用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

ling426 發表於 13-5-9 01:45
回復 DD仔 的帖子

我個仔小四前都係中游(全級15x人,考60-70)。就係來到小五呈分試,成績忽然突飛猛進(全級 ...

你覺得是否他大個0左了,變得成熟d,更知道自己在做什麼?同時,他過去的成績雖然在中游,但底子應該不差。

唔係齋睇書就有用,好多小朋友很喜歡睇書,但係中文照樣差,因為基礎唔夠,睇書時齋睇故事情節和結果.唔會去領會書中既好詞好句,我個仔就係咁既人,佢非常喜歡睇書,睇書速度都很快,但係佢既中文非常差

bebepopo  講得好啱, 呢個正正係小女中文成績差的致命傷, 只有速度, 沒有深度   發表於 13-5-29 13:55
kcbeauty  絕對認同! 我屋企果位都係敢! 睇好多書, 但寫作都係好差   發表於 13-5-9 09:46

回復 978212 的帖子

會不會閱讀理解比較強呢?可能只要他再花功夫去背和用那些詞語句法,就很快可以有很大進步。

引用:要叻的中文,唯一方法是多看書。+

原帖由 LML 於 13-05-09 發表
要叻的中文,唯一方法是多看書。

我覺得要底子好,中英文都真係靠睇書。

但去到高小,那些主旨、體裁、修辭方式等,阿仔問我,我自己都無信心去答阿仔。例如我晤識"對偶"點解。所有小五起,無奈何都放左阿仔一星期補一堂中文。

回復 DD仔 的帖子

中文最基礎既詞和句要過關,咁樣睇書佢先會有所收穫,但係每次借書或者買書返來,佢咩都唔做先睇書,要睇完所有才會做其他事,其實我好反對,我同佢講,唔應該追求速度,睇書需要領會.

benny2014 發表於 13-5-8 21:56
叻既學生有兩種,一種係成績永遠都咁好,次次都好穩定咁考頭幾名,
而另一種係平時唔係太盡力,成績平平, ...

各位高人,

借位SHARING AND 請教:-

我囝S.1正是這種在家懶懶閒, 在校較認真小小. 上堂及補習堂都專心的. 重點真的如你所說 : 一定不會令自己辛苦!!  
功課/補習/PROJECT好快完成.  不重視VA/MUSIC/普通話等閒科.  自己已諗定選科科目.
最CARE自己LIKE的英文&數學, IS.  中文成績還可以.  總體成績平平, 平時係咁易溫吓就算.
QUIZ/默書前, 又係咁E溫吓過骨. . (因他知哪次QUIZ/默書是計不計分的, 而我唔知)總之, 見我黑面時, 佢出7成功力.
背誦時間頗快, 但要監他背才背.   我唔理時, 出5成功力.  
至QUIZ成績出來痳痳時, 我會黑面, 佢又再背/溫吓, 到EXAM時, 他就會溫返上次QUIZ唔熟的.(因至EXAM時, 已有較長的時間溫)    叫佢溫熟D, 佢會答 : 我識啦!!  FINAL, EXAM 成績總體平平OK!!  他LIKE的英文/IS/MATHS成績會好, 其他HISTORY, GEOG ETC (要背的科目)成績平平.   
總之, 每次見成績跌了下來, 佢又再抽身去讀, 令成績上返來.
如上次成績OK, 下次又就咁讀吓.   
我不大明白男生想法, 咁唔緊唔要讀(懶),  真的日後可以發力嗎???
在旁的我, 只會替他擔心.  咁讀, 真的可以讀上去/追得上嗎???    這是否不良學習態度???
仲有, 很怪的, 好像很依戀我"督促"他讀書.  

yovin  就是選科後 , 只需專攻喜愛的科目去讀 , 所以男仔高中便成績大進步 , 繼而順利入大學o
這是男孩大方向!  發表於 13-5-11 15:27
peggy  大仔都係中一, 佢都係咁  發表於 13-5-9 22:22
benny2014  佢應該幾聰明,如果一直Keep住成績順利升學,問題應該不大。  發表於 13-5-9 14:20
grace_xian  好相似!!!  發表於 13-5-9 11:12

miffy 發表於 13-5-9 09:00
我個平時唔溫書

初小考試前一日溫, 高小考試前一星期先開始博命溫, 一直去到小五中期試都係咁
試吓重點做弱項, 如閱讀理解/段義辨識/標點, 看他如何答題, 如何出錯/失分??  
中作 - 看他是組織文章抑或是文章結尾感受不好/錯字/冗長, 逐點指導他.  
如全部都不是, 只是期望單一高分數, 惟有順其自然.  ~~~~~ 俾多D信心小朋友.
第1次呈分家長&小朋友難免會緊張&不安, 至第2-3次呈分, 自然會自如些.  
共逸之.   

miffy  我試下, 多謝意見  發表於 13-5-9 11:35

黃巴士 發表於 13-5-9 10:08
各位高人,

好多初中男生都係咁. 所以成績咪平平. 我見前列的學生, 大多自己有要求, 好認真, 好勤力做練習, 唔會hea住溫習.

希望佢地知道緊急關頭可以收拾心情, 畢竟都玩左2年, 中三分科一定要摶命.

