用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

teresayc 發表於 13-6-21 16:56
我凑個大女就係咁,不過初小時雖然唔係名列前茅,但都中上。好難keep住睇書,數學有訓練,但名次會超後嘅, ...

所以我就係覺得, 以DD仔講個case, 根本點都唔會差得去邊.  點解我咁講, 其實我教女都係類似你個方法, 一直都無所謂催谷, 連唐詩奧數都無學, 唯一我係睇實佢科英文, 會同佢睇好多英文戲(都係明珠台+卡通), 佢作文我會教佢多用同義字等; 而數學就係每年揀2-3本我地2個都認為最岩feel (佢有時會揀埋顏色架)嘅做, 我就會留意程度(會比學校深少少), 最重要要有解說, 佢就自學形識睇例題就做, 就係咁, 都無乜同佢操其他學術性嘅野, 成個小學, 都可以維持到中上(約1X/180)成績; 而整個呈分試呢2年, 佢更加唔覺有壓力, 都係做返平時嘅野, 成績好穩定.

最好能夠保持中上,又不太差,又不用太辛苦,到要發力,就踩 Turbo,有機會爆上前列。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:最好能夠保持中上,又不太差,又不用太辛苦

原帖由 ANChan59 於 13-06-21 發表
最好能夠保持中上,又不太差,又不用太辛苦,到要發力,就踩 Turbo,有機會爆上前列。 ...
對對對!一萬個認同!

回復 orangebb 的帖子

(約1X/180)成績

點止中上,你太謙了!

我指中上是50-80左右。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

我真係咁認為架, 我一直係認為我女兒只是中上咋, 因為"名列前茅"肯定唔係認容佢, 都係中中庸庸好少少, 不過我都覺得夠, 反正上到大學揀咗科, 再由佢自由發揮.........

其實點解我唔會谷個女再上多一層, 因為一來女兒本身入初小時係"超級細B"(12月底出世仲要早產2個月), 所以佢係比人細一大截, 當時我覺得, 健康成長+追得上已好好, 所以一直無谷佢, 用最輕鬆方法同佢達到目的, 從底子入手, 考試時唔會提住佢考試, 反而成日同佢講, 當做練習就OK, 一切如常運作(照比佢睇卡通瞓午覺早熄燈).................二來我對小學名列前茅睇得唔係太重要, 因為漫漫長路....... 反而覺得佢要有自學精神, 細細個買練習比佢做, 都唔會教佢, 叫佢睇完例題自己做,  結果6年小學, 都OK架, 成績係幾穩定, 不過就唔係最叻嗰批人.

回覆:orangebb 的帖子

看你的回應,我有些補充。

小學每年大約有一定比例Band 1 ,例如45%,我會以此作排名參考!

回復 ANChan59 的帖子

明白, 可能我保守咗少少.

回復 長生不老 的帖子

成績飄忽最難預測!

小朋友心智未成熟,見身边很多小朋友到呈分試不免都是這樣”浮”。

回覆:仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。

小朋友浮浮沉沉最麻煩,呈分試除左高分仲要平均,一科唔得都拉低哂,好似我女同一個好友今次呈分試,大家一向科科高分又平均,點知今次好友突然數學由9字跌落80,而我女就98,呢份卷呈分係佔80%,就係甘科數同我女相比,少左14.4分.少左呢D分,名次一定大跌!唉

引用:不過實在又有band+1中學,如不是全A,表都

原帖由 Anniemun 於 13-05-19 發表
不過實在又有band 1中學,如不是全A,表都唔派的。
如果是同區的中學,一定明白,不同區中學,就

回覆:仔女來到呈分試時,成績忽 ...

‹ 上一主題|下一主題