用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

醒目開學勳章

miffy 發表於 13-5-8 17:25
對上次考試, 我已經feel到殺氣

我仔數學同英文都有小小進步, 但科排名趺晒, 我睇見都滴汗, 佢已經9x, 唔 ...
上年仔仔讀P6時,佢是B1尾B2頭, 佢呈分試都是9X , 但其他同學真係大部分都是96 - 100分 , 差0.1分會跌5-8名

我儿的经验係呈分試進步吾到,级名次反而退了!你搏命,人家也搏命,大家都知道呈分的重要!到了畢業試(非呈分),佢的级名次才有進步!真俾佢吹脹!

黃巴士  他受了教訓,  之後努力都好.   努力共勉之.
我朋友仔, 由BAND1跌至BAND2, 入了BAND2校, 十分懶散. 頹廢了不少.  上堂遊魂, 成績每況愈下.  發表於 13-5-9 13:11

阿仔呈分試後既測驗我由佢自己溫, 成績竟然好過呈分試, 我都比佢吹到啤啤聲!  

DD仔 發表於 13-5-8 15:57
時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉 ...

其實最大影響係中上游的學生, 即可能全級5名後至30名左右. 每校最top既3,5個係根本超晒班, 每次測考係好穩定, 永遠唔會話失手.  佢地d所謂失手, 可能係攞唔到一百分, 而家攞九十五分, 已經算係失手.  咁學校最底的學生, 基本上幾難上到band 1頭. 而平時考開30-70名左右既學生(band 2頭), 佢地就有好大potential升呢去band 1尾或中.  因為好多時10-70名內的學生好多時平均分都係差7,8分, 咁佢地勤力d, 操練多d, 每科追多十分係絕對有可能. 仲有閒科一樣係好重要.

我見我地學校呈分時, 唔會有平時150/220會升到50-60/220. 但30-40/220就跳上15/220就一d都唔奇. 相反本身平時考開30-40/220, 就趺落60-70/220亦大有人在.

如果份卷出得容易, 競爭仲大.

醒目開學勳章

朋友個女上次考試呈分試得了進步獎,因名次高了92位!勁呀!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

TMMA 發表於 13-5-8 18:27
朋友個女上次考試呈分試得了進步獎,因名次高了92位!勁呀!
好勁
仔仔p5第一次呈分試升了50名

引用:Quote:TMMA+發表於+13-5-8+18:27+朋友個女

miffy 發表於 13-5-8 17:30
我識人好似虐兒咁, 放學乜都唔洗做, 淨係溫習做練習, 測驗前溫到4am先訓 (佢番下午班), 但佢長期全級頭十, 數學仲全級第一
d分數一趺或者唔合作就打
我次次見親佢都曬命佢仔有幾叻幾叻
我仔真係無本事咁勤力
「d分數一趺或者唔合作就打」

不是「好似虐兒」,而是「真的虐兒」!

miffy  佢打得咁金, 我有諗過通知佢學校
但個小朋友又好似好enjoy成績好, 嬴比賽, 又覺得自己好似好多事  發表於 13-5-9 08:48

醒目開學勳章

miffy 發表於 13-5-8 19:26
分享下點温,thank you
中英這兩科冇咩問題 , keep 住每個星期做1個練習, 而數學係阿仔最弱既一科, p4 時試過fail, 以前星期六 / 日會被50題數佢做 , 但愈做愈低分,後來改變溫習方法 , 改為每天做5 題數 , 小測考試分數明顯有上升 , p5第一次呈分試有97分, 其後既呈分試都ok

peggy 發表於 13-5-8 19:41
中英這兩科冇咩問題 , keep 住每個星期做1個練習, 而數學係阿仔最弱既一科, p4 時試過fail, 以前星期六 /  ...
想請教中英是什麼的練習呢?

醒目開學勳章

ysnmama 發表於 13-5-8 19:49
想請教中英是什麼的練習呢?
英文我通常會買singapore出版既練習 / longman / classroom中文會用樂思 , 策略 , classroom / 香港教育圖書

978212  你嘅仔都好合作。  發表於 13-5-8 21:33

叻既學生有兩種,一種係成績永遠都咁好,次次都好穩定咁考頭幾名,
而另一種係平時唔係太盡力,成績平平,到重要關頭先發力而且成功既學生,
我覺得第二種學生更加叻,佢地平時唔盡力唔係懶,而係覺得無必要咁辛苦。

叻人係識得爭取時間享受人生,唔會俾自己咁辛苦。

猴子爸  benny2014,我相信你也就是这种人。  發表於 13-5-8 22:40

benny2014 發表於 13-5-8 21:56
叻既學生有兩種,一種係成績永遠都咁好,次次都好穩定咁考頭幾名,
而另一種係平時唔係太盡力,成績平平, ...

haha...非常有见地,我都觉得自己是这种人,我不是懒,只是觉得不需要很勤力,四两拨千斤,最化算,用力都留番第二时。

grace_xian    發表於 13-5-9 11:08
benny2014  還有一些人在小學和中學時期成績都不突出,每次考試都是勉強過關,但上了大學之後卻成為高材生,這種人更聰明。  發表於 13-5-8 22:14

回復 ohnono 的帖子

I guess if foundation is not strong enough, logically speaking, one will not be able to have a great leap forward suddenly...

Anyway, I always remind myself not to give pressure to my kid.  Just let him study as usual and take the exam as doing daily exercise, I think this is pretty good enough.

tws2010 發表於 13-5-8 22:25
回復 ohnono 的帖子

I guess if foundation is not strong enough, logically speaking, one will not be  ...

Yes, you can't control others,what you can do is to do the best yourself。I agree not to give too much pressure on children,however,a bit harder than usual is still necessary。
Too much worry and nervousness are always be exaggerated in remarkable primary school, the situation should not be applied to all schools。In most cases, just to take it easy,there is still a long long way to go!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 DD仔 的帖子

我個仔小四前都係中游(全級15x人,考60-70)。就係來到小五呈分試,成績忽然突飛猛進(全級考1x)。最後今次呈分試老師話佢10名內。
我冇同佢温書,冇去補習,平時放學亦唔見佢温習,不過見佢做功課明顯認真佐。

回覆:miffy 的帖子

要叻的中文,唯一方法是多看書。

‹ 上一主題|下一主題