用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d?
樓主: twllc
go

york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d? [複製鏈接]

引用:York+約四千一年 +

原帖由 BALL_B116 於 13-05-26 發表
York 約四千一年
係呀,蒙特梭利$4000,國際$4600,但吾知會入邊個校舍,我只看過金巴倫校舍,其他三間吾知係咪都甘大甘靚?

引用:Quote:原帖由+BALL_B116+於+13-05-26+發表Y

原帖由 jskk 於 13-05-27 發表
係呀,蒙特梭利$4000,國際$4600,但吾知會入邊個校舍,我只看過金巴倫校舍,其他三間吾知係咪都甘大甘靚? ...
Sn校舍翻新咗,所以d嘢甘新甘靚,而學費都加咗!

回復 jskk 的帖子

應該係約道的校舍比較舊,雅息士道校舍係新的,12-13年的學期先開始用的。

另SN校舍應該都係12-13年的學期開始前翻新的。

回覆:jskk 的帖子

york 講咗逐年遞增???
請確實ㄧ下 , 如果係就......

回覆:bbforever 的帖子

出咗通告,K2國際班加學費仍待教育局批准,暫時都仲係$4200。

York的雜費係多,但每一項都有詳細列明,可逐項決定是否由學校代購。以K2為例,上學期的雜費係$28xx,我選擇部份係學校買,部份重用K1的,部份自行購買,最後係支付$20xx。

茶點費係$385/月,可自己安排,唔一定要俾的。

書就K1全年$28xx,K2就$19xx。

大家自己判斷係貴定平了,但起碼我唔係局俾,我都有say。以international班,$4200學費,俾個咁靚的校舍,有啲野收貴啲,係正常的,佢係商業機構,無理由要蝕本的,我俾得甘心情願。

學習果効方面,阿仔的英文、普通話發音唔錯,而且好鍾意返學。

(註:我係放棄咗馬鞍山Think pm offer同St Nic am offer而揀York International的,我覺得無揀錯)

Chirley   中肯  發表於 13-5-28 14:45
kl2010    發表於 13-5-28 12:24

回覆:MiniCooperS 的帖子

你覺得國際班的中文認字點樣?會唔會學得少過主流班?黎緊去in L2插班, 本來報左主流,但稔真d又怕主流既普通話唔夠,要再出去補,反而廣東話可以自己教。

另外你小朋友廣東話會唔會因為咁而講得冇咁好?

謝謝。

回復 twllc 的帖子

其實國際班同主流班係課程上係無大分別,國際班有NET老師長註,數學方部分都係由NET老師教(阿仔講的),日日有普通話。
中文方面,已經寫過...一、十、人、大、木、上、下、日、田、石、天、羊、牛、米、尺、刀、豆、水、左、朋、火
認字就有︰爸、媽、蛋、耳、鼻、哥、車、蟲、馬、魚、船、果、狗、兔、花、貓、草、右、弟、妹

其實本地班主任係用廣東話的,無影響。

回覆:MiniCooperS 的帖子

多謝你。估唔到中文都學得好快呀。

依家煩緊好唔好in果陣同york講轉國際班…

Of cox York.

回覆:york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d?

‹ 上一主題|下一主題