仲有中一,二hea住還可以, 但中,英,數都唔可以落後太多, 反而要讀/背的科目都可以留力中三狂溫.

黃巴士  他清楚中英數重要, F.3要博命, F.4選科, 所以自己E+都會揸緊主科.  現時F.1其他時間就最緊要"輕鬆- 攪掂就算, 不須標青".  - 這就是他的心態!!  發表於 13-5-9 12:49

黃巴士 發表於 13-5-9 10:08
各位高人,

我細囝(中一)似足妳所講.
可能, 還要輕鬆啊!

媽媽會擔心, 我唔係太擔心.

有d男仔, 慢不驚心的.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回復 黃巴士 的帖子

我觉得你儿子是很会在已知的限制规范内,替自己寻找最大最舒服的自由度。通常都要醒目的人才知所进退,成绩不会太差,也不会是最顶尖的,但绝不呆呆笨笨,反而挑通眼眉。他所谓依恋你的提醒,除非是恋母狂,否则就是要试你的底线,看看自己的限制规范到那里去,然后就按自己的本子办事。
只要他中英数的根底都好,就不用担心,等到以后他清楚自己想要什么,自会发力,通常在大学或研究院里,就会很成功。

黃巴士  全對!!  他中英數底子都OK.  最近, 英文進步了很多.
他永遠就是LIKE做行鋼線的哪個人??  總叫亞媽擔心!!!  發表於 13-5-9 12:21

回復 miffy 的帖子

聪明的小朋友不一定考试成绩好,因为需要考试技巧和操练背诵某些重要资料,才可以拿到好成绩。所以聪明和成绩,不一定有关系。如果想他们的成绩好一些,就要令到他们自己,都知道需要运用什么技巧,用什么力,去接受挑战,去赢。据我的观察,特别是男孩,只要是聪明醒目的,他们可能还不会想到什么前途,因为比较幼稚,但说到比赛,要赢人家,都很有兴趣。不知道你们的小孩是不是这样,但起码我那个就是这样。

時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉了下來。 請問有沒有家長,現身說法,到底之前是怎樣,後來仔女又怎樣可以「突然」開竅,怎樣發力,怎樣追上來?因為我一直覺得,小學頭四年如果基礎打得不是很好,當小五的要求更高的時候,應該是很難追的,所以我很想聽聽各位的經驗。

我嘅做法係臨出門時上一上香,拜一拜神。

aeiou_drm    發表於 13-5-10 11:30
黃巴士  我果時都係咁.  發表於 13-5-9 12:17

miffy 發表於 13-5-9 11:25
我都唔知, 話佢聰明又唔係, 唔聰明又唔係

年年家長日, 老師都係讚佢, 尤其初小時讚到佢天上有地下無咁, 但 ...
我建議為大家定立目標, 之後, 跟進需要的工作.
呈分試始終是考試而已, 是計分為主.
還有學生於學校內考試成績的排名.

比如, 細囝前兩年作呈分試.
每科, 自己獨立評估, 包括能力, 內容, 心理...

點解, 某一些同學於呈分試有明顯進步.
心態- 一些粗心大意, 一些是是單單, 是很容易改進,
         要跟小朋友有默契, 要小朋友清楚知道需要做什麼 !

分數- 驗查過去失分的地方和原因. 如何補救, 或改進.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到

原帖由 DD仔 於 13-05-08 發表
時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉 ...

這現象很正常!不同心態的家長,有自己的培育孩子的方式。

有些人從小就不停地谷學業,所以初小時能名例前例位置;另一方面,有人讓孩子在初小時輕鬆學習,hea住䜖,在小五時才開始發力,全力參與競爭,結果名次當然要重新排列。

簽名被屏蔽

我囝囝差不多在小一至小四時,級名次都是在15-2X左右,但在小五上學期時又彈到全級頭四名,我都被佢嚇親,見佢又無同以前唔同,佢考試溫書方式好怪,唔知大家啲仔女有無人都係敢温?我仔由細到大温書方法是:我問佢答,但係佢係一路玩玩具又或者抛著個波一路答,從來都唔會坐定定温,但又好神奇地佢又識喎?

我個人覺得佢呢種人可能用敢嘅方式減壓掛,其實真係做佢呀媽都唔知道?而家下學期呈分,我仲驚過佢,驚佢又唔知考啲?嘢成績出嚟!大上大落仲死!唉!

但係佢成日都安慰我,叫我don't worry,望佢個樣佢又好鬼死自信?真係好似好有把握?

想問吓大家點樣先至令佢認真啲?

aeiou_drm  我同我仔温書時, 佢都係一路玩玩具又或者走來走去, 唔認真, 比他激C!  發表於 13-5-10 11:32
黃巴士  我個仔都係咁.  小學背書時, 在客廳行來行去, 我話我頭都暈埋, 你7步成詩??
佢話咁至入腦.  但又奈佢唔何, 佢又識灑.  發表於 13-5-9 12:13

zarplalam 發表於 13-5-9 12:06
我囝囝差不多在小一至小四時,級名次都是在15-2X左右,但在小五上學期時又彈到全級頭四名,我都被佢嚇親,見佢 ...

我方法是令他跌1次.

miffy  我仔上次趺咗16名, 佢而家仆住去補習  發表於 13-5-9 12:57
‹ 上一主題|下一主題