用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 請問聖心私小是否很催谷嗎??
樓主: tofukaka
go

請問聖心私小是否很催谷嗎?? [複製鏈接]

回覆 marwai_1030 的帖子

同其他一線local 小學一樣,聖心要求小朋友中英數基礎好,家長有能力教導孩子,而普遍來說,小朋友對學習有興趣。 我係有充份心理準備下,亦觀察到女女有學習能力,才選聖心。我們去年尚有宣小及CKY offer. 聖心不比其他一線小學催谷,小朋友德育好, peer 亦乖巧,我覺得好滿意呀!

引用:回覆+marwai_1030+的帖子 同其他一線local

原帖由 a69mama 於 14-11-27 發表
回覆 marwai_1030 的帖子

同其他一線local 小學一樣,聖心要求小朋友中英數基礎好,家長有能力教導孩子, ...
你本身住港島區嗎?定有 offer 後搬屋?

請問各科是否沒有測驗, 只有一年兩次考試及黙書是計分嗎, 即漸進式評估是否不計分. 另外, 每星期是否都有默書或評估, 多謝賜教

引用:請問各科是否沒有測驗,+只有一年兩次考試及

原帖由 Angel12 於 15-01-25 發表
請問各科是否沒有測驗, 只有一年兩次考試及黙書是計分嗎, 即漸進式評估是否不計分. 另外, 每星期是否都有默 ...
每學期中默四次英默三次,兩次評估,英文三次,一次考試。
一學期其實得四個月左右,所以都好密集要不停溫書…以上全部計分
另外中間經常有quiz各科都有,不過唔計分,辛唔辛苦就睇個細路,但點都唔會好輕鬆

回覆 Smartbubu 的帖子

No, 沒有net

引用:Quote:原帖由+Angel12+於+15-01-25+發表請

原帖由 happy105 於 15-02-10 發表
每學期中默四次英默三次,兩次評估,英文三次,一次考試。
一學期其實得四個月左右,所以都好密集要不停溫 ...
Agree! 點都唔會係輕鬆

怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

請問聖心私小是否比分好緊, 在升中時好難考出面的中學?

回覆 wonber 的帖子

其實學高一年的課程,唔高分都唔奇,不過年年考9x分的亦大有人在.

回覆 happy105 的帖子

雖然學高一年的課程(中/英/數),評估測驗默書也很密集,
但平時功課不算多,比起下午校動輒十樣以上, 私小算舒服. 我女每日平均可hea玩一兩個小時.

想請教一下, 聖心私小除了收乖巧, 中英數基礎好的女生外, 現讀聖心私小的女孩有咩特質呢?

私小同津小,邊間比較谷啲呢?成績又邊間比較好啲呢?

私小就程度深,我女P2現在讀的是P3A教材,功課不多,但評估及測驗多,而且範圍大。津小就猛谷功課,每天超過10樣比比皆是。成績就差不多,但私小的好學生傾向往外發展,很多P2,P3,P4尖子已經轉會DGJS, SPCCPS等。
‹ 上一主題|下一主題