用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
樓主: meowymeowy
go

兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗  

搞錯呀! 好彩佢地唔收我個仔啫!

真係太離譜!
2歲小朋友咋!學校想點??????
曳係預左既喇
每個2歲小朋友有邊個唔曳??
呢間學校咁樣懲罰小朋友真係太過份!!完全無愛心!!
舊年仲要排4粒鐘去入表申請!真係浪費晒D時間去報名!!
可恥!!!

存感恩的心

回復 hv245 的帖子

大家不如問下小朋友係學校老師有無咁對代佢?

我會信自已小朋友多過校長老師? 點解唔信下自己小朋友呢? 我細個被鄰居非禮同阿媽講佢唔信, 我發誓我第時有子女一定會信佢地。如果小朋友唔肯返學, 一定要耐心問下佢地咩事?一定係有D野。請大家相信自己小朋友。

回覆:兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗

真的很可怕,很心痛。同意學校的風格有點虛有其表,只顧門面,不過心理還是希望是假的,否則也戥該校學生和家長擔心。

我覺得即使是惡作劇,是假的,有甚麼可能幼兒園的保安那麼差,可以讓一個兩歲小孩留在沒有老師/監護人的情況下去「演」這惡作劇。幼兒及校舍的安全最重要。

有人可以話提供照片是報復行為,但又怎樣,難道一個人殺了人之後,後來被第三者殺了,之前殺人的罪就可以赦免,頓時變清白嗎?

再者,如果學校裡面的老師當年視之不理,今天只為報復而拿學生當棋子,不就是更表明這學校的老師沒愛心嗎?

真的很震驚。

事件兩年後先由離職教師揭發..
完全理解. 有邊個會同自己飯碗作對..在職時即使看不過眼唯有啞忍...
個個打工仔都係走左先敢爆料既喇!
謝謝呢位離職老師勇於揭發呢單野.俾父母知道原來呢間學校係咁既!!
存感恩的心

咁一路都係話 rhs 不是啓思維記呢種 happy schools, 家長又想小朋友 academic 啲,pn 要坐定定有規有矩嘅學校就預咗有少少填鴨式要有penalty, 只係今次件事不是一般罰企咁簡單,揀得 rhs 嘅家長不是就想小朋友學多啲等考直資嗎?如果唔係咁你哋以為小朋友每日返3個鐘會學到中英西班牙文嗎,仲有大量課外活動!既然一早揀得 rhs 就信他們有方法 train 你的小朋友吧!何況 reject 哂其他學校再報 k1 也不會收,唯有硬住頭皮希望自己的小孩不是被罰的一個吧!

我覺得呢啲咁既所謂教育工作者十分可恥﹗我見到呢單新聞好震驚,之後試下搵玫瑰崗之前的報道,有兩件小事令我覺得無論跪地是否單一事件,間學校都無乜愛心。一件係呢間學校有幾隻自來貓,已住在校好多年,已經起晒名,好似校園一份子咁,職員亦已經餵慣左佢地,點知校長突然下禁令唔俾餵貓,令貓險些餓死,都係見報之後,校長先叫人來領養的貓。我覺得唔珍惜生命囉﹗另外,仲有一單中學有學生被欺凌打到流鼻血,但為保校譽,三小時先通知家長。一間學校將乜嘢放在首位,從呢的小事睇得好清楚。

餓貓事件:http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121031/18053213

打架事件:http://www.youtube.com/watch?v=0JU9IXBlM6k

我估有好多人會退學

LEUNG2858  都要找到學校先退到學LA....  發表於 13-5-8 12:07

回覆:poodlema 的帖子

回覆:晞晞爸b 的帖子

回覆:kittyland06 的帖子

Agree. 呢個世界邊有谷又開心嘅學校。真係唔好咁天真。就算唔係用極刑,都會係言語上迫。

So lucky, 我個囡 in 嘅時候遇上一個態度好差嘅主任, 我 in 到一半已經想走, 當然 RHS 唔收我個囡......

fionapangcp  我都係,我女in時個老師態度好差,好無耐性,又好唔尊重小朋友,in完出黎我同老公講返,大家都決定唔讀。結果收左我女下午班,放棄左  發表於 13-5-8 15:41

引用:首先,+我唔係同玫瑰崗任何一間學校有關連的

原帖由 happysin 於 13-05-08 發表
首先, 我唔係同玫瑰崗任何一間學校有關連的家長, 但是我真的相信這相片可以造假的機會不高. 但, 為什麼那位 ...
旁觀者講野梗係好理直氣壯,但作為打工仔,工作時見到不合理事件,係咪可以不理飯碗而告發?離職後肯講我已經好欣賞呢位老師。
話唔定其他學校知佢曾經教過玫瑰崗而唔請(校長怕告發既老師係問題老師)

回復 hv245 的帖子

聽番聲帶,個net 話從未見校長巡課室,校長可能唔知PN有跪地小學有打交呢?大家留言小心,因住校長律師告你誹謗。家長們不要亂,小孩尚未轉校不要講太多,小心秋後算帳。

secretrose  告我地咩..  發表於 13-5-9 09:15

我都想知點解要咁陰謀論?比 rhs 更 popular 嘅學校都大把,點解凈係要抺黑佢?

回覆:hv245 的帖子

你不如直接打去問蘋果問有無唔打格的相,咪知道係唔係你個仔

校長理應常常巡課室,點解個net 未見過佢巡!

係咪應該查左先定案呢﹖
個鬼佬老師俾人抄﹐想報仇﹐我覺得似佢自己做多d囉﹗香港老師﹐點做得出手﹖

secretrose  咁都係學校有問題, 點可能俾老師咁樣對d小朋友, 又無人知!!  發表於 13-5-9 09:19