文得84得個B頭, 全港排名係band 1A
遊戲規則

peggy 發表於 13-5-20 15:20
遊戲規則
我諗到左叩門階段,學校的自由度較大。不似得自行收生時的壓力,又唔比筆試,又驚唔夠合乎學校標準的學生,又驚收錯學生,能力和表現只是曇花一現。所以學校到叩門時,大都會重新訂一些規則。

由於叩門的收生程序唔受教局的規限,因此教局唔會再出次第排名給學校,banding亦已不能有效作用,而學校唯有憑自己的標準來收生。一般都係以校內成績、筆試、面試或只收取自行有面試的同學。

因此筆試就可能成為最關鍵的一環,加上叩門位不多,筆試的難度訂高一點,於是入場的門檻也得相應提高係無可厚非。要求三A的,現實環境下,考到四A、甚至更多的仍大有人在。先過濾一下,免得太多未合標準的同學前來,浪費同學在叩門期間爭分奪秒的情況下而失落其他機會。

老實說,校內成績有得主科3A或以上的同學,我估自行時都會成功的機會係好大。但點解仍有同學需要叩門呢,除了想找一間更好的學校之外,最大原因都莫過於被音樂或視藝拖跨了,影響了校內名次、連累了呈分排名,最終一定是推低了教局的次第排名。沒有好的校內名次,也沒有好的次第排名,好難在自行時突圍而出。但叩門的標準那怕是3A、4A,只要學校肯提供一個筆試的機會,集中在中英數三主科的給這類同學,除了解決現行制度下出現錯配的問題之外,亦可以讓同學重新找到一間喜歡的學校。

所以,到了叩門階段實好難相信還有學校會相信那些掛羊頭的評分了。

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:peggy+發表於+13-5-20+15:20+遊戲規

原帖由 ohnono 於 13-05-20 發表
我諗到左叩門階段,學校的自由度較大。不似得自行收生時的壓力,又唔比筆試,又驚唔夠合乎學校標準的學生, ...
還會考慮所屬小學是否有舊生在該中學就讀。成績如何等因素。因有一些中學在叩門時會看你來自什麼小學。所以要留意自已小學入讀率高唔高。

黃巴士 發表於 13-5-20 11:55
全A,  如何全A, VA, MUSIC, 常識, 普通話, PE &操行都是全A???  不是只是中英數上下學期達某數量的A嗎?? ...
I think straight A means all subjects, include conduct.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 miffy 的帖子

唔係參考全港排名?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-5-20 22:52
回復 miffy 的帖子

唔係參考全港排名?
叩門時 , 中學要睇左成績表是否全A  , 包括操行 , 然後先派FORM被你填 ,再安排考筆試 & 面試

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-5-20+22:52+回復

原帖由 peggy 於 13-05-20 發表
叩門時 , 中學要睇左成績表是否全A  , 包括操行 , 然後先派FORM被你填 ,再安排考筆試 & 面試 ...
幾時變咗講叩門?

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-5-20 23:51
幾時變咗講叩門?
係呀!上面講緊叩門

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-5-20+23:51+幾時

原帖由 peggy 於 13-05-21 發表
係呀!上面講緊叩門
冇所謂啦。

成績好自必然要,校長肯直接打電話給叩門校長最有效,特別是同區域。

我仔仔又係一受壓反而仲衰,成績已經一般,想谷下就更...............................衰,下年就呈分試,都唔知點算,><,再加埋反叛期,簡直想死

回復 年年儀儀 的帖子

可能可以從小朋友的學習動機出發,看看怎樣令他有動力讀書,把壓力變成動力。每人讀書的動力都可能會不一樣,只要撻著了,就好辦好多了。我對著自己的那个阿大,都是摸著石頭過河,他因為喜歡運動,我就鼓勵他,成績好,可以進到比較重視聯校運動比賽的中學,他也好像接受我「洗腦」,讀得起勁些。

我囡的兩位同學, 佢地中和英係A, 但數學攞B, 女拔都收左啦! 面試都好緊要! 有一科主科唔係A, 問題不大!

年年儀儀 發表於 13-6-7 12:27
我仔仔又係一受壓反而仲衰,成績已經一般,想谷下就更...............................衰,下年就呈分試,都唔 ...
既然谷係唔得的話就要諗其他辦法。讓他用最舒適的態度去讀書,我記得狀元讀書的方法大都係傾向用最自然的方法去讀書,將時間和工作分配恰當,工作盡情去做好,玩樂也盡情去玩。成功既係享受那一個過程,失敗既係捱過那一個過程。有人摸著石頭過河,有人卻摸著石頭跳河。沉悶皆因寂寞,信心源自扶持,有你的相伴,讀書就會變得不再沉悶。方法可以千變萬化,共同找出最適合的辦法吧!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題