用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已派 I 位幼稚園是否實收?
go

已派 I 位幼稚園是否實收?

昨日去 I 位幼稚園見校長同社工, 校長講咗幾句, 要返咗學先再評估, 睇吓囡囡適合讀K1定K2, 感覺都OK﹗社工就比咗D嘢佢玩, 可能個女玩得比較危險, 用支筆拮住架玩具巴士轉, 個社工一手摞咗支筆, 個女就發皮四瞓地, 勁喊﹗跟住個社工就講話E度只係一間普通幼稚園, 問我有無諗過比個女去特殊幼稚園, 佢話會比較適合, 但我話醫生話排咗 I 位先, 我再問佢乜唔係派咗位就實收咩?個社工話下個星期先覆我, 個心即刻好唔舒服, 心諗唔收囡囡咁點算﹗
見完走咗個社工又打電話來, 問爸爸洗唔洗睇一睇個校舍, 驚未必適合囡囡, 唉﹗咁即係點﹗

回復 idak 的帖子

If you insist, the I school must offer the seat to U,

But if your kid is far behind the standard, the school will request U to chance to S-seat.

回復 Surveyor 的帖子

如果買晒嘢佢又叫我轉S位咁點算﹗再排又要等好耐﹗囡囡只係皮氣差同唔係好理人, 學習上都跟到, 唉﹗今次連我老公都擔心﹗囡囡以家間幼稚園等於好過係屋企咋﹗

I have similar case, in this year, my son in I-seat, although he has some improvement, but the lauguage is far behind the standard, and this year August will change to S-seat.

Even the school will ask you to change to S-seat, but it must have doctor's assessment, and he have to follow the waiting list. For example, even you want to change to s-seat in this year August, you are not allowed as the wating list for S-seat is not reaching to your number.

The I-seat have PST to train your kind, and there has ST bi-weekly, so the service will be better than normal KG.

回復 idak 的帖子

記得上年由S位轉I位時,第一次見I位老師,佢有d說話,都令我有一點點hard feeling。不過,時間證明咗.......我的決定係啱嘅。亞仔一路進步。上學期家長日,I位老師話亞仔比佢想像中叻。再傾吓傾吓先知原來上年有個k3 先排到入i位,但個小朋友係完全上吾倒堂,在課室內彈來彈去,I位老師只可以安排佢在輔導室內一個人玩桌面玩具,佢覺得好浪費小朋友時間,所以有d擔心。

idak,你可以問問你的私人導師意見,睇吓亞女適合邊種服務。

回復 Surveyor 的帖子

頭先忍唔到打咗電話去問 I 位幼稚園個社工, 佢都重係話要同校長及社署傾, 我話原來讀開果間幼稚園明天最後要覆人讀唔讀, 佢先話一陣傾完先覆我, 我話乜唔係政府派咗個位, 你地學校就要收我個女咩?佢無正面咁答我﹗重問我摞協康個電話, 話想問我個女係果邊上堂個情況, 比我個感覺唔係咁好, 有D覺得佢想迫我個女唔讀﹗

回復 idak 的帖子

你囡囡有冇讀緊幼稚園?,你在這段時間要改善她的行為和她的學習方式,要在家在別人拒絕時作出適當反應.兒子在有I位的幼兒園讀N1班,但我讀的是普通位,入學前說出孩子的狀況,學校表示可包容,但要 3個月觀察期,並且有S位就要走,問我能否配合,他們肯給机會,我當然可以.孩子剛入學時表現很合作很乖,但到現在卻從學校學到一些不當行為回來,如訓地下,不守秩序,大聲叫.從去年9月讀到現在,每個月至少有13日下午要請假帶他去做訓練,學校也包容.並且有很大進步,本來今年想轉這校的I位,因為他從學校學習到的,要老師一對一時才能發揮出來,老師和社工都認為不適合,因學校人手比例及不夠專業照顧A仔,都建議排S位.孩子去年3月排,揀將軍澳及黃大仙都無位,要等到明年9月.

回復 Capricorn2521 的帖子

其實我之前都同密集個導師傾過, 佢只係話我個女係好快, 要學識等待, 又話囡囡應該可以﹗

回復 bauhiniakan2000 的帖子

讀緊果間幼稚園跟本無教我個女, 只係搵人睇住佢咁﹗下午讀緊私人密集三日個導師話囡囡應該可以同其他小朋友一齊學習。

我選擇報E間係因為其他家長都話D教職員都好有愛心, 其實昨日見校長佢都話會返咗學先, 再評估係讀K1 定 K2, 咁即係收﹗我問個社工咁幾時註冊, 佢話兩個星期後覆我, 又講咗幾次E度只係普通幼稚園, 又話囡囡特殊幼稚園適合D, 又帶我睇全個校舍(裝修唔靚), 我主要係想要有愛心及經驗的老師教,  同有言語及職業治療師, 個社工比我感覺好似等退休, 唔想跟我個女個案, 而我識得D朋友做社工, 佢地話又真係有小部份社工係咁﹗我擔心如果入咗學將會跟囡囡就係佢, 咁佢會否不段叫我轉S位﹗唉﹗(我真係諗多咗, 比我呻吓....唔該﹗)

