用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 六月三號註冊日
樓主: LOVELY-BABE
go

六月三號註冊日 [複製鏈接]

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 hi…小囡p5,代

原帖由 fwy1222 於 13-05-08 發表
回復 LOVELY-BABE 的帖子

hi…小囡p5,代收費即簿費,學生手冊等,雜費即冷氣費,印刷費……welcome to TNP ...
謝謝你解答我的疑問!
即雜費和代收費一個學期大約千五元,請問這個價錢是否年年也作調整?加幅大嗎?

其實每高一級費用相對高些,但兩個費用加埋都相差一百幾拾!fyi  p1今年下學期共1319..你對比下個加幅!一

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 其實每高一級費

其實每高一級費用相對高些,但兩個費用加埋都相差一百幾拾!fyi  p1今年下學期共 ...
咁又想請教每個月的飯錢是多少?小朋友喜歡嗎?
另外我見小一下評估範圍英文已是2B級程度,看來真是教深了很多!
謝謝回覆

引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-5-8+15:25+你

原帖由 onelokgor 於 13-05-08 發表
LOVELY-BABE,
其實我都唔係好識, 所以上黎問下你地D 好心媽媽我只係理解到註冊証= 政府的派位信, 原 ...
我認為為保險起見,即使不是心儀學校,也應該交了註冊証先,但交之前先應影印正本,待叩門成功後,才向之前間學校取回正本!
如有錯請指教!

lunch ~17/17.5一餐,exactly忘記了!阿囡話ok亦有同學說不好味!見人見智吧!for our case冇辦法替阿囡備自家飯,所以冇得揀!eng-老師教得很好,不會令小孩覺得辛苦,況且書本只是助,真正學到的是經worksheet train回來的!

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 lunch+~17/17.5

lunch ~17/17.5一餐,exactly忘記了!阿囡話ok亦有同學說不好味!見人見智吧!fo ...
真的真的謝謝你,令我加深對學校的了解!希望我件百厭星生生性性,唔好激親老師!

回覆:fwy1222 的帖子

想請問你小朋友需要出去補習呢?

回覆:六月三號註冊日

我是一仔一女,我諗都先交留位費,除非大抽獎即中。老實說,對我而言,兩個一起讀經濟負擔都幾重,但又幾中意德雅

回覆:417bbs 的帖子

收到信了,除非大抽奖係頭獎,唔係一定讀德雅!

醒目開學勳章 王國長老

LOVELY-BABE 發表於 13-5-8 16:25
我認為為保險起見,即使不是心儀學校,也應該交了註冊証先,但交之前先應影印正本,待叩門成功後,才向之前 ...
路過搭訕~~

早幾件我朋友同你地一樣好煩惱要點做, 我同佢講既然收左先交學費, 大抽獎後唔係心儀小學都照註冊, 之後開始全力叩門.

我朋友好好彩仁紀同荔天, 之後仲有幾間有 offer 畀佢, 權衡利弊之後最終去左仁紀, 放返德雅既學位出黎.

可能大家會覺得白白無左幾千蚊, 但每日 traveling 既時間真係唔少, 除左交學費、校車同飯錢, 都仲有其他雜費, 仲未計補習同興趣班.

既然有津校收, 倒不如將呢筆錢放落去日後專科補習同興趣班度好過.

我純粹將朋友既選擇同大家分享, 最終決定都係由各位去諗啦.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 lunch+~17/17.5

lunch ~17/17.5一餐,exactly忘記了!阿囡話ok亦有同學說不好味!見人見智吧!fo ...
不好意思,其實我也想知道德雅的小朋友多不多要出外補習?
請賜教!

引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-5-8+16:25+我

原帖由 miriam 於 13-05-09 發表
路過搭訕~~

早幾件我朋友同你地一樣好煩惱要點做, 我同佢講既然收左先交學費, 大抽獎後唔係心儀小學都照註 ...
你說得對,經濟也的確是一個重要考慮因素,一個月浄學費加飯錢加校車,起碼四千以上,小數怕長計!
但實然,我點解想小朋友喺呢度讀,主因是對校風和德育上有信心,而老師們又出名有愛心,我敢肯定小朋友唔會學壞!
但換轉在官津,什麼人也有 ,朋輩影響深遠,小朋友未懂分好壞人云亦云!老師又唔知有冇心機教••••••••••

wowowmomo    發表於 13-5-9 17:12

醒目開學勳章 王國長老

LOVELY-BABE 發表於 13-5-9 00:58
你說得對,經濟也的確是一個重要考慮因素,一個月浄學費加飯錢加校車,起碼四千以上,小數怕長計!
但實然 ...
我朋友經濟狀況都好 OK, 只係佢有多個選擇下揀返讀津校.

我都係想分享當年朋友點選擇, 同埋大抽獎後註冊同叩門問題, 等各位參考下點做.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

六月三日去註冊只需帶學校通知信加現金(不用帶政府註冊證)開開心心等開學!

岩岩睇丁呢條LINK, 關於我既抽獎註冊唔註冊問題, 各位可以參考下~ http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D3&page=1
三個人, 一 條心 :-)

我連大抽獎都無參加...

引用:六月三日去註冊只需帶學校通知信加現金(不

原帖由 Hellohebe 於 13-05-09 發表
六月三日去註冊只需帶學校通知信加現金(不用帶政府註冊證)開開心心等開學! ...
Thx!

引用:我連大抽獎都無參加...+

原帖由 小溱 於 13-05-09 發表
我連大抽獎都無參加...

我小朋友冇補習,不過我會留意她的功課,跟得要足!其他小朋友我不太清楚,我想補習一般都很普遍,不論津校/私校/直資!
我個人認為數學比英文仲深

引用:我小朋友冇補習,不過我會留意她的功課,跟

原帖由 fwy1222 於 13-05-09 發表
我小朋友冇補習,不過我會留意她的功課,跟得要足!其他小朋友我不太清楚,我想補習一般都很普遍,不論津校 ...
小一未有文字題吧?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題