用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
go

兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗 [複製鏈接]

【短片】兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗 - 蘋果日報 - 即時新聞 - 要聞
【短片】兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
新聞連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20130507&s=6996647&a=51394016
   2    0    1    0

其實只係搶玩具,唔使用膠纸幫手吧😤

回覆:兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗

我覺得好震撼,好似將要處決他的姿勢咁,睇左幅相後好不安。

實好多人放棄 offer

kids at rhs are very happy kids.  we have never heard of such thing before and on the contrary we see how dedicated and passionate the teachers are.  if this is indeed true, i'm sure the school will do a thorough investigation and act appropriately. what i am sure is, this can't be a common practice at the school.  if you have seen rhs kids, if you have ever talked to them, you will know how much they love their teachers and the school.

其實我都驚幼稚園內有ee玩暗招,好彩我個仔果間ee帶去廁所時無乜出事

實會有家長話你個小孩乖就冇事,這只是個別事件,校長同老師都是充滿愛心的。學校升小考直資小學result 好好,你唔讀大把人搶住讀!

回覆:Lingfung813 的帖子

回覆:hv245 的帖子

剛交了大訂,看了這些很不安。

I'm so surprised after seeing this news becos I'm a new parent to this kindergarten. Minor 體罰like standing, hold ears could still be accepted but not this one. Is the teacher who made the kid like this still here? I do not want her to be the teacher of my daughter who is also going to be a PN class student!

REAL?

入讀後雖然發現唔係個個老師都愛心爆棚, 但我唔信會咁嚴重, 最多聽過呀女話有人俾老罰咗出班房企

引用:+本帖最後由+MaMa2008+於+13-5-8+09:28+編

原帖由 MaMa2008 於 13-05-08 發表

REAL?
This is already rude in kinder level

我唔敢講一定冇咁既事發生,每間學校都有機會出現問題老師,但是否一定有一個老師係咁就整間學校的老師都係咁呢?我不是打手,小女亦是玫記學生(佢都係坐唔,但佢仍然開心上學,喜歡老師),看到新聞時亦心痛。但仍然相信校內其他的老師仍然很有愛心的。惡老師是個別例子,今次事件相信學校會很關注,校長和老師們都會承受很大壓力,但最唔想見到的是希望傳媒們不要去騷擾該校的學生(或在校外等候訪問),令佢哋咁細既小朋友身心影響!這是我作為小朋友就讀家長的請求!

星期六先註冊完, 其他OFFER 註冊期已過, 點解唔早一個星期發報呢....真係好不安好擔心, 一班不是有兩個老師嗎? 另一個老師應該現場, 佢唔阻止?

疑点重重:
1.在網上聽到该声称是前老師的外籍人士说自己和另外几位外籍被無理解僱(好人好者無理由被無理解僱).有責任的老師為何不立即報警/報告校長.
2.如何得知此照片是攝於学校
还是等警方調查吧!

回覆:hv245 的帖子

你是住在將軍澳嗎?(只是睇報導提及),若是,或真的有懷疑,可去報警,待警方協助你去核實!

睇到喊左出黎! 真係好似行刑咁!
小朋友好無助
只係兩歲人仔, 好多讀N班連表達都未識架!
就係蝦佢晤識講番俾父母聽!
嗰個老師超賤格!!!

唯有我地家長多加留意小朋友有冇晤想番學既表現, 千萬要慢慢氹佢地講出黎,
即使未識表達, 九成九都係學校有不愉快經歷!
我仔都有些不愉快經歷, 不過冇咁嚴重……

引用:睇到喊左出黎!+真係好似行刑咁!小朋友好無

原帖由 momopanpan 於 13-05-08 發表
小朋友好無助
你仔仔有什麼經歷?

momopanpan 發表於 13-5-8 12:04
小朋友好無助

好有同感. 佢就算點唔好. 都唔應錦樣啦. PN 咋! 呢D 心靈的傷害! 真係好心痛. 點做老師!!!

我自己本身有兩個女兒都讀玫瑰崗,一個已畢業,一個仍在讀K2即與報紙相中的小朋友當年係同級。但我從來沒有聽過這件綁小朋友既事,相反我認識好多學校裡既老師,大部分都好有愛心、有耐性去教導小朋友。大女畢業既時候,我地各家長都對學校同老師好依依不捨 ( 因為學校政策是4年裡都是同班同老師 ) 我地同老師之間既感情好好,離別既一刻,大家都仲忍唔住喊。

讀K2既細女,不論班主任同助教都同樣好好,我細女班中男仔比女仔多,頑皮既都唔少,但老師都好包容、好關愛小朋友。有時候返學校做義工或有戶外活動做義工家長,一個媽媽要take care 3/4位小朋友,就更加明白到做老師既難處同不禁佩服佢地既耐力。

這件事,我個人覺得有以下意見 :

1. 個外籍老師點解當時唔選擇即時同校長投訴?以我印象中,當年有份教PN班既那位只做了很短時間,通常表現好既老師,學校都會續約,佢會唔會因為當初同學校不歡而散,所以報復而製造合成照?

2. 我地每班都分別有一位正班主任,一位助教 (其實亦係資深老師,只係佢主要教下午班,所以上午就當助教 ),一位校工姨姨及當日既語文老師經常駐在課室,偶爾亦有老師經過,有人咁樣對小朋友既話,無理由可以隱瞞咁耐,況且,有d小朋友見到一定好驚,無理由唔同自己父母講或表示抗拒上學。

3. 最初由其它家長從face book 看到而傳過來既相片上,有人key 上了 " if you happy n you know it ",感覺似有人攪惡作劇,但當蘋果登出張相時,已經被人deleted 左 d 字。點解咁奇怪?

4. 其實校長係不時四圍遁視課室並唔係好似聲帶所講,校長唔會遁班房。2012之前,更由她自己教聖經科。

5. 若然調查過後發現呢個真係事實,相信都只係一隻半隻害羣之馬,我始終對玫瑰極大部分老師既印象係好好,我仍然放心俾我個女繼續讀。

總然之,希望學校盡快解決呢件事,令各老師同家長釋懷。

gwlam  當然,可能個NET同學校不歡而散先攞張相出來,但個NET嘅動機係咩唔重要,重點係學校有無做過。  發表於 13-5-8 14:43
gwlam  我睇張相又唔覺係PS過的。  發表於 13-5-8 14:36
‹ 上一主題|下一主題