用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咁既成績真係band 3成績?
樓主: 燁燁媽
go

咁既成績真係band 3成績?   [複製鏈接]

Phoebenana 發表於 13-5-6 23:00
莫嚇我,咁好的呈分成績都排到band2,會不會是學校在教育局的名次問題,影響到學校學生的成績在教育局的排名 ...
A也有A頭A尾之分,之間相差可以是10以上距離。

可以Band1就最好,但是不幸運跌到band2 丶3,也千萬不要氣餒,因為這是另一個起步點而已。
我也想不到有些同學們成績一向不是太凸出的,但在三次呈分試,就突圍而出,不知道那些家長們的教導方法和道理?之後成績又排到後面去,讀書真的是為了呈分試結果去挑選學校,將來還有幾多次考試?他們又用甚麼方法呢?我個人就不大認同,我要求女兒認真學習和應付每次測驗和考試;雖然在呈分的排名不甚理想,但其實成績和以往一樣,所以有點激氣,可是我不能阻撓別人的做法,唯有接受這場戰果。
當年我會考成績極差,因為家裡沒有人教導和指引,直到出來社會工作慢慢摸索,才努力進修,與眾大學生比併!我知現在社會已經改變不少,但是機會還是有,但是心態一定要調較好,我們做父母的,盡心盡力教導子女吧!

sai1031    發表於 13-5-7 16:50

回復 燁燁媽 的帖子

不進則退!
進得比人少,級名次也會跌!

無錯!A頭是A. A尾又是A. 份卷容易人人A,重点係考多一分得一分,因為band2頭同band1尾的可能只差0.1分。

我覺得band乜都好,最緊要小朋友仍有學習興趣,小宇宙自然會爆。

但点樣才可以keep住學習興趣和鬥心? 我仍在尋找答案中。。。。

sai1031  add oil  發表於 13-5-7 16:53

PINKAVA 發表於 13-5-6 22:52
我仔頭两次呈分3A1B. 第三次4A.平勻分也是A. 模擬名次只排到70/134。  只屬band2. 無辦法,音樂視藝拉低晒 ...
想請問, 你仔仔學校個A grade係點計, 85分定90分+?

引用:我仔頭两次呈分3A1B.+第三次4A.平勻分也是A

原帖由 PINKAVA 於 13-05-06 發表
我仔頭两次呈分3A1B. 第三次4A.平勻分也是A. 模擬名次只排到70/134。  只屬band2. 無辦法,音樂視藝拉低晒 ...
和我仔仔一樣,三次呈分試都是3A1B,Banding 都只有2A, 佢一定係視藝失分,只有C,而音樂係B,只怪他完全無藝術天份 阿仔已很努力温書,很無奈

80分是A,90分也是A,但相距就已經是10分了.
兩位同學:
甲同學係: 80,80,85,90...4A
乙同學係: 90,90,95,90...4A
大家都係4A,但平均分已經有很大差距,甲同學係學校是band 2了.

有學校80分已經A?

Anniemun  因為拉curve的,太約有25%是A  發表於 13-5-8 13:38

一間校風好的中學, 都可以好好讀書的, 不要氣累

有AB也band2 ,我女有唔合格,咪band4...

醒目開學勳章

回覆:咁既成績真係band 3成績?

我女第一次2A2B,第二次3A1B,第三次4A,音視都是A,但只是考60/160,老師話屬Band 2,並強調不是邊緣人,只好選Band 2中學好了,無奈!

請可否告知是那區小學,攞4A+音樂A都是B2??學校有冇估錯?

引用:請可否告知是那區小學,攞4A+音樂A都是B2??

原帖由 e12340 於 13-05-08 發表
請可否告知是那區小學,攞4A+音樂A都是B2??學校有冇估錯?
老師是不是攪錯呀?4A+A音樂、怎会是2A?有沒有看學校上年派Brand 1比率作參考?有時真是要看信據、再分析、唔好比人誤導!

燁燁媽 發表於 13-5-5 22:07
仔仔第一次BCCB
第二次BBBB
第三次ACCA

點解唔會??要記住,學校是要呈排名俾教局作分band的!!所以排名才是最緊要

即是話:全級所有人都係A都好,也得分先後,
排左名次後才可分band,我相信至top嘅學校也有數名b3啩

誇張D講,3個學生計,一個考100分、一個考99分、一個考98分

考98分嗰個都計為B3

你明了以上的例子就知什麼AA BB CC也是...

引用:Quote:燁燁媽+發表於+13-5-5+22:07+仔仔第

原帖由 cc_2012 於 13-05-09 發表
點解唔會??要記住,學校是要呈排名俾教局作分band的!!所以排名才是最緊要

即是話:全級所有人都 ...
係呀,我個女間學校主科全A,平均分90幾都係band1/band2邊緣人

回覆:cc_2012 的帖子

小兒初小,我還未深究升中計分方法!
但根據你的說法,是否A小朋友讀一間普遍成績約d的小學而拿到該校頭10名,比起在同區讀名小學但排名是60的B小朋友更有升中優勢呢?

安格斯媽媽  未必有優勢,若自行學校會考慮小學程度,全港名次等,60名成績未必差過10名  發表於 13-5-10 08:17

引用:Quote:燁燁媽+發表於+13-5-5+22:07+仔仔第

原帖由 cc_2012 於 13-05-09 發表

即是話:全級所有人都 ...
小兒初小,我還未深究升中計分方法! 但根據你的說法,是否A小朋友讀一間普遍成績約d的小學而拿到該校頭10名,比起在同區讀名小學但排名是60的B小朋友更有升中優勢呢?

回覆:wk2468 的帖子

是,有些學校可能前1/2名全A,但名次稍後已經是B2生,若在弱校程度可能比強校淺,同學成績也不見突出,全B (76-89) 成績,但已排前1/3,呈分成績及派位同屬B1組別,自行一定無優勢,但派位就會比較順利。小兒正是這例子,他同學比較弱,我已認定他是B2,但老師建議選B1校,亦順利派入,但以他成績入到心儀B2已非常滿足了,但很難知那間適合自己孩子的,我小朋友只靠天資及穩定,同學又沒有大進步,但對比今年畢業生相差十名已差几分平均分,若今年才畢業未必是b1成績了。但在弱校未必可銜接升中,若跟最弱的一群更難想像。

安格斯媽媽 發表於 13-5-9 08:18
是,有些學校可能前1/2名全A,但名次稍後已經是B2生,若在弱校程度可能比強校淺,同學成績也不見突出,全B ( ...
同意!

況且, 只要讀一些不是太差的學校(不是區內名校), 只要成績好, 獲選參加校外比賽的機會相對多, 拿奬當然好,  但只要有機會參加, 亦可加入小朋友的Profolio 內. 增加獲派所選學校機會.

學校學生可派入B1中學, 好睇師兄師姐的當年的TSA成績, 因TSA決定學校的程度, 如果他們考得好, 老師會提議師弟師妹選校可以進取啲. 相反, 便會保守些.

所以點解學校咁緊張今年小六的TSA考試, 我個仔放學後要補課, 操TSA卷.

jennyjenny  呈分唔係跟TSA呀...  發表於 13-5-10 12:02

所以話學校試卷簡單仲死,我情願佢有的深度,咁先睇的出小朋友既實力.有的學校A唔係85分以上,係以%來計,譬如全級前30%才係A,試卷難既話80分都係A,試卷簡單90都係B
‹ 上一主題|下一主題