用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 鋼琴視譜問題
go

鋼琴視譜問題

我睇譜好慢, 睇住個音符, 個心數係咩音, 再傳去對手度先彈到......

有什麼方法可以練習得快些, 一望就知道係咩音

醒目開學勳章

npMaMa 發表於 13-5-8 14:41
我睇譜好慢, 睇住個音符, 個心數係咩音, 再傳去對手度先彈到......

有什麼方法可以練習得快些,  ...

你學左幾耐琴?
SIGHT READING係要靠時間的, 試下每日彈下未讀過譜, 很快會有進步.

xanax1mg 發表於 13-5-9 23:47
你學左幾耐琴?
SIGHT READING係要靠時間的, 試下每日彈下未讀過譜, 很快會有進步.
...
我一直自學, 我懂得看基本的5線譜, 最近的起心肝去搵老師學, 上了一堂。

以往我會在音符旁寫上音名, 咁就好快彈到。我知此方法係好壞的習慣, 故此出去學。

我手眼協調唔大問題, 最大問題係睇譜超慢, 有咩方法可以令到睇得快d?

試彈詩歌..練埋左手配chord能力

回覆:鋼琴視譜問題

不二法門,每天多彈。

回覆:npMaMa 的帖子

我細個一直用開寫音名喺隔離,直到中學先知道原來唔可以,要見到個音就要知佢係咩音,不過中學過左1,2年訓練就睇得好快lu

1, 先單獨左/右手彈,熟了再兩手
2, 找一些單旋律、音不多的譜來單手練,使左右手都適應五線譜上的位置
3, 簡單講句,大人學,宜把所有東西拆細練好,再整合。
信我!Work的!

鋼琴最重要都係練習!同諗多D不同方法去記!
例如:高音譜號口訣:FACE 、低音譜號:All Cow Eat Grass!

謝謝你們的建議, 我會試!

係,係彈多D可能會Read快D,但要係練習時留意下以下一D提示:
1. 睇音符組成的pattern,從最基本既stepwise同Skip開始認起
2. 除非係好大距離既移動,盡量係睇譜初期唔好望琴
3. 初時要死記某一兩個位作referrance,之後都要死記埋其他位
4. Push自己去諗Fingering,一定要
5. 多訓練自己同時用口數拍子及用手打譜上既節奏

以上為基本,呀仲有,你可以係一D你唔係用黎彈既譜上寫音名,但一定唔准係彈緊份譜上寫。

我反而睇住個譜可以弾得好順,但係街試琴,冇譜係手,完全忘記了點彈。

可以如果改善尼個問題?

Angelafyfy 發表於 15-3-24 15:27
我反而睇住個譜可以弾得好順,但係街試琴,冇譜係手,完全忘記了點彈。

可以如果改善尼個問題?
我也有這情況,求教。

我會suggest to sing chromatic solfege, clap rhythm and know the key before trying out.

每天都拿不同的譜子,不同旋律練,不要一直練習同一條旋律,除了多練之外無乜更好的辦法了

npMaMa 發表於 13-5-8 14:41

有什麼方法可以練習得快些,  ...

學睇chord,唔好一粒一粒音睇。