用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉了下來。 請問有沒有家長,現身說法,到底之前是怎樣,後來仔女又怎樣可以「突然」開竅,怎樣發力,怎樣追上來?因為我一直覺得,小學頭四年如果基礎打得不是很好,當小五的要求更高的時候,應該是很難追的,所以我很想聽聽各位的經驗。

talent2000  潛能及時火爆發!  發表於 13-5-8 18:13
   27    0    1    0

DD仔 發表於 13-5-8 15:57
時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉 ...

有時有些情況是跨張了的。如果真是基礎唔好,你都唔好信會「突然」追上來啦!
能追上來的,跟本上只是比平時好了點,例如一些平時可以考到10名8名的,追上來進佔一、二、三或推前到一些前列位置。又或有一些成績平時中中地的,追了10個8個名次上來。這情況除了同學勤力之外,加點認真,最主要還得力於呈分試的計分方法,一分都不能少的情況下,只要你失一分,你就可以陪上了這次呈分試。

所以,並不需要擔心人家怎樣怎樣,先看看自己不要再在一些無謂的地方失分,呢個係小朋友成績唔好的通病,只需撇除了這個毛病,你已經贏了一半,再加上勤力點、認真點已不用擔心,無謂比太多壓力自己和小朋友。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 miffy 的帖子

如是BAND1池內, 3次呈分後, 大多都是在BAND1池內.  不要單看1次呈分.
勤力開的同學, 只會愈勤力追回失去的位置.     
良好的應試心理狀態, 勝於一切.  
不要自己嚇自己至小朋友亂了陣腳.  加油!

miffy  我個雖然咁多年都band one池, 但都有壓力會趺  發表於 13-5-9 08:53

其實我是想知道可以怎樣引導自己個仔,到時可以發力,或是在之前,可以做些什麼功夫。 可以保持在band1是一件事,但可以升到前列位置又是另一回事,因為對自行影響很大。

黃巴士  如果你接受依家小朋友的成績, 就讓他/她保持便足夠.  至於, 可以可以再上, 就讓他/她自己主宰.  發表於 13-5-8 17:18

我又是常常聽呈分試會發力的. 其實又會唔會參加了操卷班或加強補習, 操到成績向前了呢? 我也很想知如何可以說發力就發力, 而之前可以留力?

黃巴士  太多策略性的技巧理念, 只會令小朋友頭昏.  發表於 13-5-8 17:16

其實, 依段時間, 不論老師/家長/自己都已有很大的壓力.  由其是考試氣氛凝重, 如果在此期間, 再AFFORD咁多枝節, 力求完美, 只怕會影響他/她們臨場表演.
眼見很多同學仔, 由於緊張, 答不到題, 見到分卷分數時, 在堂上哭著的樣子, 全班都心酸. 老師都馬上安慰.
外在的我們控制不了, 小學升中學初時, 更會見很多同學成績上上落落,  有好的心理質素去面對, 才是終身受用.  

minmin    發表於 13-5-9 10:28

有個同学mami同我講,以前佢仔数学不合格,呈分前猛操個仔做練習,操到一睇題目便識做,得出成績98分,開心C佢地,背後是有好多学生秘密練兵…

DD仔 發表於 13-5-8 16:40
其實我是想知道可以怎樣引導自己個仔,到時可以發力,或是在之前,可以做些什麼功夫。 可以保持在band1是一件 ...
真係諗唔到讀書有乜野捷徑或者乜野功夫可做,可能就只有花多一點時間去溫習吧!

就讓熟能生巧!不要只求識,還要熟。好多小朋友以為識就算溫左,原來一到考試時在現場環境下加點緊張,表現即刻大打折扣。唯有熟才能輕鬆面對,成績自然會比別人好。
熟是包含熟識和深入。數學可以計多d,常識可以靠熟讀,中文和英文可睇返小朋友的功課,那一樣是錯得最多的,溫多一點點。
:verycold: :verycold: :verycold:

lau 發表於 13-5-8 17:23
有個同学mami同我講,以前佢仔数学不合格,呈分前猛操個仔做練習,操到一睇題目便識做,得出成績98分,開心C佢地 ...

對.  一定有一招半式的. 真的沒有免費午餐

miffy 發表於 13-5-8 17:25
對上次考試, 我已經feel到殺氣

我仔數學同英文都有小小進步, 但科排名趺晒, 我睇見都滴汗, 佢已經9x, 唔 ...

好可怕. 真的如戰場一般. 自己已經殺了出去, 但後面的更來勢洶洶地殺出去.

lau 發表於 13-5-8 17:23
有個同学mami同我講,以前佢仔数学不合格,呈分前猛操個仔做練習,操到一睇題目便識做,得出成績98分,開心C佢地 ...
無可否認,對於數學來說係有幫助!但這樣的補習都只是不停找出唔明白的地方,加以填補,如果同學不是太差的,補與不補相差不大。補習只會令小朋友有依賴,以後還有六年級,中一、中二.................!

小學都是考"小心"&"勤力".

vickycheung36  同意  發表於 13-5-11 18:29

我女上年都係咁, 5年級之前老師都是話佢係band 2成績, 6年級時學校要所有學生留校補習操練, 就係咁成績標咗上去, 中英數都是攞A, 变成BAND1 然後順利入BAND1中學。
所以同學要加油!!!!

黃巴士 發表於 13-5-8 17:30
小學都是考"小心"&"勤力".

看似很易, 其實很難

黃巴士  所以, 大家都在不停學習. 有態度才可有韌力走下去.  發表於 13-5-8 17:43

miffy 發表於 13-5-8 17:25
對上次考試, 我已經feel到殺氣

我仔數學同英文都有小小進步, 但科排名趺晒, 我睇見都滴汗, 佢已經9x, 唔 ...
相信是同學間質素差不多, 分數拉得很貼.  如小學質素高, BAND1生自然多.  
通處去找尋靈丹妙藥, 不如努力抓緊現在.
何況小時候跌一跌, 會令小朋友更看清形勢.  不一定是全輸, 可能更有得著的.  

miffy  你話我係唔係好不安呀  發表於 13-5-8 17:48

eling_yeung 發表於 13-5-8 17:31
我女上年都係咁, 5年級之前老師都是話佢係band 2成績, 6年級時學校要所有學生留校補習操練, 就係咁成績標咗 ...
我個仔係岩岩相反果個...有時d細路愈谷愈有反效果...

黃巴士  AGREED!! ADD OIL! 令小朋友正視&上心, 才是最難把持的一件事.  發表於 13-5-8 17:41

回復 ohnono 的帖子

謝謝!

我特別想知道,對於一些本來都只是在中游位置的學生,有什麼特別之法,可以激勵/引導/勸解他們,發揮小宇宙,然後又是有什麼溫習/讀書/備考方法去應付考試,從而令到這一批暗藏潛能的細路可以發威。

‹ 上一主題|下一主題