乜要見社工咩? 冇人通知我喎. 只係個社工係4月初打黎話排到... 我同學校的聯絡係因為我女都入咗同一問幼稚園的普通位而我搞入學而已. 我上兩星期同學校講話社工同我講我囡已派到佢地只係話:如果你知我地都會收到社署的通知... 係咁多...
樓主, 如你真的覺得女女係ok 的, 你就比佢試下先啦, 先唔好想話買咗乜野浪費咗.. 呢d 都係有限數...

引用:回復+bauhiniakan2000+的帖子 讀緊果間幼

原帖由 idak 於 13-05-07 發表
回復 bauhiniakan2000 的帖子

讀緊果間幼稚園跟本無教我個女, 只係搵人睇住佢咁﹗下午讀緊私人密集三日個 ...
你說的社工其實是社署的幼兒教師

回復 llam1210 的帖子

佢話佢係姑娘, 叫得姑娘...都係社工﹗但打電話再搵佢時, 校務處文員又話佢係負責 I 位同事。係佢打電話叫我去 in, 果時已經覺得怪怪地, 乜唔係收咗咩?IN 完我問係咪比出世紙及其他文件, 佢又話註冊時先要帶, 我問佢咁即係點, 佢又話兩星期後覆我。

買嘢個D覺得浪費, 係因為九月有可能唔做或轉做PART TIME, 會自己跟番個女, 錢真係唔係好夠, 要量入而出﹗

咁你唔好買住得唔得... 等下先....但你記得要比留位費呀.. 如果佢問.

回復 llam1210 的帖子

我打左去CAC個社工度問, 佢地用左安全理由想唔收我個女....唉﹗灰爆﹗因為佢校舍去廁所途中有個共用地方, 我話覺得唔係理由, 佢只係見左我個女一個半鐘就話我個女唔得。唔通讀緊果間幼稚園比住留位費先....成二千蚊架﹗唉﹗

回覆:已派 I 位幼稚園是否實收?

你要好堅定咁講,醫生批I位,排咗等咗輪到就有權讀。如果校長肯定醫生斷錯症,明明要讀s位變I位,枉費了等I位時間,錯過理應可分派s位,現在理應給你一邊讀I位一邊等用舊number 排s位。
因為只是過渡期,要求不買校服及書包。

Capricorn2521  agree  發表於 13-5-8 11:39

回復 pyalisa 的帖子

我頭先都好堅定咁個cac個社工講, 話唔覺得係問題, 而校舍到廁所都係十個小朋友身位, 個女係叫得停, 而果間幼稚園係有學前的, 如果佢地覺得自己校舍安全有問題, 咁又申請為 I 位幼稚園, 我話咁樣搞到我好驚個女出年無書讀, 以家讀緊果間幼稚園明天最遲要交通告繼唔繼續讀, 交得通告就要比錢, 唉﹗剛剛CAC個社工都叫我同間幼稚園講可唔可以遲D先覆, 我話你一講比人知有 I 位, 你估人地會唔會留個位比你, 以家勁灰....

回復 idak 的帖子

間I位0甘唔包容,0甘唔願意收你呀囡
收0左未必係好事,

回復 idak 的帖子

"讀緊果間幼稚園跟本無教我個女, 只係搵人睇住佢咁"

又無同老師了解過點解會0甘,現在番學有無跟大班上堂?

idak  一言難盡, 多謝關心﹗  發表於 13-5-8 00:54

回覆:已派 I 位幼稚園是否實收?

你同社工已經花了輪候時間,亦輪到了。社署監管唔到收咗政府錢的學校收小孩,社署有責任死都死返D嘢比你,同區比其他I位其他E位其他s位也要比。
另一面,留位費你比定安全囗,

回復 pyalisa 的帖子

以家我係覺得唔知點算, 去面試唔好聽的說話我預左有, 但佢比我覺得唔收的感覺好強, 如果唔係我都唔會打去cac社工度問, 到最尾我問個社工佢係咪用安全理由唔收我個女, 都無正面咁答我只係話會盡快覆..我都預左, 咁佢叫我係讀緊間幼稚園註左冊先(K2), 我話唔係幾百蚊, 係差不多千九蚊, 佢咁講得我更覺果個女人唔知講過乜﹗咁就算我個女入左學個女人都可以好快咁令到我個女退學(又亂諗野﹗) 佢間校舍咁唔安全又可以申辦做幼稚園, 重要係有 I 位的幼稚園?佢只係睇左個半鐘就否定我個女﹗