用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎? ...
go

請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎? [複製鏈接]

請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎?
   5    0    0    0

allie923 發表於 13-5-8 14:40
請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎?

同问。因为是传统名校,所以心里上觉得应该是重视学术成绩,那么免不了重复的练习。所以我也是比较担心对于孩子的创造力,想象力方面的培养会不会比较薄弱?孩子们是否都是非常守规矩,如果孩子比较有自己的个性,总是喜欢挑战‘规矩’,会不会受到老师和同学的排斥呢?

albb    發表於 13-5-27 23:25
Ching_Mammy  如果鍾意挑战‘规矩’, 相信好多學校都唔喜欢, 不只蘇浙  發表於 13-5-20 10:52

回復 allie923 的帖子

係填鴨式, 好多dictation and test.
lunch time 的課外活動只有摺紙, 英文, chess, drawing, 無可以走動的活動.  三年班以上有童子軍

回復 Ching_Mammy 的帖子

謝謝Ching_Mammy! 咁老師會不會經常鼓勵小朋友,定喺壓制小朋友的創造性呢?

回復 allie923 的帖子

咁唔知呀, 我覺得唔會好encourage law (你有無見過有學校連陸運會都唔係自由參加校內比賽?  要select ka, 理由係擔心太多人參加唔夠時間)

即只係讀書各, 沒有什麼運動和體能活動?
聽說有很多國內的小朋友, 請問是真的嗎?

回復 pooh_tigger 的帖子

係無活動嫁. (except 2 PE lessons every week)  但學校有功課堂, 小朋友可以係學校完成功課, 再係出面學其他活動,  我仔日日返到屋企就係free time.  

我仔果班, 最少6-7 native Mandarin Speaker , 有d好乖, 同我們一樣, depends on 父母點教.  

回覆:Ching_Mammy 的帖子

謝謝
好多人唔建議我選蘇浙,所以令我有點猶疑。

Ching_Mammy  睇你buy 唔 buy 傳統 同你仲有無其他選擇, 我仔當年無其他好選擇  發表於 13-6-5 11:22

回覆:pooh_tigger 的帖子

唔係麻?!我就係想避開大陸同學先讀私校!真係有好多大陸人讀?

sweethoho  阿女現是蘇幼學生,班上有幾個母語普通話同學,應該大部份是國內,也有台灣,但媽媽們大都是有學識的人。現在香港,那兒沒有國內人呢。  發表於 13-10-5 10:51
Ching_Mammy  好難避esp Mandarin Speaking school. 很多大陸人家長都係bank做, 有水準嫁  發表於 13-6-5 11:04

想問問,除了學費,學校還有什麼雜費,如冷氣費,家長教師會費等?

Ching_Mammy  無雜費, PTA 好似一百元左右  發表於 13-6-5 11:05

學校的課外活動會比出面學還貴一點嗎?

Ching_Mammy  我無報, 唔清楚價錢, 但蘇淅唔係亂收費用, 你睇佢年年都要上到7月中先放summer holiday, 但唔收學費就知啦! (不過我覺得均真d好d, 唔收費最好唔駛返學啦!)   發表於 13-6-5 11:38
Ching_Mammy  學校課外活動(lunch time 果d) except English class, 全部唔收費.  其他樂器+swimming course 要收費  發表於 13-6-5 11:08

你仔仔幾年級?聽落功課似乎不多,我今年9月女女上小一,所以擔心功課多,及默書等等應付不來!
上學及放學時間幾點?功課堂是否小一至小六都有?

之後係今年9月又幫細佬報,2個小孩一齊番學,希望弟弟都今年成功考入蘇小!

謝謝!

回復 lala_0125 的帖子

我仔讀緊一年班, 功課大約一小時做完(我估....因為學校已完成), 有時佢話做完功課有時間看圖書.  

你要預定最少2-3 tests / dictation every week, 好多抄寫, 如果你小朋友係聽話 + 努力型, 呢間學校就good.  我最初好唔慣, 好擔心, 但習慣咗好d.

如果你有其他選擇, 你可以睇下邊間適合你小朋友.

唔知到六級有無功課堂, 我估有, 無活動, 唔做功課都唔知做mud 好

上課時間: 7.50am to 3.30pm

八卦一問 .. 你小朋友係咪係蘇幼讀緊?  如係, 多數無問題, 尢其是攞獎果D

都係人地同我講多國內的小朋友, 令我擔心他們比較頑皮。
我小朋友係蘇幼讀緊, 班中是沒有國內小朋友的

Ching_Mammy  無國內小朋友?  我倆個仔女讀蘇幼都有喎!  發表於 13-6-5 13:49

回復 pooh_tigger 的帖子

我女讀蘇幼時, 班內已經有內地人, 父母很有禮貌, 有三個父親都在Investment Banks 做 management, 有兩個小朋友升讀蘇小, 一個考頭幾名, 另一個男仔就好臭襠(我見佢父母種到不得了), 仲有一個考入DGS,  依家, 我有同事(內地專才) 仔女讀緊蘇小, 今年小六入到跨區Band 1 男校 (唔開名, 唔好意思).  總之, 我見到的都唔錯.  相信質素較差果d係旅客, 無學識的單非, 雙非.

我仔果班最乖同最naughty 果個都係香港人

sweethoho  認同呀!最曳那些都是我們D港童。哈哈...  還有D鬼仔都曳曳地。  發表於 13-10-5 10:56

我不是蘇幼。。。是寶幼的!
因為聽坊間講,蘇小程度比一般小學深,有d驚!
只擔心功課太多,趕唔切,溫默書!考試,測驗都不怕。。。最怕功課多!

多口問多句!真係好多大陸人讀?我就係想避開班大陸人先讀私小!

語言方面,你仔仔英語及普通話是否很好?

謝謝你。。。如果開學前,冇其他驚喜!你仔仔便是我女女的師兄了。。。。

讀蘇小的國內人,是比較好的一批人,一來到蘇小後大多數在班或級考第一的小朋友

功課唔算多, 普通啦!

內地都有好和講道理的人, 不用擔心.  我仔果班第一名都係內地人.  我仔果班學生質數唔錯 , 我最唔鍾意學校好殘,細和多測默.

我仔普通話聽絕對無問題, 講普通, accent 唔 native, 英文比較好, 但唔係因為學校, 係佢自己喜歡講英文多過普通話和廣東話. 再+佢喜歡看英文書.

老實講, 我唔覺得蘇小比其他學校課程深.  中文用啟思小一書, 英文Longman P2 (我個人認為唔深, 小朋友一定跟到除非本身好小接觸英語), Maths 同其他小學參不多, 無tricky maths.

Ching_Mammy 發表於 13-6-6 10:01

功課唔算多, 普通啦!

請問知唔知通常讀蘇浙幼稚園既家長是否都好多都想讀番蘇小?蘇小通常收幾多非蘇幼學生呢?

回復 meloeskie2 的帖子

ummm ..... 50/50 .... 有d搵唔到心儀學校而留下, 但有些家長真係鍾意蘇小傳統, 全普通話和PUSHY.  另外,有些小朋友根本唔識廣東話, 所以無玩大抽獎和報其他以廣東話為主的學校.  仲有, 我親耳聽到有家長話hk$3300 太貴
,
我相信蘇幼上蘇小佔90%.
‹ 上一主題|下一主題