用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教崇德英文書院交流區
樓主: tiantiangood
go

天主教崇德英文書院交流區  

tiantiangood 發表於 13-11-21 20:47
回覆 bobo 的帖子

有哥哥家姐當然希望有著數,冇既就相反LA,我覺得學校會以成績作為優先考慮,當然如果條 ...
我也同意,在新高中學制下,入大學比率成為了各校的指標,而各校的中一入學生,不會再在中五時被各中學洗牌,故中一班底跟中六可能大同小異,故學校在中一階段(特別是自行)收多一些成績較佳的學生,以保DSE成績,而現實中,也有B1學校在DSE中,因一兩個學生的成績而未能說某些科有100%合格等例子。

溫馨提示:
本星期六7/12是資訊日

有冇人出席了今天的資訊日,有何評價或意見。

回覆:天主教崇德英文書院交流區

我今日去左呀,校長講得好好呀

回覆 katrinaau2002 的帖子

龔校長的確說話很有準備及很有說服力。

回覆:tiantiangood 的帖子

我今日同個學生傾過計,佢話4年換一次校長,而校長係2011開始,應該出年2014-2015係最後一年,唔知係咪呢?

不會這樣有規律的,看看歷任校長的任期便知:

劉鳳兒女士(Ms. Lucia Lau)(2008年-2011年)
    黃秉坤博士(Dr. Francis Wong)(2002年-2008年)
    潘黃色銀女士(Mrs. Mary Poon)(1997年-2002年)
    李裕禮先生(Mr. Malcom Long)(1971年-1997年)
    關慧賢女士(Ms. Hilda Kwan)(1962年-1971年)

引用:不會這樣有規律的,看看歷任校長的任期便知

原帖由 tiantiangood 於 13-12-07 發表
不會這樣有規律的,看看歷任校長的任期便知:

劉鳳兒女士(Ms. Lucia Lau)(2008年-2011年)
哦!明白。thx

不過補充一點,天主教區的學校,常因有校長退休等原因而要調任校長,所以龔校長何時會調任,確未能知道。他之前也在其他天主教中學擔任過校長,希望他能留在崇德多幾年。

引用:不過補充一點,天主教區的學校,常因有校長

原帖由 tiantiangood 於 13-12-08 發表
不過補充一點,天主教區的學校,常因有校長退休等原因而要調任校長,所以龔校長何時會調任,確未能知道。他 ...
如果我小女有幸入讀,我都好希望校長可留任多幾年,不過小女係屯門區,只能自行可以選擇祟德,不過難度好高

其實屯門區的入到B1學校的機會更大,只不過個人認為,屯門的B1學校,谷成績十分利害,學生可能會忙一些,STC的功課及測考量較合理,學習氣氛比較活潑多樣,小朋友會比較壓力少一些,開心一些。( 只是個人看法,其實不同類型學生可能會適合不同類型學校,有些學生是要催谷才會發揮好表,但有些卻要在壓力少一些才頂得住)各適其適。

katrinaau2002 發表於 13-12-8 00:56
如果我小女有幸入讀,我都好希望校長可留任多幾年,不過小女係屯門區,只能自行可以選擇祟德,不過 ...
如果家住屯門,除非宗教等原因,否則以今年的情況,留在屯門區可能考入英中的機會易一些,但聽聞百週年真的谷得很勁。

校長在五十五週年用的POWERPOINT有很詳細的DSE成績,不知昨天是否用這個。

http://www.stc.edu.hk/home/profile/principal/show.htm?play=2013_Presentation_to_STC_Alumni

tiantiangood 發表於 13-12-8 15:44
校長在五十五週年用的POWERPOINT有很詳細的DSE成績,不知昨天是否用這個。

http://www.stc.edu.hk/home/pr ...
講解今年dse成績及運動成績係有用呢幾張powerpoint。睇過好幾間中學簡介會, 我覺得崇德簡介會似校長個人talk show。之後參觀學校都係睇d 硬件, 我個人覺得硬件唔係崇德主打, 佢地應該加多少少老師/學生係唔同既房間/操場當值, 等我地d 家長有問題就可以問下。帶隊參觀既老師一個人, 又要講解, 又要解答家長問題有點吃不消。同行之幾個學生自己掛住三個女仔係度傾計, 冇咩幫到老師。
落到樓下, 都只見校長一個人同好多個家長講解, 真係想問多幾句都唔容易。

根據學校提供的資料, 最impress就係佢地會模擬dse分數比學生知, 同佢地分析日後升學路向, 呢個係其他學校冇聽過的。

由於我呀仔都只係小五, 今次問唔到好多高中選科問題, 所以都要睇多一年睇定d。我怕男女校d女仔好勁, 某些理科會比成績好叻既女仔選擇哂, 而男校反就會有多d位for男仔有興趣既科目。

學校主打的的確並非硬件,故參觀校舍應没太大驚喜。崇德校規一向不是太嚴,但學生都自律自重,這點反而值得欣賞。既然小朋友只是小五,不妨多作比較,選最合心水的。

資訊日的資料:

http://www.stc.edu.hk/home/profi ... 013_Information_Day

silvia_ng 發表於 13-12-10 10:30
講解今年dse成績及運動成績係有用呢幾張powerpoint。睇過好幾間中學簡介會, 我覺得崇德簡介會似校長個人tal ...
可否介紹一下,其他學校的升中資訊日又有何特色。

考試了,大家加油﹗

可否告知祟德中, 英,數, 通識及科學是用那一出版社??

回覆 pen2012 的帖子

為何想知道呢?